Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Antonel Tănase: A közigazgatás digitalizálásával és informatizálásával vissza akarjuk állítani a polgároknak az állami intézményekbe vetett bizalmát

Szerző: 2020. október 31.No Comments

„A digitalizáció megvalósítása a kormány egyik legjelentősebb célkitűzése, a közigazgatás digitalizálásával és informatizálásával vissza akarják állítani a polgároknak az állami intézményekbe vetett bizalmát – jelentette ki Antonel Tănase kormányfőtitkár a Digitális Váltásért Országos Tanács bemutatása és tevékenységének elindítása alkalmából tartott konferencián.

A Digitális Váltásért Országos Tanács (CNTD) a Románia Digitalizációjáért Hatóság (ADR) konzultatív testülete, működését a 2020/89-es kormányhatározat szabályozza.

A CNTD feladata a digitális váltással kapcsolatos közpolitikákat érintő javaslatok kidolgozása, konzultatív szervként részt kell vennie a vonatkozó törvényi és intézményi keret kidolgozásában, a témával kapcsolatos vitákat kell szerveznie, illetve megoldási javaslatokkal kell segítenie a romániai közintézményeket a digitális váltás megvalósításában.

A Tanács elnöki tisztségét az ADR elnöke tölti be, aki további 15 tagot nevez még ki a vezetőtestületbe. A CNTD tematikus munkacsoportok révén fejti ki tevékenységét, amelyek összetételéről az ADR elnöke határoz. A Tanács munkája során együttműködhet a közintézményekkel és az akadémiai körökkel.

Az új testületet bemutató konferencián Antonel Tănase kormányfőtitkár rámutatott, a jelenlegi nehéz időkben még egyértelműbbé vált a digitalizáció fontossága, megvalósításának szükségessége. „A közigazgatás digitalizálásával és informatizálásával vissza akarjuk állítani a polgároknak az állami intézményekbe vetett bizalmát. Ennek érdekében a magán- és közszféra közötti szoros partnerségre van szükség. A digitalizáció abszolút prioritás a kormány számára” – fogalmazott.

Hozzátette, „nem a bürokráciát kell digitalizálni”, hanem hatékonyabbá kell tenni a folyamatokat.

„A digitalizáció nem a dokumentumok szkennelését és elektronikus formában való megőrzését jelenti. Ez téves megközelítés. A digitalizáció a munkamódszerek megváltoztatását és az eljárások javítását jelenti a közintézmények hatékonyságának növelése érdekében” – nyomatékosította.

Az európai alapok minisztériumának államtitkára, Călin Bota az eseményen elmondta, a digitalizációt illetően a közszféra az eddigi erőfeszítések ellenére még „kényes helyzetben van”. Az államtitkár szerint a koronavírus-járvány – bár természetesen sok problémát okozott, és nagyon kényes helyzetet idézett elő – kiváló alkalmat szolgáltatott arra, hogy a magánszektorban a kis- és középvállalkozások elinduljanak a digitalizálódás útján. „Vannak dolgok, amelyeket a magánszektor mindig sokkal korábban és nagyobb hatékonysággal valósít meg, mint az állami szféra, mert nagyobb a rugalmasság és a fejlődésre irányuló akarat” – mutatott rá.

Vannak európai alapok az IT-szektor fejlesztésére, amelyek hozzájárulhatnak az állami intézmények digitalizációjához is, emlékeztetett az államtitkár.

Bota szerint több kulcsfontosságú minisztériumban gondok vannak a digitalizálással, többek között a pénzügyi, egészségügyi, munkaügyi, oktatási tárcánál is, de van rá remény, hogy ez a helyzet is megoldódik.

Kifejtette, az uniós alapokat az állami intézmények digitalizálására az európai alapok minisztériuma fogja kezelni, és úgy vélte, megoldásokat lehet találni annak érdekében, hogy az állami intézmények és a lakosság, valamint cégek közötti kapcsolat egy kattintással – de legfeljebb öttel – megvalósulhasson, és ne kelljen sorban állni az ügyfélfogadó ablakoknál, órákon át autózni és tonnányi kinyomtatott dokumentumot cipelni magunkkal, hogy az aláírás és a pecsét hitelességét bizonyítsuk. ”

Forrás:
Antonel Tănase: A közigazgatás digitalizálásával és informatizálásával vissza akarjuk állítani a polgároknak az állami intézményekbe vetett bizalmát; Agerpress; 2020. október 27.