Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikatechnika

Okos parkolórendszer Székelyudvarhely központjában

Szerző: 2020. június 2.No Comments

„Székelyudvarhelyen a város infrastruktúrája nem engedi meg, hogy a központban újabb parkolóhelyeket alakítsanak ki, ezért a parkolás folyamatát igyekeznek megkönnyíteni. Olyan okos rendszert vezetnek meg, amelynek segítségével pontosan látni, hogy hol hány hely van szabadon.
Székelyudvarhely városközponti utcáiban fizetéses parkolási rendszer működik, ám hétköznapokon még így is zsúfolt a zóna, nehéz szabad helyet találni. Ezt hivatott megkönnyíteni az a szenzoros parkolási rendszer, amelyet a helyi Upon Smart vállalkozás készített a városvezetés megbízásából. Az okos rendszer segítségével a főtéren felszerelt digitális kijelzőn meg lehet tekinteni, hogy a központi téren található 64 parkolóhely közül hány szabad, érdemes-e ott megállóhelyet keresni. A kijelző külön kezeli a fogyatékkal élők számára fenntartott, a háromszögben, valamint a polgármesteri hivatal előtt található parkolóhelyeket, külön jelezve, hogy hol hány szabad.
A hosszabb távú cél az, hogy a rendszert több részre is kiterjesszék. „Egyelőre az úgynevezett A zónára gondolunk, a Kossuth Lajos, a Bethlen Gábor és a Vár utcákra” – magyarázta Zörgő Noémi városházi sajtószóvivő. A fejlesztés tervezése és a kivitelezés összesen 88 ezer lejbe került. Székelyudvarhelyen összesen 232 fizetéses parkolóhely van az A, illetve 184 a B zónában.”

Forrás:
Okos parkolórendszer Székelyudvarhely központjában; Kovács Eszter; Székelyhon; 2020. május 26.