Skip to main content
egészségügyfenntartható fejlődésközigazgatás: külföldön

A klímavédelem a német soros elnökség alatt is prioritás lesz

Szerző: 2020. május 4.No Comments

„A júliusban kezdődő német soros uniós elnökség idején nem fog a világjárvány miatt háttérbe szorulni a klímaválság kérdése – mondta Angela Merkel német kancellár, aki szokásos szombati hangüzenetében igyekezett eloszlatni az ezzel kapcsolatos félelmeket.

Németország július elsején veszi át az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztségét, 13 év után ismét. Beszédében Merkel elismerte, hogy a német elnökség idején az új típusú koronavírus-járvány miatt „más irányt vesznek a korábban tervezetthez képest”. Hangsúlyozta azonban, hogy biztosan napirendre kerül az a kérdés, hogy mennyire lehet hatékony egészségügyi rendszert kialakítani mind a 27 uniós tagállamban. Akárcsak a klímakérdések, amelyek legalább annyira terítéken lesznek, mint az egészségügyiek – tette hozzá. A jövő Európájáról gondolkodunk, és ebbe beletartoznak a klíma- és a környezetvédelmi kérdések, akárcsak az európai gazdaság felépülése a koronavírus okozta járványból – mondta.
A klímavédelem és a megtépázott gazdaságok megmentésének feladatán túl Berlin veszi át a főszerepet a Brexit tárgyalásokban.

Nagy-Britanniának és az EU-nak az év végéig kell határoznia jövőbeni kapcsolatáról, valamint többek között az egymással folytatott kereskedelemről.

A kancellár azt mondta, az uniós elnökség alatti célja jobban összekovácsolni Európát, hogy a mai állapotához képest jobban fel legyen készülve a 21. század kihívásaira.

Merkel a héten korábban azt is mondta, Németország az eddiginél jóval nagyobb mértékben hajlandó befizetni a közös, uniós költségvetésbe, hogy kihúzza a szövetséget a koronavírus okozta válságból.”

Forrás:
A klímavédelem a német soros elnökség alatt is prioritás lesz; Világgazdaság/MTI; 2020. április 25.