Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Sokan várnak még pályázati döntésre, a „visszahulló források” is fontosak lennének

Szerző: 2020. szeptember 28.No Comments

„A remélt gyorssegély helyett a kkv-szektor számos tagja hónapok óta döntésre vár a járvány negatív gazdasági hatásait tompítani hivatott Ginop- és Vekop-pályázaton.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében meghirdetett Ginop-1.2.8 és Vekop-1.2.6 pályázatokon május vége óta több mint 1900 vállalkozás összesen 49 milliárd forint uniós támogatásban részesült – közölte a Világgazdasággal Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet (ECC) ügyvezetője.

Kifejtette, hogy a Pest megyén kívüli fejlesztéseket tömörítő Ginop-felhívásban 1215 cég összesen 32 milliárd forintot nyert, míg a központi régió piaci szereplőinek fenntartott Vekop-konstrukcióban a 695 nyertes pályázathoz 17 milliárd forint támogatás társul.

A kedvezményezettek akár 70 százalékos támogatási intenzitás mellett valósíthatják meg a projekteket, amelyek a meglévő munkahelyek védelmét és újak létrehozását segítik.

Sokan azonban továbbra is döntésre várnak a két pályázat valamelyikén, miközben a keretet megduplázva, 100 milliárd forintra emelték a pályázható összeget. A kiíró gyorssegélyt ígért, akár néhány hét leforgása alatt,
ehhez képest már három hónap is eltelt a konstrukció megjelenése óta.

Pedig a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai ellenére láthatóan megvan a beruházói igény, hiszen a Ginop-1.2.8-ban 3849-en jelentkeztek be összesen 90,6 milliárd forintra, míg a Pest megyei tükörpályázatban, a Vekop-1.2.6-ban 1578-an sorakoztak fel a rajtvonal mögé, összességében 36,9 milliárdos támogatásban reménykedve.

A pályázatok keretében 5–153,5 millió forint közötti támogatást igényelhettek a vállalkozások a 2020. áprilisi létszámuk alapján, piaci visszajelzések szerint azonban ez számos esetben akadálya volt a pályázat beadásának.

Például a fémipari lemezmegmunkálás területén egy lézervágó 400–800 ezer euróba kerül, ami a konstrukció kikötései miatt aligha volt finanszírozható támogatásból.

A felhívás inkább a 100-200 ezer ­eurós, kisebb kkv-s beszerzéseknek kedvezett, ezért az összegért jellemzően megmunkálóközpontot, for­gá­­csológépet vagy esztergát lehet vásárolni.

Kilenc főig munkavállalónként 1,5 millió forint lehet a támogatás, a tizedik dolgozótól a 49.‑ig egymillió, az 50. és a 249. között pedig félmillió forint volt igényelhető.

Tóth Ádám Ferenc szerint nagy kérdés az is, mikor jönnek a korábban az év végéig, 800-1000 milliárd forint értékben ígért visszahulló források. A kiírástól a kötelezettségvállaláson át a kifizetésig ugyanis eltelhet négy-öt hónap, de akár fél év is, azaz ha október elején elkezdődne a maradványpénzek újraosztása, akkor is csak 2021 tavaszára indulhatnának meg ezek a beruházások.

Az ECC ügyvezetője szerint a kkv-szektorban elsősorban kapacitásbővítésre, technológiafejlesztésre van igény, nagyobb hozzáadott értékű termelést lehetővé tevő eszközök, gépek célzott beszerzésére. Ezek a célok megvalósíthatók a már említett Ginop- és Vekop-pályázatok keretében is, de az ott elnyerhető támogatás felhasználható automatizált termelés kialakítására, információs technológiák fejlesztésére, ingatlanberuházásra, műszaki, termék- és szolgáltatásfejlesztésre, képzésre is.”

Forrás:
Sokan várnak még pályázati döntésre; Gyöngyösi Balázs; Világgazdaság; 2020. szeptember 22.