A pápa imádkozik, hogy a mesterséges intelligencia az embereket szolgálja

„Ferenc pápa nagyon reméli, hogy a robotika és a mesterséges intelligencia úgy fejlődik tovább, hogy tiszteletben tartja az emberi méltóságot.

Mostanában egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy vajon sikerül-e a robotokat és a mesterséges intelligenciát olyan irányba fejleszteni, hogy azok az emberiség érdekeit szolgálják és az embereket segítsék, vagy pedig pusztán a marketing és a profitszerzés, a minél magasabb hatékonyság a cél.

Ezt az aggodalmat már Ferenc pápa is osztja, aki novemberben arra hívja fel a figyelmet, hogy a hívők imádkozzanak vele együtt azért, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése az emberiséget szolgálja, és ne sértse az emberi méltóságot.

A Vatican News közlése szerint mesterséges intelligenciát valamilyen formában ma a cégek 37 százaléka használ már, és az egyházfő úgy véli, ez segíthet jobb világot teremteni, de csak ha a közös jót szolgálja.

A pápa reméli, hogy a technológiai fejlődés nem okoz majd még nagyobb egyenlőtlenségeket a társadalomban, mert ha így lesz, akkor valóban nem veszik a tech cégek figyelembe az emberi méltóságot.

Az Enel ügyvezetője ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a nagy cégek feladata, hogy a fejlesztések eredményeiből mindenki profitáljon, lehetőség és jólét szülessen, és a jelenünkre, jövőnkre való tekintettel tisztelnünk kell az embereket, a környezetre kell figyelnünk, és a fenntarthatóságot kell szem előtt tartunk, máskülönben a technológiai fejlődés többé nem lesz az emberiség szövetségese.”

Forrás:
A pápa imádkozik, hogy a mesterséges intelligencia az embereket szolgálja; Harangi László; PC World; 2020 november 7.

A bejegyzés kategóriája: művelődés, politika, társadalom, technika, tudomány
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.