Szijjártó Péter: új verseny indul, új szabályokkal, új szereplőkkel, új pályán

„ Az Eximbank Zrt-ről szóló törvényjavaslat célja, hogy Közép-Európa leggyorsabb és leghatékonyabb exportfinanszírozási rendszerét hozza létre Magyarországon hosszú távon is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, a javaslat vitájában az Országgyűlésben.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a világjárvány nemcsak egészségügyi hanem gazdasági kérdés is, a járvány után pedig semmi sem lesz ugyanolyan, mint előtte volt. Teljesen új verseny indul, új szabályokkal, új szereplőkkel, új pályákon, új játékvezető sípszavára és ebbe az új versenybe kell most benevezni – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy ebben a helyzetben nem lehet más a cél, minthogy továbbra is Magyarországé legyen Közép-Európa legvonzóbb beruházási környezete, és a leggyorsabb és leghatékonyabb exportfinanszírozási rendszer. A tárcavezető elmondta: a javaslat célja, hogy tovább csökkentse a magyar vállalkozások adminisztratív terheit, valamint felgyorsítsa az exportőrök finanszírozáshoz jutását, ami főleg most fontos, amikor a világjárvány miatti nehézségek közepette a vállalatok likviditási kihívásokkal szembesülnek.

Ismertetése szerint a javaslattal megnövelik azoknak a kereskedelmi bankoknak a hitelkorlátját, amelyek az Exim Bank hiteleit a vállalkozások számára konkrétan elérhetővé teszik, ezzel újabb vállalatok számára teszik lehetővé a hiteltermékekhez való hozzáférést. Jelenleg ugyanis a nagykockázatra vonatkozó szabályozás miatt számos kereskedelmi bank elérte azt a határt, ameddig hitelt nyújthat – magyarázta.

Emellett – folytatta – a javaslat bővíti az Exim Bank tőkealapokba történő befektetési képességét is azzal, hogy lehetővé teszi számára, hogy – a bel- és külföldi kockázati- és a magántőke alapok mellett – ingatlanalapok alapításához vagy az ahhoz történő csatlakozásához kapcsolódóan is jegyezhessen befektetési jegyet.

Ezzel az Exim Bank finanszírozni tudná a hazai ingatlanfejlesztéssel foglalkozó társaságokat, így ezen alapok tőkéjéből akár határainkon kívüli területeken is tudnak vásárolni ipari, idegenforgalmi, irodai és egyéb ingatlanokat, illetve ezek fejlesztésében, üzemeltetésében részt tudnak venni – tette hozz a miniszter.”

Forrás:
Szijjártó Péter: új verseny indul, új szabályokkal, új szereplőkkel, új pályán; Infostart / MTI; 2020. május 5.
Lásd még: T/10217 A Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló 1994. évi XLII. törvény, valamint a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló 2016. évi LXXIII. törvény módosításáról; Országgyűlés; Folyamatban lévő törvényjavaslatok; 2020. április 21. (benyújtva)

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatás:magyar, törvények, határozatok
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.