Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Előny kovácsolható a számlák online jelentéséből

Szerző: 2020. június 8.No Comments

„Júliustól a vállalkozások valamennyi belföldi számlája láthatóvá válik az adóhatóság online számlarendszerében. Ennek előfeltétele az adózók kiterjedt adatszolgáltatási kötelezettsége, amely súlyos adminisztrációs többletterhet ró sok vállalkozásra. Mindazonáltal megfelelő digitális alkalmazásokkal akár az előnyükre is válhat a változás, hiszen a NAV-tól lekérhető adatokkal egyszerűsíthetők és biztonságosabbá tehetők a számviteli és adózási folyamatok.

A hatályos szabályok szerint 2020. július 1-jétől a számlakibocsátóknak valamennyi belföldi értékesítési számlájukat jelenteniük kell a NAV online számlarendszerében. Jelenleg ez a kötelezettség még csak a százezer forint feletti áfaértéket tartalmazó számlákra vonatkozik.
A számlakiállítókra vonatkozó kötelezettséggel párhuzamosan a számlabefogadói oldalon jelentősen megnövekszik a tételes jelentési kötelezettség.

A százezer forintos limit eltörlése sok esetben akár a százszorosára növeli az áfabevallásokban tételesen jelentendő számlák mennyiségét, a kkv-szektorban pedig – ahol jellemzőbbek a százezer forint áfatartalmat el nem érő ügyletek – még általánosabb lehet az adminisztrációs teher növekedése. Ennek megfelelően azoknál a vállalkozásoknál, amelyeknél még manuálisan rögzítik a befogadott számlák adatait, az adatbevitelre fordított idő a sokszorosa lehet a jelenleginek, valamint jócskán megnő a kézi kitöltésből fakadó elütés, elgépelés kockázata. A változás következtében tehát minden vállalatnak szüksége lesz valamilyen automatizált megoldásra az adatszolgáltatás elkészítése érdekében.

Az adminisztrációs terhek növekedése mellett azonban a NAV online számlarendszere számos új lehetőséget is kínál az adózóknak.

A rendszerből lekérdezhető adatok a számlafeldolgozási folyamatok jelentős egyszerűsítését és számos ellenőrzési pont bevezetését teszik lehetővé.

Ezek a megoldások egyszerre segítenek a jelentési kötelezettségek teljesítésében, és teszik lehetővé a NAV által elérhetővé tett adatok teljes körű kiaknázását. A NAV online számlarendszerében található adatok alapján a cég alkalmazásai elvégzik a belföldi számlák könyveléshez szükséges adatainak rögzítését, a beérkező számlák teljeskörűségének ellenőrzését, az áfa- és a kapcsolódó bevallások teljes körű elkészítésének keretében ellenőrzik a belföldi számlák adattartalmát, az üzleti partnerek adószámát, valamint a NAV online számlarendszerén keresztül akár lehetővé teszik az elektronikus számlázást és a számlák egyszerű elektronikus archiválását.
Az áfabevallás elkészítését segítő programok egyes funkciói weben is elérhetők azok számára, akik nem tudnak vagy nem szeretnének a jelenlegi folyamatai­kon változtatni.

Egy ilyen felületen a vállalkozásoknak lehetőségük van táblázatban megadni a szükséges adatokat, amelyek alapján a program elvégzi a tömeges NAV-lekérdezéseket, -ellenőrzéseket, illetve az ÁNYK-programba közvetlenül beolvasható bevallástervezeteket készít.

Az adatszolgáltatási kötelezettségek szélesítésével a NAV nem titkolt célja, hogy minden számlamozgásra rálásson, és ezzel tovább növelje az adófizetési hajlandóságot, valamint nagymértékben javítsa az ellenőrzések hatékonyságát. A NAV számára rendelkezésre álló, széles körű adatokra tekintettel a szúrópróbaszerű ellenőrzéseket várhatóan végérvényesen felváltják a célzott, a rendelkezésre álló adatok alapján elindított ellenőrzések.

Az adatgyűjtés a NAV oldaláról mindazonáltal többé már nem egyoldalú. Az adózók részére elérhetővé tett, digitálisan feldolgozható adatok köre az adózók folyamatait számos ponton tehetik hatékonyabbá. Érdemes kihasználni az adatokban rejlő lehetőségeket, mert néhány egyszerű technológiai megoldással az adminisztrációra fordított idő és a hibalehetőségek száma jelentősen csökkenthető.”

Forrás:
Előny kovácsolható a számlák online jelentéséből; Srankó Zsolt; Világgazdaság; 2020. június 5.
(A szerző a KPMG igazgatója)