Skip to main content
Európai Uniógazdaságjogközigazgatás: magyar

Megszűnhet az uniós e-kereskedők versenyhátránya, drágulni fog a kínai e-kereskedelmi import

Szerző: 2020. október 26.No Comments

„…A napokban benyújtott adócsomag egyebek mellett az unió e-kereskedelmi áfa reform implementációját is tartalmazza. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának szenior menedzsere szerint erre lehetett számítani, hiszen az EU tagállamokban kötelezően alkalmazandó, úgynevezett e-kereskedelmi áfa csomagot már tavaly elfogadták.

Az e-kereskedelem áfa szabályainak módosításával az Európai Bizottság biztosítani kívánja az uniós és nem uniós vállalkozások közötti tisztességes versenyt, támogatja az áfa csalás elleni küzdelmet és megkönnyíti a határokon átnyúló e-kereskedelmet.

Az e-kereskedelmi csomag az eredeti tervek szerint 2021. január 1-jétől lépett volna hatályba, azonban a Covid-19 gazdasági hatásai miatt a bevezetésük 2021. július 1. napjáig tolódott. A magyar törvényjavaslat ezzel összhangban szintén erre az időpontra időzíti a változások hatályba lépését. Addig ugyan az érintetteknek még több, mint fél évük van hátra, azonban javasolt időben átgondolniuk a lehetőségeket és szükség esetén kidolgozni az új üzleti struktúrákat, az új adminisztrációs szabályokhoz szükséges lépéseket, fejlesztéseket – tette hozzá a Niveus Consulting Group szakértője.

Az egyik legjelentősebb változás, hogy 2021. július 1-től a harmadik országból rendelt termékek 22 eurós áfamentes határértéke megszűnik, ezáltal az áfa fizetés a 150 eurónál kisebb értékű küldemények importjánál egységessé válik. Ez a jogalkotók reményei szerint csökkenti az EU-n belüli kereskedők versenyhátrányát az olcsó dömpingtermékeket forgalmazó, elsősorban távol-keleti webáruház-cégekhez képest. Antretter Erzsébet szerint számítani kell arra, hogy innentől fogva az Unión kívüli kereskedők várhatóan európai raktárakból fogják intézni a kiszállításokat.

Emellett jövőre várhatóan megszűnik az EU-n belül működő webshopoknak az a lehetősége, hogy távértékesítés esetén bizonyos határérték alatt az eladó tagállamában, az ottani áfa mértékkel fizessék meg az áfát. Ezután – néhány kivételtől eltekintve kötelezően a vevő tagállamában, annak áfa mértékével kell teljesíteni az áfakötelezettséget. Ettől a visszaélések megszűnését, az áfacsalások megakadályozását várják a jogalkotók.

Szintén az áfacsalások elleni küzdelem indokolja az online piacterek, platformok bevonását az adózásba. Jelenleg az online piacterek üzemeltetője nem vonható felelősségre, ha a kereskedő a piactéren értékesített termék után nem fizet áfát. A tervezett új szabályozás viszont az online piactereket az értékesítési lánc köztes szereplőjének tekinti és bizonyos esetekben az áfát nekik kell megfizetniük…”

Forrás:
Megszűnhet az uniós e-kereskedők versenyhátránya; Store Insider; 2020. október 19.