A Microsoft egymilliárd dollárt fektet be lengyelországi digitális fejlesztésekbe

„A Microsoft amerikai elektronikai óriásvállalat egymilliárd dollárt fektet be lengyelországi digitális fejlesztésekbe, többek között felhőszolgáltatásokat nyújt új adatfeldolgozó központ keretében – közölte a lengyel sajtó.

A kedden kötött szerződés aláírói szerint a Lengyelország történetében az eddigi legnagyobb technológiai beruházás terve az innovációs és digitális transzformáció felgyorsítását célozza. A fejlesztés keretében a Microsoft a globális adatfelhőjéhez kapcsolódó első lengyelországi és közép-európai adatfeldolgozó központot létesít, és mintegy 150 ezer lengyel vállalkozónak, munkavállalónak és diáknak a felhő felhasználását elősegítő, képességfejlesztő programokat biztosít.

A lengyel állami fejlesztési alap (PFR), valamint az állami részesedésű lengyel bank, a PKO BP által 2018-ban létrehozott technológiai platform, az Állami Felhő (Chmura Krajowa) üzemeltetőjével (OChK) kötött szerződés alapján a Microsoft a beruházás költségeit teljes egészében állja, anélkül, hogy lengyel állami támogatásokban vagy adómentességben részesülne – értesült a Business Insider lengyelországi gazdasági hírportál. “Lengyelország Európa digitális szívévé válhat” – jelentette ki a szerződés aláírása alkalmából a Microsoft lengyelországi részlegének vezérigazgatója, Mark Loughran.

Az OChK tavaly szeptemberben a Google Cloud platformmal is szerződést kötött stratégiai partnerségről, a globális felhőhöz hozzáférést biztosító technológiai megoldások alkalmazásáról a Varsóban létesített digitális központon keresztül.”

Forrás:
A Microsoft egymilliárd dollárt fektet be lengyelországi digitális fejlesztésekbe; Sg.hu/MTI; 2020. május 5.
Lásd még: Microsoft announces a $1 billion digital transformation plan for Poland, including access to local cloud services with first datacenter region; Microsoft; 2020. május 5.
Szerkesztői megjegyzések: A lengyel platform neve nem „Állami Felhő”, hanem „Nemzeti Felhő”. Ez egy üzleti vállalkozás.
Kiegészíti ezt a hírt két további információ is:
Strategic partnership between Operator Chmury Krajowej and Google for digitization of the Polish economy; Bank Polski; 2019. szeptember 27.
Equinix opens $34m data center in Warsaw, Poland; Alex Alley; Data Centre Dynamics; 2020. március 6.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, informatika, Internet, közigazgatás:külföldön, technika
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.