Skip to main content
Európai Unióközigazgatási informatika

Elektronikus személyi igazolványt vezet be az EU

Szerző: 2020. november 8.No Comments

„A kapcsolódó előterjesztést jövőre nyújthatja be a szervezet.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa és 2019. december 1-től az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke a Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitungnak adott exkluzív interjújában kijelentette, hogy azt szeretnék, ha a jövőben minden európai uniós állampolgár elektronikus személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolhatná magát. Az ezzel kapcsolatos javaslatcsomagot várhatón jövőre nyújtja be a szervezet.

Az elképzelés az, hogy az Európai Unió így hozzon létre egy alternatív lehetőséget arra, hogy a felhasználók a világhálón is megbízható és biztonságos módon azonosíthassák magukat. Mindenki eldöntheti majd, hogy a régi, hagyományos vagy az új, elektronikus megoldást fogja-e alkalmazni. Az új rendszer előnyei mindenekelőtt a különböző szolgáltatások és platformok használatakor mutatkoznak majd meg.

Az Európai Unió állam- és kormányfői még október elején szólították fel az Európai Bizottságot arra, hogy 2021 közepéig dolgozza ki és terjessze elő az európai digitális azonosítási javaslatát. A politikusok a felvetést azzal indokolták, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a jövőben az emberek megtarthatják az ellenőrzést az online személyazonosságuk és az adataik felett. Emellett az elektronikus azonosítás hozzáférést biztosíthat a nyilvános, a magán- és a határokon átnyúló digitális szolgáltatásokhoz.

Magyarországon 2016 januárjában adták át az első új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványt, amelyet elektronikus aláírásra lehet használni, valamint a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja.”

Forrás:
Elektronikus személyi igazolványt vezet be az EU; SG.hu; 2020. november 03.