Nemzetközi összehasonlításban kifejezetten drága a magyar mobilnet

„ A Cable.co.uk ár-összehasonlító oldal folyamatosan közöl adatokat a világon elérhető vezetékes- és mobilinternetes szolgáltatásokról, azok sebességéről és árszíntjéről. Ezúttal ez utóbbival kapcsolatban érkezett frissítés. Idén februárban 228 ország összesen több mint 5500 mobilinternetes csomagját elemezték az oldal munkatársai. Eszerint Magyarország a legdrágább térségek nem túl hízelgő csoportjába csúszott, hiszen egészen a 171. sorig kell görgetnünk, mire megtaláljuk hazánkat.

Széles választék, hatalmas eltérések

Mint ahogy a fenti számokból is kitűnik, egy-egy országban rengeteg lehetőség közül választhatnak a fogyasztók, ha mobilhálózaton szeretnének netezni. Az átlagosan nagyjából kéttucatnyi opció azonban jellemzően nagyon eltérő árszintet képvisel. Az országon belül tapasztalt komoly differenciának természetesen számos oka lehet (például a kis adatmennyiséget tartalmazó csomag fajlagosan drágább stb.), így inkább a térségre leginkább jellemző, átlagos árakat érdemes összevetni nemzetközi viszonylatban.

Az országos átlagokat egyébként a begyűjtött adatok mediánja szolgáltatja a Cable statisztikájában. Ezek alapján a világon Indiában legolcsóbb netezni – legalábbis akkor, ha minden helyi árat átkonvertálunk amerikai dollárra. Indiában egy gigabájtnyi adatforgalomért mindössze 9 centet kell fizetni. A másik végletet Szent Ilona szigete képviseli. A leginkább Napóleon miatt elhíresült apró földdarabon 583-szor többet kell adni ugyanazért, mint Indiában, egyetlen gigabájt ugyanis 52,5 dollárba kerül. Amúgy a globális átlag 5 dollár és 9 centre jött ki, azaz az árak nem egyenletesen szórnak a két szélsőség között.

A legolcsóbb országok között felülreprezentált Ázsia 7 képviselővel, de szintén sok egykori szovjet tagköztársaság is ott sorakozik a lista elején. A legdrágább régiók között pedig természetesen sok szigetországot és fejletlen afrikai területet találunk.

Túl jó az infrastruktúránk és túl gyenge a verseny

Magyarországot a szélessávú vezetékes internet minősége és kiépítettsége szempontjából szokás a legjobbak között emlegetni (ugyanakkor árak szempontjából kezdünk hátrébb csúszni), ám mindez azt is eredményezi, hogy a hazai felhasználók nincsenek annyira rászorulva a mobilnetes kapcsolatra. Ez és a szolgáltatók között a szegmensért dúló, nem túl intenzív verseny azt eredményezte, hogy a magyar mobilnetes árak sosem tartoztak a legvonzóbb ajánlatok közé. Ráadásul a helyzet csak romlott az elmúlt egy év során.

Legutóbb tavaly márciusban számoltunk be a Cable ide vonatkozó statisztikáiról. Egy évvel Magyarország a 230-as nemzetközi mezőny 135. helyét foglalta el 6,56 dollárral. Nálunk összesen 18 féle csomagot vizsgáltak, amelyek közül a legolcsóbb már 426 forintért (másfél dollárért) biztosította a gigabájtos egységet, míg a legdrágább 3090 forintért (közel 11 dollárért) szolgáltatta ugyanazt a mennyiséget.

Ehhez képest idén 12 csomagból számították ki az eredményeket. A szűkült kínálat ellenére a dollárban számított legjellemzőbb ár csökkent. Az 5,32 dolláros árcédulával azonban alaposan elmaradtunk a világ többi részén tapasztalt árcsökkenéstől. Ennek köszönhetően a friss listán már csak a 171. helyen állunk. Igaz, a legolcsóbb ajánlat nálunk is rendkívül kedvező, átszámítva mindössze 18 centet kell adni egy gigányi mobilos adatforgalomért.

A helyén kell kezelni

Az ilyen jellegű globális összehasonlításoknak természetesen megvan az értelme és megfelelő fenntartások mentén logikus következtetésekre is lehet jutni az adatok böngészéséből. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a vizsgált csomagok túlnyomó része nem csupán adatforgalmazást biztosít az ügyfeleknek, hanem komplex telefonos előfizetésként lebeszélhető perceket, “ingyen” SMS-küldést is tartalmaznak. A régiós keresleti/kínálati sajátosságok és infrastrukturális különbségek mellett tehát ezek a tényezők is nagyban befolyásolhatják azt, miként alakul egy-egy konkrét szolgáltatás árazása.”

Forrás:
Nem olcsó a magyar mobilnet; Bitport.hu; 2020. május 5.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, hírközlés, távközlés, technika
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.