Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikapolitikapolitikai informatikatársadalom

Kézdivásárhelyen is részvételi költségvetés indul

Szerző: 2020. szeptember 6.No Comments

„Részvételi költségvetés – ez a neve annak az új pályáztatási rendszernek, amelyet 2020. szeptember 7-től indít útjára Kézdivásárhely önkormányzata. A projekt lényege, hogy minden kézdivásárhelyi lakcímmel rendelkező személy nyújthat be pályázatot a kézdivásárhelyi önkormányzathoz egy beruházás megvalósítására, és amennyiben javaslata nyer, az anyagiakat és a kivitelezést az önkormányzat vállalja fel. A programról Bokor Tibor polgármester és dr. Szilveszter Szabolcs tanácsos, ötletgazda sajtótájékoztató keretében számoltak be csütörtökön a városháza tanácstermében.

„Mi is felsorakozunk az okos városok mellé, akik több éve használják ezt a civil pályáztatási rendszert” – kezdte mondandóját Bokor Tibor. Kifejtésében részletezte a részvételi költségvetés jelentését, miszerint a helyi tanács minden évben elfogad egy keretösszeget a beruházásoknál, amelyet fizikai személyek vagy egyesületek pályázhatnak meg. A részvételi költségvetés olyan kezdeményezéseket foglalhat magába, amelyek a lakóktól jönnek, és nem képezik az önkormányzat beruházási tervének a részét.

Dr. Szilveszter Szabolcs városi tanácsos, a kezdeményezés elindítója elmondta: a hibabejelentő rendszerrel és most a részvételi költségvetés lehetőségével is a hivatal átláthatóságát kívánják erősíteni, szerinte „a lakosságnak betekintést kell nyernie a hivatal munkamenetébe, valamint modern eszközök használatával kell együtt dolgoznunk a lakókkal.” A részvételi költségvetés egy lehetőség arra, hogy bármelyik 18. életévét betöltő lakos kezdeményezőként szubjektíven, de a közérdeket képviselve tegyen le javaslatokat a hivatal asztalára – fogalmazott. Szilveszter felhívta a figyelmet, hogy a kezdeményező nem csak javasol, hanem költségvetéssel és látványtervvel ellátott pályázatot kell leadjon, világossá kell tegye, hova, miként akarja megvalósítani azt, mi célt szolgál a pályázata és milyen pozitív hatással lesz a város életére. Ezután, a pályázat egy szűrésen megy át, amelyből kiderül, hogy jogilag és technikailag kivitelezhető-e az.

Összesen hat kategóriában lehet javaslatot benyújtani:
– utcai infrastruktúra: sétányok, járdák, terek és gyalogosövezetek;
– közterületek, köztéri bútorzat rendezése;
– zöldövezetek, játszóterek és közterületek rendezése (köztéri bútorzat, közvilágítás stb.);
– mobilitás, akadálymentesítés és biztonságos közlekedés (közlekedést szolgáló utak javítása, hozzáférhetőség növelése fogyatékkal élők számára, videós megfigyelő rendszerek stb.;
– oktatási és kulturális infrastruktúra;
– Smart City, digitális város.

Egy kategóriában, egy személy, csak egy javaslatot nyújthat be a részvételi költségvetés online felületén. Amint az ötletgazda a pályázatot benyújtotta, együtt fog dolgozni az önkormányzat felelősével. Ha egy pályázat átment a szűrőn, felkerül a bp.kezdi.ro felületre, ahol a lakosság szavazhat rá. Csak a lakók által leadott szavaztok számítanak, és a legtöbb szavazatot kapó projektek kerülnek be a költségvetésbe. A nyertes projekt(ek) szerzőjével folyamatos kommunikáció történik a kivitelezés végéig. Az idei kézdivásárhelyi költségvetésben 100.000 lej különítettek el, egy projektre maximálisan 50.000 lej kérhető, de támogató – szponzoráció gyanánt – tehet még hozzá pénzt, ezt szponzorszerződéssel kell eljuttatnia az önkormányzat felé.

A felület kétnyelvű, és hétfőtől, 2020. szeptember 7-től lehet leadni a pályázatokat, azaz feltölteni a bp.kezdi.ro oldalra.

A 2020-as részvételi költségvetés ütemterve:

PROJEKTEK BENYÚJTÁSA
2020. szeptember 7. – október 14.
ELLENŐRZÉS
2020. október 15–30.
SZAVAZÁS
2020. október 31. – november 30.

KIVITELEZÉS
2020. december 14-től”

Forrás:
Új pályáztatási lehetőség Kézdivásárhelyen; Kézdivásárhely hivatalos honlapja; 2020. szeptember 3.