A digitalizálás lehet a gyógyszer­tárak veszte

„A folyamat alapvetően meg fogja változtatni a gyógyszerellátást, de kérdéses, hogy milyen irányba.

Az internetes gyógyszerrendelés és a digitális receptek megjelenésével joggal merül fel a kérdés, hogy milyen szerep juthat a piacon a hagyományos patikáknak és gyógyszerellátásnak. Olaf Heinrich, a Doc Morris nevű holland gyógyszerházhozszállító cég vezérigazgatója kiemelte, hogy nem ők jelentik a klasszikus gyógyszertárak végzetét, sokkal inkább esélyt jelentenek e vállalkozások számára, mert azok a segítségükkel eljuthatnak a digitális korszakba. A szakember szerint a hagyományos és az online patikák kiválóan működhetnek egymás mellett, az ajánlataikkal gyakorlatilag kiegészíthetik egymást.

Hermann Sommer, a 27 vállalatot és több mint 5000 gyógyszertárost tömörítő Noventi vezetője ezzel szemben úgy vélte, hogy az online gyógyszerküldő platformok valóban a hagyományos patikák végét okozhatják. Ők is szeretnék, hogy a gyógyszerellátás megvalósuljon a digitális világban, de a papírreceptek szinte kizárólag a klasszikus gyógyszertárakba kerülnek.

Azonban a digitális receptek és a gyógyszerküldő szolgáltatások elterjedése nem hozhatja magával a klasszikus patikák eltűnését. Főleg azért fenyeget ez a veszély, mert például a Doc Morris bevallottan a gyógyszerellátási piac Amazonja akar lenni. Ezzel szemben a klasszikus gyógyszertárosok nem törekednek monopolhelyzetre és nem is kerülhetnek abba, hiszen egyetlen patikát sem lehet például az Amazonhoz mérni.

Heinrich úgy reagált a felvetésekre, hogy azt szeretné, ha az egyes európai országok sokkal nyitottabbak lennének a témában és először kipróbálnák az új dolgokat, mielőtt máris betiltják azokat. Fontos lenne a kérdésben a párbeszéd és inkább arról kellene beszélni, hogy miként szerezhetnek a betegek tudomást a felmerült ötletekről.”

Forrás:
A digitalizálás lehet a gyógyszer­tárak veszte; SG.hu; 2020. október 22.

A bejegyzés kategóriája: egészségügy, gazdaság
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.