Skip to main content
Európai UniógazdaságInternettörvények, határozatok

Új uniós szintű szabályozás jön a közösségi finanszírozás, azaz crowdfunding terén

Szerző: 2020. október 11.No Comments

„Elfogadta a Parlament október 5-én az új szabályokat, amelyek összehangolják a platformokra vonatkozó minimumkövetelményeket, így elgördítik az akadályokat a határokon átnyúló működés elől. A start-upok így több befektetőhöz elérnek, a beruházók pedig több támogatandó projektből választhatnak. A szabályokhoz kapcsolódó irányelv célja pedig, hogy további finanszírozási lehetőségeket biztosítson a kisvállalkozásoknak.
Az új szabályok azokra a közösségi finanszírozási kampányokra terjednek ki, amelyek egy év alatt legfeljebb 5 millió euró összeget gyűjtenek össze.

Miért volt szükség az új szabályokra?

A már létező különböző nemzeti szabályok megnehezítették a külföldi beruházók helyzetét, illetve a crowdfunding platformoknak is ellehetetlenítették, hogy határokon átnyúló szolgáltatást biztosítsanak.
Ugyanakkor az induló- vagy kisvállalkozások helyzetét is megnehezítette, mert nehezebben találtak beruházókat a saját országukon belül – főként ha a kis tagállamokra gondolunk. a közösségi finanszírozás ugyanakkor gyakran az egyetlen lehetőségük a megfelelő pénzügyi háttér megszerzésére.

Védelem a befektetőknek

Az elfogadott szabályok magas szintű védelmét biztosítanak a befektetők számára. A crowdfunding egyik legnagyobb kockázata, hogy a befektetők gyakran érzelmi alapon hoznak döntést, nem pedig a rendelkezésre álló adatok alapján. A csődbe ment kisvállalkozások vagy a késedelem az áruszállításban a leggyakoribb problémák, amelyet a befektetők nem láthatnak előre.
Az új szabályok megkövetelik, hogy a crowdfunding szolgáltatók egyértelmű tájékoztatást adjanak az befektetőknek az egyes projektek pénzügyi kockázatairól. A beruházóknak egy adatlapot kell kapniuk a projektről, amelyet a projekt tulajdonosa vagy platform készít el.

Mi az a crowdfunding?

  • Az induló- és kisvállalkozások gyakran nem kapnak hitelt, vagy csak nagyon drágán. A közösségi finanszírozás néha az egyetlen helyettesítő forrás lehet.
  • Ez egy olyan modern alternatív finanszírozási forma, amely főként egy digitális platformon keresztül kapcsolatot teremt azok között, akik pénzt tudnak adni, kölcsönözni vagy befektetni, és akiknek forrásra van szükségük egy adott projekthez.

További információ

Forrás:
Új szabályok a közösségi finanszírozás, azaz crowdfunding terén; Európai Parlament; 2020. október 7.