Szabad szoftverre épül a német hadsereg új kommunikációs rendszere

„A cél egy egységes chat- és üzenetküldő platform kialakítása.

A német fegyveres erők partnerének számító BWI GmbH [a német fegyveres erők központi informatikai szolgáltatója, állami cég. Szerk.] tavaly december óta teszteli azt az azonnali üzenetküldő programot, amely a Matrix nevű nyílt forráskódú megoldásra épül. A szoftver lehetővé teszi a nyílt információk átvitelét a szolgálati okostelefonokra és táblagépekre.

A most nyilvánosságra hozott tervek alapján a jövőben a Matrixon alapuló chatszoftvert felhasználnák a VS-NfD kategóriába tartozó fájlok továbbítására is. A VS-NfD jelentése “kizárólag szolgálati használatra” és ez a Bundeswehren belül a legalacsonyabb titkos kategória. Ezt követi a bizalmas, a titkos és a szigorúan titkos besorolás. Akinek ilyen anyag a birtokába jut, az köteles hallgatni arról és illetéktelen személyeknek sem biztosíthat azokhoz hozzáférést. A távlati elképzelés ugyanakkor az, hogy szeptembertől magántulajdonban lévő eszközökön is alkalmaznák a Matrixra épülő nyílt kommunikációt.

Jelenleg a BWI a német fegyveres erők számára két chatmegoldást alkalmaz a szolgálati és a magántulajdonban lévő készülékek esetében: ezek a Matrix és stashcat. A hosszú távú cél az, hogy csak a Matrix maradjon meg és egységes azonnali üzenetküldő platformként leváltsa a stashcatet. A döntés hátterében van az is, hogy a német fegyveres erők katonai és polgári állománya zökkenőmentesen, gyorsan, közvetlenül, egyszerűen és biztonságosan tudjon egymással kommunikálni. Az új rendszer saját infrastruktúrán keresztül működik és korszerű titkosítási algoritmusokkal rendelkezik.

Érdekesség, hogy tavaly áprilisban kiderült, hogy a francia kormányhivatalnokok számára készített Tchap nevű azonnali üzenetküldő alkalmazás is a Matrixra épült, de Baptiste Robert biztonsági kutató (alias Elliot Alderson) már az indulás utáni napokban súlyos hiányosságra derített fényt. Sikerült ugyanis jogosulatlan személyként regisztrálnia magát, majd bejelentkeznie a rendszerbe. További sebezhetőségeket is talált, amelyek viszont a Matrix fejlesztői szerint nem hibák.”

Forrás:
Szabad szoftverre épül a német hadsereg új kommunikációs rendszere; SG.hu; 2020. május 13.
Lásd még: Matrix.org
stashcat; Wikipédia

A bejegyzés kategóriája: informatika, közigazgatás:külföldön, közigazgatási informatika, technika
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.