A Budapesti Kereskedelmi Kamara elégedetlen a KATA szigorításával

„A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozók véleményét kéri a KATA adózás szigorításáról. Mint írják Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatából gyorsan jogszabály lett. Csak egyet nem kérdezett meg az elnök, a vállalkozókat, akiknek érdekképviseletét ellátja.

A Budapesti Kereskedelmi Kamara a vállalkozásokat kérdezi a KATA adózás szigorításáról.

Nagyjából jelenleg 400 ezer KATA-s vállalkozás van. A KATA eddig a legkedvezőbb adózási formája volt a kisbevételű vállalkozásoknak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatára a kormány szigorította az adót.

Ennek lényege, hogy a KATA-s vállalkozónak (egy adóalanytól és egy adóéven belül) a 3 millió forint felett kapott bevétele után ezentúl egy plusz 40 százalékos adót kell fizetni, amely, ha a megbízója belföldi adóalany, akkor az adó megfizetése a megbízót terheli.

A BKIK honlapján megjelent írás szerint nagyjából a 400 ezerből 150 ezer bújtatott munkavállaló számláz KATA-sként.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara álláspontja szerint, még ha a bújtatott munkavállalók kiszűrésére irányuló szándék jogos is, de egy ilyen fajsúlyos javaslat körültekintő előkészítést igényel az MKIK, azaz az országos kamara részéről. Éppen ezért, a budapesti kamarában úgy döntöttek, hogy felmérik pontosan a helyzetet, megkérdezik a vállalkozókat arról, hogyan lehet ezt a kétségtelenül visszás helyzetet úgy kezelni, hogy azok, akik tisztességes vállalkozók, ne legyenek sújtva egy extra adó által.

Szeretnék megtudni, hogy a vállalkozók szerint mik a KATA előnyei, hátrányai.

Mint írják, mivel a jogszabály 2021. január elsején lép életbe, van reális lehetőség alternatívát felmutatni a kormányzat számára.

Ha Ön is kifejtené véleményét a KATA adózásáról ide kattintva megteheti

Forrás:
Talán változhat a KATA szigorítása – A budapesti kamara nekiment Parragh Lászlónak; Növekedés.hu; 2020. július 31.
KATA felmérés – Van reális lehetőség alternatívát mutatni a Kormányzat számára!; Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK); 2020. július 23.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.