Nyilvános és a magán online szolgáltatásokban is használható digitális azonosító rendszert készít az Európai Unió

„Az új fejlesztés átfogó megoldást kínálhat a személyazonosításra.

Az Európai Bizottság egy olyan megbízható és biztonságos internetes azonosítási rendszeren dolgozik, amely használható a nyilvános és a magán online szolgáltatásokban is – ez derült ki azokból a dokumentumokból, amelyekbe a EURACTIV.com munkatársai pillanthattak be.

Az elképzelések röviddel az Európai Unió vezetőinek közelgő csúcstalálkozója előtt váltak ismertté. A rendezvényen az európai uniós tagállamok állam- és kormányfői dönthetnek az átfogó európai uniós elektronikus azonosító rendszer kifejlesztéséről. Az Európai Bizottság anyagában többek között az szerepel, hogy jelenleg nincs lehetőség egy olyan megbízható és biztonságos személyazonosítás megalkotására, amely képes megvédeni a felhasználók személyes adatait és ezzel párhuzamosan széleskörűen el is terjedhet. Egy ilyen rendszer megjelenéséhez és elterjedéséhez az is kellene, hogy az Európai Unió megteremtse a szükséges keretfeltételeket.

Minderre szükség is lenne, mert a magán digitális azonosítási szolgáltatások szerepe egyre fontosabb és ezzel párhuzamosan az ilyen jellegű platformok jelentősége is nő. A dokumentum készítői rámutattak, hogy a közösségi médiaajánlatok alacsony biztonsági szintet kínálnak az internetes személyazonosítás területén és ennek köszönhetően sokkal sebezhetőbbek a harmadik fél által elkövetett visszaélések esetében.

Az összeállításban az is olvasható, hogy egy átfogó azonosítási rendszer arra ösztönözné az európai uniós tagországokat, hogy az állampolgáraiknak használható, biztonságos, digitális személyazonosítási megoldásokat kínálhassanak az állami és a magánszektorban végrehajtott online tranzakciókhoz. A tagországok ugyanakkor még nem állnak készen és a hálózatba kötöttség foka az Európai Unió bizonyos részein nagyon alacsony, s az elektronikus azonosítási rendszerek határokon átnyúló működése még meglehetősen korlátozott. ”

Forrás:
Digitális azonosító rendszert készít az EU; SG.hu; 2020. szeptember 30.

A bejegyzés kategóriája: Európai Unió, informatika
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.