Skip to main content
gazdasághírközlésközigazgatás: magyartávközlés

Idén ősszel írja ki az NMHH a frekvenciaértékesítési eljárást az egykori GSM-sávokért

Szerző: 2020. augusztus 2.No Comments

„Idén ősszel megkezdődhet a magyar hírközlési szabályozó szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) újabb frekvenciaértékesítési eljárása, melynek célja a három inkumbens szolgáltató által jelenleg használt, 2022-ben felszabaduló spektrumkeret újbóli értékesítése. A HWSW bennfentes forrásoktól úgy értesült, hogy a hatóság szándékai szerint az eljárás október végén, legkésőbb november elején indulna, ezt megelőzően a szervezet az előírásoknak megfelelően elkészíti a kiírási dokumentáció tervezetét, melyet várhatóan az arról szóló konzultáció után véglegesít. Az NMHH lapunknak küldött hivatalos válaszában megerősítette a HWSW értesüléseit:

A 900 és az 1800 MHz frekvenciákon a jelenlegi frekvenciahasználati jogosultságok lejárata után a szélessávú elektronikus szolgáltatásra is alkalmas frekvenciakészletet újra hasznosítani kell a szolgáltatásfolytonoság megőrzésével az előfizetői érdekeknek és igényeknek megfelelően. A jelenlegi jogosultságok 2022. április 7-8-án járnak le. Az NMHH idén ősszel tervezi a frekvenciák értékesítését, hogy pontosan mikor, arról értesíteni fogja a piaci szereplőket és a nyilvánosságot egyaránt. -válaszolta megkeresésünkre az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

A témában egyébként egyszer már tartott egy konzultációt a hatóság az érdekeltekkel, melyen a mobilhálózatot üzemeltető távközlési szolgáltatók mellett jelen voltak egyes iparági vertikumok (pl. autógyártók) képviselői is. Akkor a legfontosabb kérdésnek az bizonyult, hogy a szolgáltatásfolytonosság vagy a verseny élénkítése kell legyen a hatóság elsődleges célja a kiírás során. Vagyis az, hogy az újrapályáztatás során a 2022. áprilisában felszabaduló spektrum (a 900 MHz-es sávban 2×34,8, az 1800 MHz-es sávban 2×60 MHz használati jogosultsága jár le 2022-ben) mekkora hányada juthasson a korábbi felhasználóknak, és mekkora egy vagy több olyan szereplőnek, mely nem rendelkezik frekvenciakerettel az érintett sávokban.

A hatóság az előkészítő anyagok alapján úgy tűnt, kész teret engedni a piacbővülésnek, sőt, akár bizonyos ösztönzőkkel is támogatná új szereplő megjelenését ebben a sávban. Így az NMHH megvizsgálta annak a lehetőségét, hogy piac igény esetén, legalább a sáv egy minimális részének (5 MHz) a sávban frekvenciahasználati jogosultsággal nem rendelkező érdeklődő frekvenciahasználati jogosultságot szerezhessen, a jelenleg frekvenciahasználati jogosultsággal rendelkezők sávon belüli pozíciójának lehető legnagyobb változatlansága mellett.

A legutóbbi, idén március végén lezárult frekvenciaaukción az NMHH nem biztosított arra lehetőséget, hogy a három országos hálózattal rendelkező mobilszolgáltató mellett más is spektrumhoz jusson, az egyetlen potenciális jelentkező, a DIGI egy 2018-as versenyügyi botlás miatt lényegében kiírta magát az eljárásból. A szolgáltató képviselői egyébként ott voltak a fentebb említett konzultáción, és kijelentették, hogy a lejáró licencekért indulni kíván a romániai tulajdonosi körrel rendelkező társaság.

A tavaly indult eljárás dokumentáció-tervezete egyébként 2019. június 18-án jelent meg, a témában július 3-án tartott konzultációt a hatóság, majd július 18-án véglegesítette a dokumentációt. Az eljárásra a szolgáltatók augusztus 8-án jelentkezhettek, a nyilvántartásba vételre szeptember 13-án került sor. Mivel a DIGI anyacége a nyilvántartásról szóló határozatot bíróságon megtámadta, ezért a licitálási szakaszt végül az eredeti tervekhez képes hónapokkal később, csak idén március végén tudta megtartani az NMHH. Az eljárás során a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország összesen 128,5 milliárd forintért licitált és vitt el különböző méretű frekvenciacsomagokat.”

Forrás:
Exkluzív: idén ősszel indulhat a verseny az egykori GSM-sávokért;Koi Tamás; HWSW.hu; 2020. július 31.