Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikatudomány

Adattudományi platform segítségével naprakész információk a koronavírus élelmiszer-biztonságra és ellátási láncra gyakorolt hatásáról

Szerző: 2020. április 26.No Comments

„ A FAO Data Lab által fejlesztett nyílt forráskódú program naponta gyűjti és elemzi a koronavírus-járvány élelmiszerre és mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról, az élelmiszerárakról, az értékláncról, az élelmezésbiztonságról és a meghozott intézkedésekről szóló adatokat.

A rendszer fő célja, hogy megfelelő információval és tényekkel lássa el a döntéshozókat annak érdekében, hogy a válság hatásai mérsékelhetőek legyenek. A platformot a lehető leghamarabb a felhasználók rendelkezésére akarták bocsátani, ezért még a rajta szereplő információk és a gyűjtött adatok bővítés előtt állnak. Az adatbázis releváns és naprakész információkkal kíván szolgálni a koronavírus élelmiszer-biztonságra és ellátási láncra gyakorolt hatásáról.

Mit kínál a platform?

* COVID-19 hatáselemző rendszert: Véleményelemzést végez 270-nél is több médium koronavírussal kapcsolatos tweetjeinek követésével. Ennek fő célja, hogy megfigyelje, egyes országoknál hogyan változnak gazdasági és élelmiszerügyi témák. Az elemzés arra fókuszál, hogy mely szavak vagy szókapcsolatok előfordulása növekedett meg az idő előrehaladtával, ezáltal kiemelve a legfontosabb kérdéseket világ- vagy országszinten.

* Élelmiszerár-figyelő: Az eszköz naponta figyeli az élelmiszerárakat és tendenciáikat világszerte. Az élelmiszer ára a legérzékenyebb mutatók egyike, amivel képes figyelmeztetést küldeni az élelmiszerek valódi hozzáférhetőségéről vagy annak romlásáról. A napi árak oldalon 14 élelmiszeráru globális átlagos áremelkedése látható február 14. óta a mai napig. Minden árut összekapcsolnak az egyes országok napi áraival, az árváltozás nagysága szerint rangsorolva.

* Twitter szisztematikus átvizsgálása: Több mint 270 médium twitteroldalának naponta kétszer való átvizsgálása, új témák, trendek, kapcsolódó kifejezések keresése céljából. Az adatbázis tartalmazza az összes (#COVID-19) tweetet januártól. (Az oldal e funkciójának használatához regisztrációra van szükség)

* Hírkeresés: A COVID-19 élelmiszer-értékláncokra gyakorolt hatásainak hírei a világ minden tájáról, az elemzők és az érdekelt felek számára releváns hírek kiemelésével. A híreket nyelv, ország, árucikk, téma, forrás és dátum szerint szűrheti. (Az oldal e funkciójának használatához regisztrációra van szükség)

* Módszertani megjegyzések az alkalmazott megközelítésről, módszerekről és forrásokról.”

Forrás:
Itt érhetők el naprakész információk a vírus élelmiszer-biztonságra és ellátási láncra gyakorolt hatásáról; Agroinform.hu/NAK – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; 2020. április 25.
FAO’s Big Data tool on food chains under the COVID-19 pandemic; FAO Datalab