Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ új kockázatértékelése szerint kritikus időket élünk

„Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a mai napon közzétette a Covid19-világjárvánnyal kapcsolatos frissített kockázatértékelését, valamint a közösségi kockázatcsökkentő intézkedésekre (például a kézhigiéniára, a fizikai távolságtartásra, a megfelelő fertőtlenítésre és a szellőztetésre) vonatkozó iránymutatását.

A frissített kockázatértékelés azt mutatja, hogy augusztus óta az EU-ban és az Egyesült Királyságban folyamatosan nőtt a bejelentések száma, és a meghozott intézkedések nem mindig voltak elegendőek a vírusnak való kitettség csökkentésére, illetve ellenőrzés alatt tartására. Különösen fontos tehát, hogy a tagállamok az újabb tömeges megbetegedések észlelésekor azonnal megtegyenek minden szükséges lépést. A Bizottság által júliusban előterjesztett intézkedésekkel összhangban ez magában foglalja a tesztelés és a fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésének fokozását, a népegészségügy felügyeletének megerősítését, az egyéni védőeszközökhöz és gyógyszerekhez való hozzáférés javítását, valamint az egészségügyi ellátással összefüggő megfelelő kapacitás biztosítását.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos így fogalmazott: „A mai napon közzétett legfrissebb kockázatértékelés egyértelműen azt mutatja, hogy folytatnunk kell a vírus elleni védekezést. Néhány tagállamban az esetek száma jóval magasabb, mint a járvány márciusi tetőzése idején, és ez is azt bizonyítja, hogy még nem vagyunk túl a válságon. Kritikus időszakot élünk, amikor mindenkinek határozottan kell cselekednie, és ki kell használnia a rendelkezésre álló eszközöket. Minden tagállamnak fel kell tehát készülnie arra, hogy az esetleges újabb járványkitörések első jeleinek észlelésekor azonnal, a megfelelő időben védelmi intézkedéseket vezessen be. Haladéktalanul cselekednünk kell, ha el akarjuk kerülni, hogy a tavaszi helyzet megismétlődjön.”

Andrea Ammon, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ igazgatója a következőket nyilatkozta: „Aggasztó mértékben emelkedik Európában az újonnan észlelt Covid19-esetek száma. Amíg nem áll rendelkezésre biztonságos és hatékony oltóanyag, addig a magas kockázatú kontaktszemélyek gyors azonosítása, tesztelése és adott esetben karantén alá helyezése jelenti a leghatékonyabb megoldást a vírus terjedésének megakadályozására. Az is mindenki felelőssége, hogy fenntartsa a szükséges egyéni védelmi intézkedéseket, például a fizikai távolságtatást, a kézhigiéniát, valamint, hogy a betegség gyanúja esetén otthon maradjon. A világjárvány korántsem ért véget, továbbra is elővigyázatosnak kell lennünk.”

Az ECDC kockázatértékelése szerint a közösségi kockázatcsökkentő intézkedések – például a fizikai távolságtartás, a higiénia és a szájmaszkok használata – nem bizonyultak elég hatékonynak a vírusnak való kitettség csökkentésére, illetve ellenőrzés alatt tartására. Ugyanakkor az esetek számának növekedésével járó következmények országonként eltérőek. Míg egyes államokban a betegség most főként a fiatalabbakat (15 és 49 év közöttieket) érinti, és többnyire tünetmentes vagy enyhe lefolyású, máshol az idősek körében követel több halálos áldozatot. A jelenlegi járványügyi helyzet egyre nagyobb kockázatot jelent a veszélyeztetett csoportok és az egészségügyi dolgozók számára, és azonnali célzott népegészségügyi fellépést tesz szükségessé.

Kockázatértékelésében az ECDC több lehetséges válaszlépést is megnevez, úgy mint az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó kapacitások megerősítése, valamint az orvosi szempontból veszélyeztetett személyekre és az egészségügyi dolgozókra irányuló népegészségügyi intézkedések. Szorgalmazza a közösségi kockázatcsökkentő intézkedések fenntartását, a tesztelési stratégiák kidolgozását, a fertőzöttekkel érintkezett személyek felkutatását, a karanténintézkedéseket, a hatékony kockázati kommunikációt és a mentális egészség védelmét szolgáló intézkedéseket.

A Covid19 elleni közösségi kockázatcsökkentő intézkedésekre vonatkozó iránymutatásában az ECDC a felsorolt lehetőségeket különböző epidemiológiai forgatókönyvekbe helyezve mutatja be. Az iránymutatás értékeli az említett beavatkozások hatékonyságára vonatkozó bizonyítékokat, és foglalkozik a végrehajtással összefüggő kérdésekkel, többek között az esetleges akadályokkal és a végrehajtást előmozdító tényezőkkel.

Háttér-információk

Az ECDC legfőbb szerepe, hogy tudományos szempontból felmérje a fenyegető veszélyeket. A központ gyors kockázatértékeléseket végez, naprakész járványügyi tájékoztatást nyújt, és a járványhelyzetben alkalmazandó válaszlépésekkel kapcsolatos iránymutatása révén technikai támogatást biztosít. Iránymutatása kiterjed egyebek mellett a betegségfelügyeletre, a felkészültségre, a reagálástervezésre és a laboratóriumi támogatásra.

Július 15-én a Bizottság elfogadta a Covid19-járvánnyal kapcsolatos rövid távú uniós egészségügyi felkészültségről szóló közleményét. A közlemény kihangsúlyozza, hogy az EU-nak készen kell állnia a Covid19-esetek számának esetleges újbóli megugrására. Az új járványkitörések hatékony kezeléséhez szorosan összehangolt rövid és hosszú távú intézkedésekre lesz szükség, amelyek minden tagállamban javítják a felkészültséget és a reagálási képességet.

További információk:
Az ECDC gyors kockázatértékelése: A Covid19 megnövekedett arányú terjedése az EU/EGT-országokban és az Egyesült Királyságban – tizenkettedik változat
Az ECDC iránymutatása: A Covid19 elleni közösségi kockázatcsökkentő intézkedésekre vonatkozó iránymutatás
Kérdések és válaszok: A koronavírus és az Unió oltóanyag-stratégiája

Forrás:
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ új kockázatértékelése alapján meg kell erősíteni a koronavírus elleni intézkedéseket az EU-ban; Európai Bizottság; 2020. szeptember 24.

A bejegyzés kategóriája: egészségügy, Európai Unió
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.