Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Ludovika Collegium – Új tehetséggondozó program az NKE-n

Szerző: 2020. október 19.No Comments

„Ingyenes lakhatást, kiemelt ösztöndíjat és személyre szabott képzést nyújt a 2021. februárban induló Ludovika Collegium, amelynek célja, hogy a világról felelősen gondolkodó, stratégiai szemléletű, közérdeket szem előtt tartó szakemberek kerüljenek a közigazgatásba. A hallgatói tehetséggondozó programról a Nemzetei Közszolgálati Egyetemen tartottak sajtótájékoztatót, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: az elmúlt években kevés ilyen program indult, ám manapság ezek reneszánszukat élik.

A Ludovika Collegium két éves előkészítő munka eredménye, az NKE pedig alapításától kezdve felvállalta a speciális képzési programokat. Koltay András rektor a sajtótájékoztatón a Nyugat-Európában, például Oxfordban már jól bevált „college” rendszerről beszélt, ami meglátása szerint olyan különleges értékeket hordoz, amit itthon is szeretnének meghonosítani. A magyar és a globális környezet aktuális kihívásaihoz alkalmazkodó, külföldi tapasztalatszerzést is lehetővé tevő programban nagy szerepet kap a hallgatók személyre szabott fejlesztése, így a tantermi jellegű képzés mellett innovatív oktatási formákat is beépítenek: hackathonok, szimulációs gyakorlatok, csoportos projektmunkák várnak a résztvevőkre. Az NKE rektora szerint a Collegium programja sokszínű, a hallgatókat vezetői, kommunikációs és nyelvi készségekkel vértezik fel és olyan „vendégjárást” szeretnének, ami exkluzivitást ad. Koltay András felhívta a figyelmet arra is, hogy a program nyitott, azaz nemcsak az NKE, hanem bármely egyetem hallgatóit várják. Négy budapesti felsőoktatási intézmény: az ELTE, a Corvinus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem vezetői is támogatásukról biztosították a kezdeményezést, ezekben az intézményekben már zajlik a toborzás. A Collegium értékrendje politikasemleges, de nem értéksemleges: az egyén boldogulását és a közjó képviseletét egyszerre vallja magáénak. „A jövő vezetőit képezzük, legalábbis olyan hallgatókat szeretnénk az útjukra bocsájtani, akik szinte determináltak lesznek arra, hogy egy fényes szakmai karriert fussanak be” – hangsúlyozta Koltay András, aki bízik abban is, hogy a Collegium a magyar államszervezet leendő vezetőit képzi majd.

„A jók között is a legjobbakra számítunk” – fogalmazott a Ludovika Collegium indulása kapcsán Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter párhuzamot vont a’80-as évek tehetséggondozó intézményei, a Bibó és a Rajk szakkollégiumok, valamint a rendszerváltoztatást követő szünet után napjainkban újjáéledő tehetséggondozó kezdeményezések között, amelyek újabb reneszánszukat élik. Ha valaki az egyetemi időszakot produktívan szeretné hasznosítani, akkor annál teljes körűbb ismereteket aligha szerezhet, mint egy olyan szakkollégiumban, amely lehetővé teszi egy modern tutori rendszer működtetését, a hallgatók egymással való diskurzusát és egy olyan közösséget, amely azt követően is összetartást jelenthet a „szerteágazó életutakon” – jelölte meg a Collegium célkitűzéseit Gulyás Gergely. A miniszter hozzátette: az NKE intézményi adottságainak köszönhetően a Ludovika Collegium a legjobbak között lehet a szakkollégiumok versenyében.

A legkiválóbb hazai és külföldi mentorok támogatásával megvalósuló hallgatói tehetséggondozó programra október 26-ig lehet jelentkezni. A jelentkezőket négylépcsős felvételi eljárás folyamán választják ki és a legtehetségesebb, leginkább motivált hallgatóknak biztosítanak lehetőséget a jövő év februárban induló Ludovika Collegiumban való részvételre. Az egyetemi tanulmányok mellett folytatható, személyre szabott képzés résztvevői számára az NKE lakhatást és kiemelt ösztöndíjat biztosít.

További információk ITT találhatók vagy az info@ludovikacollegium.hu címen kérhetők.”

Forrás:
Ludovika Collegium: élményszerű közösség a legkiválóbbaknak; Tasi Tibor; Nemzeti Közszolgálati Egyetem; 2020. október 15.