Malaunay, az első város Franciaországban, ahol bevezették a kollektív önfenntartó energiaellátást

„A mindössze 6000 lelket számláló normandiai kisváros néhány év alatt nemzetközi szinten is viszonyítási alap lett a fenntarthatóságra törekvő városok számára.

Az Európai Unió “3×20″ százalékos klímavédelmi célkitűzésétől ösztönözve Malaunay elindította az energiaátmenet ambiciózus és innovatív folyamatát, melynek célja, hogy 2050-ig önellátó és alacsony szén-dioxid-kibocsátású területté váljon. Az Enedis energiaszolgáltatóval együttműködésben az első olyan közösség lett Franciaországban, amely bevezette a kollektív önellátó energiaellátást, miután több középület tetejére telepítettek napelemeket és az Eaton xStorage Home energiatároló megoldást – írja az Eaton Industries Kft. közleménye.

Az energiatároló kapacitás kialakítása – az első lépés a széles körű önellátás megvalósítása felé

2018 elején Malaunay úgy döntött, hogy a napelemes rendszerét energiatároló megoldással egészíti ki: a választás az Eaton és a Nissan által közösen kifejlesztett xStorage Home megoldásra esett. Guillaume Coutey, Malaunay polgármestere kifejti: „Amikor úgy döntöttünk, hogy belevágunk ebbe a kalandba, olyan partnert kerestünk, aki meg tudja adni a szükséges technológiai támogatást, de – ami még ennél is fontosabb – egy olyan csapatot kerestünk, aki kellően motivált ahhoz, hogy hajlandó legyen velünk együtt befektetni ebbe az egyedülálló projektbe”.

A templom tetejére felszerelt 135 m2-nyi napelemhez csatlakoztatott xStorage Home rendszer segítségével a város képes rá, hogy helyben megtermelje a saját energiaszükséglete kielégítéséhez elegendő energiát, és akkor lássa el a templomot az eltárolt energiával, amikor szükséges. Kilenc órás akkumulátor kapacitásával áramkimaradás esetén tartalék energiát is tud biztosítani a templom számára.

„Az xStorage Home megoldás lehetővé teszi a megújuló energiaforrások közvetlen integrálását és helyben történő maximális felhasználását. Ezt az energiát ezután újra elosztják az épület napi energiaigényének teljesítésére, ill. hálózatkimaradás esetén is felhasználható. Egy város számára ez jó módszer a saját energia helyben történő előállítására, a hálózati terhelés kiegyensúlyozására, illetve a megújuló energia előállításának és a középületek energiafogyasztásának optimalizálására csúcsidőn kívüli időszakokban, például éjszaka vagy hétvégén.” – mondja Christophe Bourgueil, az Eaton franciaországi üzletfejlesztési vezetője.

Mára a város önkormányzati működtetésű épületeinek (megközelítőleg 19.000 m2) 70% -a megújuló energiával működik. Ezek az épületek 2015-ben „Cit’ergie” tanúsítványt szereztek.

A hasznos környezeti hatásokon kívül Malaunay város jelentős energia-költségmegtakarítást is elért. Ha a 2006-os évet tekintjük kezdőévének és az energiaárak azóta bekövetkezett növekedését figyelembe vesszük, a város energiaszámlája mára elérte volna a 419 000 EUR-t. Ezzel szemben a tényleges energiaköltség 204 000 EUR-t volt, ami több mint 50%-os megtakarítást jelent. Sőt a városban 2004 óta nem volt szükség a helyi adók emelésére, emellett a város adóssága is folyamatosan csökken.”

Forrás:
Malaunay, az első város Franciaországban, ahol kipróbálták a kollektív önfenntartó energiaellátást; NRG Report; 2020. július 17.

A bejegyzés kategóriája: fenntartható fejlődés, környezetvédelem, közigazgatás:külföldön, technika
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.