Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikatávközlés

A NISZ nyerte el az Inside ITB 2020 innovációs díját

Szerző: 2020. szeptember 14.No Comments

„Az elmúlt héten rendezték meg az Inside ITBusiness 2020 konferenciát, ahol az ICT-menedzserek a közeljövő szakmai kihívásairól és trendjeiről kaptak tájékoztatást, illetve osztották meg egymással tapasztalataikat. A rendezvényen tizedik alkalommal hirdették ki az Inside ITB 2020 Award díjat, amit idén ’Termékfejlesztés’ kategóriában a NISZ Zrt. országos videokonferencia (VIKI) szolgáltatása nyert el.

Az elmúlt évek továbbfejlesztéseinek köszönhetően a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) országos videokonferencia szolgáltatása 817 végpontjával a közigazgatási intézmények számára nyújt megbízható, egyedi igényeket kiszolgáló összeköttetést a zárt Nemzeti Távközlési Gerinchálózaton keresztül. A fejlesztés jelentős idő- és pénzmegtakarítással jár átlagos időszakban is, azonban a COVID-19 járvány alatt még inkább megmutatkoztak előnyei. A társaság a megnövekedett igények kiszolgálására 216 új videokonferencia végpontot létesített és új funkciókkal bővítette a szolgáltatást. A felhasználók ma már mobileszközökön is folytathatnak videokonferencia hívásokat, sőt a VIKI eszközökkel nem rendelkező felhasználók is be tudnak csatlakozni a konferenciahívásokba egy weblinken keresztül. A rendszer hívásforgalma 2020. február óta átlagosan négyszeresére nőtt, a hívások száma havonta megközelíti a 10 000-et. A konferenciák résztvevőinek száma is megemelkedett és a miniszteri megbeszélések, valamint külföldi egyeztetések gyakorisága is napi szintűvé vált.

A társaság által fejlesztett országos videokonferencia-rendszer létrehozásának alapvető célja az volt, hogy elsősorban a bíróságok és a büntetés-végrehajtási intézmények számára minimalizálják a szállítással járó biztonsági kockázatokat és költségeket. Emellett a megoldás az állampolgárok számára is lehetővé teszi, hogy a távmeghallgatási pontok használatával ne kelljen nagyobb távolságokra utazniuk, egy-egy távoli bírósági tárgyalásra így a távmeghallgatás útján, a lakóhelyükhöz legközelebb eső bírósági végponton tudnak bekapcsolódni.

A rendszer legnagyobb felhasználója az Országos Bírósági Hivatal, amely nem csak a rendszer kiépítésében, de a pályázat előkészítésében és bemutatásában is nagy szerepet vállalt. A VIKI szolgáltatást a konferencia közönsége előtt Vetési Iván a NISZ Zrt. vezérigazgató-helyettese prezentálta. A zsűri kérdéseire válaszolva a vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy ma már mind a hazai, mind a nemzetközi szintű kormányzati tárgyalások a NISZ biztonságos videokonferencia-hálózatán keresztül történnek. A különböző intézmények a megoldásnak köszönhetően online nemzetközi konferenciákat is tartanak, valamint a kormány tagjai rendszeres államközi tanácskozásokat folytatnak. A rendszer legnagyobb felhasználói között emellett a büntetés-végrehajtási intézetek, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság, a minisztériumok többsége és Kormányhivatalok is megtalálhatók.

A nagy presztízsű díjat Bancsics Ferenc a NISZ vezérigazgatója vette át, aki a konferencián a „Nemzeti Digitalizációs Stratégia 4 pillére” című kerekasztalbeszélgetésen elmondta, hogy a vállalat több érintkezésmentes szolgáltatás fejlesztésébe kezdett, amelyeknél szerepet kapnak az adatbázisokra épülő, automatizált megoldások is.”

Forrás:
A NISZ nyerte el az Inside ITB 2020 innovációs díját; NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; 2020. szeptember 8.