Skip to main content
Európai Unióinformatikajogpolitikai informatika

Az Európai Unió elvárja, hogy a Twitter, Google, Facebook havonta jelentse álhírek elleni tevékenységét

Szerző: 2020. június 15.No Comments

„…A napokban mi is beszámoltunk arról, hogy az új koronavírus terjedésével és a globális pandémia megjelenésével igazán a jól ismert IT-óriások jártak jól, hiszen az ő szolgáltatásaik iránti igények ugrottak meg, ahogy a távolságtartás és a higiéniás szabályok miatt egyre többen kényszerültek a folyamatos online jelenlét fenntartására. Az EU most ezen cégek segítségével indít harcot az álhírek ellen, többek között éppen a vírus kapcsán.

A Trump elnök által népszerűvé tett kifejezés (fake news) igen gyakran felbukkan a sajtóban, illetve a hivatalos szférában. Maga az Európai Unió, illetve annak illetékesei is ezen álhírek ellen küzdenének, a Reuters jelentése szerint pedig éppen a vírus kapcsán meghozott intézkedések, pontosabban az azokkal való szembenállás miatt. Az indoklás szerint Németországban jelentős mértékben megugrott azok száma, akik nem hajlandók elfogadni egy jövőbeni oltás kötelezővé tételét, ez pedig éppen az oltással kapcsolatos álhírek miatt alakult így, ami elfogadhatatlan. Éppen ezért az Amazon, a Facebook, a Twitter, valamint a Google segítségére számítanak, hogy az elkövetkező időszakban hatékonyabban akadályozzák meg az ilyen hírek terjedését.

Az anyagban megemlített cégeknek a jövőben havonta kellene részletes jelentést továbbítaniuk az EU felé, amelyben azt fejtenék ki, hogy az adott időszakban miként küzdöttek az álhírek online terjesztése ellen. Ezzel egy időben megfelelő módon illusztrálniuk kellene, hogy mennyiben segítették elő a valós (a kritikusok szerint inkább a hivatalos) álláspont közzétételét és terjesztését, hogy a lakosság megfelelő módon tájékoztatva legyen. Ez persze rögtön felveti a másik oldal aggodalmait, itt sokak szerint valóban az orwelli jövő létrehozása felé lépünk egy nagyot, hiszen nehéz lesz meghatározni, hogy pontosan mely vélemények maradnak elfogadhatók…”

Forrás:
Az álhírek ellen indít harcot az EU; SG.hu; 2020. június 13.