Skip to main content
közigazgatás: magyarpolitikapolitikai informatika

Budapest Főváros Önkormányzat társadalmi egyeztetést indít a közvetlen részvételt segítő eszközök koncepciójáról

Szerző: 2020. szeptember 21.No Comments

„A Fővárosi Közgyűlés 2020 februárjában döntött arról, hogy 2021-től elérhetővé teszi a budapestiek számára a Budapesti polgári kezdeményezés, valamint a Budapesti párbeszéd intézményét. A szabályozás koncepciójáról szeptember végéig küldhetik el véleményüket a budapestiek.

A polgári kezdeményezés azt jelenti, hogy a budapestiek közvetlenül is tehetnek majd javaslatot arra, hogy milyen témát tárgyaljon – a meghatározott napirendjén felül – a Fővárosi Közgyűlés. Budapest vezetése ezzel a lépéssel a főváros demokratikusabb működését kívánja biztosítani a helyiek számára, és mindemellett várja a budapestiek visszajelzését a folyamat kialakításával kapcsolatban.

Mivel a részvétel eszközei Önöket, fővárosiakat illetik, azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, vegyenek részt a megalkotásukban is; mondják el nekünk véleményüket a csatolt szöveges koncepcióról.

Arra kérjük Önöket, hogy a most közzétett koncepcióval kapcsolatos meglátásaikat szeptember 28-ig osszák meg velünk a civiliroda@budapest.hu email címen.

Háttér:

Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet 2021. január 1-jén hatályba lépő rendelkezései új részvételi és véleménynyilvánítási eszközöket tesznek elérhetővé a budapesti polgárok számára a Budapesti polgári kezdeményezés és Budapesti párbeszéd képében. Ezek segítségével lehetővé válik a nyitottabb, inkluzívabb, alulról jövő kezdeményezéseket támogató önkormányzás. A koncepció és a beérkező vélemények alapján fogjuk előkészíteni a részvételi eszközök eljárási kérdéseit szabályozó önkormányzati rendelet tervezetét, amelyet a Közgyűlés fog tárgyalni.”

Forrás:
Társadalmi egyeztetést indítunk a közvetlen részvételt segítő eszközök koncepciójáról; Budapest.hu; 2020. szeptember 18.
Szabályozási koncepció a Budapesti Párbeszéd és a Budapesti Polgári kezdeményezés részletes szabályait tartalmazó rendelettervezethez (PDF)
Adatkezelési tájékoztató (PF)