Rettenetesen rosszul áll az informatizáció terén Szlovákia

„53 információs projekt vizsgálatát fejezte be a Veronika Remišová (Za ľudí) által vezetett beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs minisztérium. Ötöt közülük megszüntetésre terjeszt fel, a fennmaradó 48-at pedig átdolgoztatja.
Rettenetesen rosszul állunk az informatizáció terén, Remišová nekifogott takarítani

Remišová az államtitkárával, Marek Antallal tartott sajtótájékoztatót arról, hogy egyetlen IT-projektet sem találtak, amely kifogástalan lenne. Egyes projekteknél szerinte nem voltak világosak az állami prioritások, és a projektek tartalmát nem az állam, hanem a beszállítók szabták meg.

Összesen 740 millió értékű projektet ellenőriztek, a megszüntetendő 5-tel 48 millió eurót spórol az állam, a fennmaradók módosításával pedig 51 és 110 millió euró közti összeget takaríthatnak meg.

Az egyes projekteknél megvizsgálták azok értelmét, azon keresztül, hogy a megrendelő, tehát a konkrét minisztérium meg tudja-e fogalmazni, miért van rá szükség, definiálni tudja-e a céljait. Némely projekteknél a szavai szerint elérhetetlen célokat találtak, például olyanokat, hogy két év alatt 50-80 programozót állítanak munkába, vagy hogy ugyanennyi idő alatt 500 szervezetnél implementálják a pénzügyi rendszer.

Az államtitkár elmondása szerint a gazdasági minisztériumnál és a belügyi tárcánál két-két, míg az informatizációs minisztériumnál egy projektet szüntetnek meg.

Remišová emlékeztetett arra, hogy a 2007 és 2013 közti EU-s programidőszakban 843 millió eurót invesztált a kormány az informatizációba, az összeg 11%-át illetően viszont korrekciót kért az Európai Bizottság, vagyis azt az összeget végül az államnak kellett térítenie. Kifejtette, hogy 96 millió eurót kellett visszaküldeni Brüsszelbe.

Elmondta azt is, hogy az aktuális, 2014-2020-as programidőszakban pedig csupán a források 19%-át, nem egész ötödék merítették ki. Hozzátette, az elkövetkező három évben hatalmas összeget kell lehívniuk.”

Forrás:
Rettenetesen rosszul állunk az informatizáció terén, Remišová nekifogott takarítani; Paraméter.sk; 2020. július 30.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:külföldön, közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.