Skip to main content
energiafenntartható fejlődéskörnyezetvédelemközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Elkezdődött a békéscsabai okoshálózat fejlesztése

Szerző: 2020. augusztus 8.No Comments

„ Több mint harminc utcában kezdték el a héten a lámpacseréket Békéscsabán, mellyel nemcsak energiahatékony, hanem SMART, azaz okos is lesz a város közvilágítási hálózata. A megyeszékhely célja, hogy a technika vívmányait úgy használják fel, hogy azzal a városi lét mindennapjait segítő és támogató rendszerek jöjjenek létre. A projekt lehetőséget fog nyújtani a lakossággal történő közvetlenebb kapcsolattartásra, és a közterületek jobb felügyeletére is.

Nagy Ferenc alpolgármester elmondta, a beruházás a Modern Városok Program keretein belül valósul meg. A mintegy bruttó 1,8 milliárd forintos fejlesztést komoly tervezési, és előkészítési feladatok előzték meg. Hozzátette, a projektet indokolja, hogy Békéscsaba közvilágítási hálózata egyrészt nem teljes, másrészt a lámpakarok és világító berendezések nagy része elavult, cserére érett. A korábbi beruházások során a város mintegy 11 ezer közvilágítást biztosító berendezésének csak az egyharmadát sikerült lecserélni, most néhány kivétellel a fennmaradó kétharmad kerül korszerűsítésre. Mindezek mellett számos utcában a fényerő nem kielégítő, a fejlesztéssel pedig ezt is orvosolják.

– Egy nyílt közbeszerzési eljárást bonyolítottunk le, amelynek eredményeként választottuk a nyertes konzorciumot. A konzorcium vezetője a székesfehérvári RONEKO Kft. és a budapesti RIO Lámpastúdió Kft. A munka mérete jelentős kapacitásokat igényel, így a konzorcium számos, többek között békéscsabai alvállalkozó igénybevételét is jelezte már a beruházó felé. A munka vállalási ára nettó 1 milliárd 166 millió forint. A kivitelezést végző vállalkozóknak egy évük van a munkára, így jövő év közepére várható a projekt befejezése – részletezte Ádám Pál, a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke.

Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka úgy fogalmazott: nagy öröm, hogy végre megvalósulhat a város közvilágításának teljes mértékben ledes izzókkal történő biztosítása, mellyel jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg, és csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.

– Mindez fontos lépés, mert a későbbiekben megjelennek az okosfunkciók a rendszerben, melyek a lámpák fényerejének vezérlését, közlekedésirányító funkciókat, a környezetszennyezés mérését, parkolást segítő funkciókat, a város wifi hálózatának bővítését is lehetővé teszik majd – részletezte a tanácsnok.

Mint kiderült, a kivitelezés mintegy 7500 lámpatestet érint, mely során körülbelül 6800 új lámpatestet is felszerelnek. Borbola István, a Modern Városok Programért felelős polgármesteri biztos kiemelte, ahol indokolt, ott a hálózat sűrítését is megoldják.

– Jelentős energiamegtakarítással is számolhatunk, nagyságrendileg 300 ezer wattal csökken a beépített teljesítmény. A megtakarítás révén pedig lehetőségünk lesz megteremteni a pénzügyi hátterét annak, hogy a közvilágítási hálózathoz csatlakoztatott SMART elemek működtetésével emeljük a városüzemeltetés színvonalát, és a lakossági szolgáltatások szintjét – hangsúlyozta.

A projekt mintegy 7498 világítási berendezést érint, és a közlekedési felületek jó megvilágítása érdekében 6749 darab új lámpatestet szerelnek fel, amelyből 57 új fénypont a hálózat sűrítését szolgálja majd…

Okoseszközöket is felszerelnek

A teljes projektben közel negyven optikai szenzort (közlekedés- és parkolásmenedzsment rendszerek) telepítenek, valamint megtörténik a város wifi-hálózatának kialakítása több mint negyven egység telepítése révén. Emellett kilenc modulárisan felépített, SMART gyalogos elirányító és információs rendszert helyeznek üzembe.”

Forrás:
Elkezdődött a békéscsabai okoshálózat fejlesztése; Busi Ottó; BEOL.hu; 2020. augusztus 6.