Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatikaközigazgatás: magyartársadalomtechnikatudomány

Elkészült az Európai Digitális Innovációs Központok létrehozásáról szóló előzetes jelentkezési felhívás tervezete

Szerző: 2020. június 28.No Comments

„Az Európai Bizottság a Digitális Európa Program keretében kiadta az Európai Digitális Innovációs Hubok (EDIH) létrehozásáról szóló munkaanyagát, amelyben új finanszírozási programmal, 26,8 millió eurós keretösszeggel fejleszti a 2021 és 2027 közötti időszakban a tagországok gazdaságainak és társadalmainak digitális fejlődését.

Az uniós kötelezettségnek eleget téve a tárca elkészítette az EDIH-ek létrehozásáról szóló „Előzetes jelentkezési felhívás” tervezetét, amely alapján a lehetséges hazai EDIH-ek kiválasztásra kerülnek.

A digitalizáció elengedhetetlen a versenyképesség megtartásához, üzleti folyamatokba, termékekbe és szolgáltatásokba történő integrálása pedig nagymértékben hozzájárul a cégek, valamint a közszektor szereplőinek hatékonyságnöveléséhez. A kezdeményezés célja, hogy az európai kapacitások megerősödjenek a nagy teljesítményű számítástechnika, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság és a korszerű digitális készségek terén, valamint, hogy támogassa elterjedésüket a gazdaságban és társadalomban. Annak érdekében, hogy ezeket a képességeket a vállalatok és a közigazgatás ténylegesen fel tudják használni, az EDIH-ek szorosan együttműködnek az illetékes szakosodott központokkal és gondoskodnak arról, hogy a vállalatok és a közigazgatás kísérletezzen ezen technológiákkal és alkalmazza azokat a konkrét igényeik szerint.

Az EDIH-ek létrehozásáról szóló „Előzetes jelentkezési felhívás” tervezete a mellékletben érhető el, amellyel kapcsolatban az érintettek, partnerek 2020. június 26. – 2020. július 10. között küldhetik meg írásos észrevételeiket a dokumentumban jelzett e-mail címre.

Forrás:
Elkészült az Európai Digitális Innovációs Központok létrehozásáról szóló előzetes jelentkezési felhívás tervezete; Innovációs és Technológiai Minisztérium; 2020. június 26.
Előzetes jelentkezési felhívás Európai Digitális Innovációs Központok létrehozására; Innovációs és Technológiai Minisztérium; 2020. június 25. (PDF)
„Az Európai Bizottság (EB) 2020. január 31-én adta ki a Digitális Európa Program keretében az Európai Digitális Innovációs Hubok (a továbbiakban EDIH-ek) létrehozásáról szóló munkaanyagát. Az EU ezzel az új finanszírozási programmal kívánja a 2021 és 2027 közötti időszakban támogatni a tagországok gazdaságainak és társadalmainak digitalizációját. A munkaanyagban az EB részletesen leírja, hogy milyen feltételek mentén kerülnek kiválasztásra az egyes EDIH-ek, milyen szerepe van a tagállamoknak és milyen források állnak a DEP-ben megjelenített célok végrehajtására. Jelen előzetes jelentkezési felhívás azon feltételeket mutatja be, amely alapján a lehetséges kedvezményezettek kiválasztásra kerülnek.”
Lásd még:
Digital Innovation Hubs (DIHs) in Europe; Európai Bizottság