COVIDEA online startup pályázat a koronavírus okozta társadalmi, gazdasági kihívások enyhítésére

„ A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával innovatív ötletversenyt hirdet olyan megoldások megvalósítására, amelyek bármely területen segíthetik a jelenlegi egészségügyi, társadalmi helyzetben újonnan felmerülő problémák enyhítését. A nyertes pályázók összesen közel 60 millió forintnyi támogatást is kaphatnak kreatív ötleteik kivitelezésére. Az ITM és az NKFIH közreműködik a megvalósítást elősegítő partnerszervezetek (egyetemek, inkubátorok, vállalkozásokat segítő szervezetek) közvetlen megszólításában és bevonásában is.

„A koronavírus-járvány rengeteg nehézséget okoz a mindennapokban, de arra is ráirányítja a figyelmet, hogy a magyar emberekből egyáltalán nem veszett ki a jó szándék és a segítőkészség. Híradások sora szól arról, hogy magánszemélyek, szervezetek és vállalkozások hogyan segítenek önzetlenül másokon. Ráadásul gyakran kreatív megoldásokat, innovatív ötleteket vetnek be – ezt szeretnénk mi is támogatni ezzel a pályázattal” – mondta Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára hozzátette: az innováció ösztönzése fontosabb, mint valaha, hiszen a gazdaság újraindításához is elengedhetetlen.

Az online COVIDEA startup- és ötletversenyre 2020. május 7-ig lehet jelentkezni, a megmérettetés minden vállalkozót és ötletgazdát arra bátorít, hogy olyan javaslatokat valósítsanak meg, amelyek megoldással szolgálhatnak a koronavírus okozta világjárvány következményeire. A pályázók lehetőséget kapnak javaslataik online bemutatására a szakmai döntéshozók, befektetők, inkubátorok és az innovációs ökoszisztéma szereplői előtt, hogy elnyerjék a kiírt támogatást ötleteik megvalósításához.

„Amikor a világ szinte összes országát súlyos válság sújtja, az innovatív megoldások, új utak keresése járhat csak sikerrel. A koronavírus globális terjedése olyan kihívásokat állít elénk, amelyeket csak nemzeti összefogással és innovatív megközelítéssel, magas hozzáadott értékű fejlesztésekkel lehet megoldani. A hazai startup ökoszisztéma lelkes csapatai e törekvésünkhöz járulhatnak hozzá újító gondolataikkal, ötleteikkel!” – hangsúlyozta Sebők Katalin az NKFIH elnökhelyettese.

A most megjelenő online pályázati felhívásra egyszerűsített formában lehet jelentkezni egy rövid projektbemutató dokumentum beküldésével. Az ötletgazdáknak lehetőségük van fotók, videók vagy prezentációk beküldésére is. Az értékelés két fázisban történik. Az előszűrés során a szakmai partnerek és az NKFIH kijelölt bírálói online formában értékelik a beérkezett pályaműveket, az így kiválogatott ötletek és projektek jutnak tovább a döntőbe, ahol 5 fős szakértői zsűri értékeli és választja ki a támogatásra javasolt projekteket.

Az NKFI Hivatal az alábbi társadalmi kihívásokra várja a pályázók javaslatait, ötleteit:

● fertőzések lassítását szolgáló megoldások,

● egészségügyi ellátás szervezését támogató megoldások,

● rizikócsoportokba tartozó polgártársaink helyzetének könnyítését szolgáló megoldások,

● lakosság ellátását könnyítő megoldások,

● társadalmi érintkezés hiányából és bezártságból eredő problémákon enyhítő megoldások,

● innovatív javaslatok az állami erőforrások, szolgáltatások hatékonyabb igénybevételére,

● minden olyan egyéb megoldás, amely a jelenlegi helyzetben jelentős társadalmi hasznossággal bír….”

Forrás:
COVIDEA online startup pályázat a koronavírus okozta társadalmi, gazdasági kihívások enyhítésére; Innovációs és Technológiai Minisztérium; 2020. április 24.

„A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával ötlet- és startup versenyt hirdet minden olyan ötletre, megoldásra, ami a jelenlegi nehéz járványügyi, egészségügyi és társadalmi helyzetben szakterülettől függetlenül segíthet a felmerülő új kihívások enyhítésében.
A versenyre érkező jelentkezéseket két kategóriában várjuk:

ÖTLET
Magánszemélyek, akik nem kívánják, vagy nem tudják megvalósítani ötletüket és azt felajánlják megvalósításra,
PROJEKT
non-profit szervezetek, startupok és KKV-k, akik az ötlet megvalósítását is vállalják, és pályázatukban a megvalósítási projektet is ismertetik.

Az NKFI Hivatal támogatást nyújt a megvalósítást elősegítő partnerszervezetek (egyetemek, inkubátorok, vállalkozásokat segítő szervezetek) közvetlen megszólításában és bevonásában.

Pénzbeli támogatások kategóriánként (keretösszeg: 59,5 millió Ft)

ÖTLET
támogatott ötletek száma: maximum 5
keretösszeg: 2,5 millió Ft

PROJEKT
támogatott projektek száma: maximum 15
keretösszeg: 57 millió Ft

Jelentkezés

A jelentkezés egyszerűsített formában, egy rövid bemutatkozóval (2000-6000 karakter) történik, egységesített űrlap kitöltésével, a https://kfivelemeny.nkfih.gov.hu/ felületen. A jelentkezőknek a felületen való regisztrációt követően lehetőségük van vizuális elemek mellékelésére is.

Jelentkezés határideje: 2020. május 7. 24:00 óra

Résztvevők köre
* magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyek
* magyarországi székhellyel rendelkező egyéni vállalkozók, mikro-, kis- és középvállalkozások, költségvetési szervek, ill. azok jogi személyiséggel rendelkező intézményei, jogi személyiséggel rendelkező non-profit szervezetek
* az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások

E versenyre konzorciumi formában jelentkezni nincs lehetőség.”

Forrás:
COVIDEA ötlet- és startup verseny; Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal; 2020. április 23.

A bejegyzés kategóriája: egészségügy, informatika, közigazgatás:magyar, technika
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.