Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartávközlés

Egyre több háztartás fizet elő vezetékes szélessávú internetre

Szerző: 2020. november 30.No Comments

„Egyetlen hónap alatt 17 ezerrel nőtt a vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma, míg augusztusban 3,167 millió volt, addig szeptemberben már 3,184 millió – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentésében megjelent becslésből. A nagysebességű (30 megabit per secundum feletti) internet előfizetések aránya is nőtt, tavaly szeptemberben 72,9 százalékot volt, idén szeptemberben pedig 77,2.
A vezetékes szélessávú internet-előfizetések piacát szeptemberben is a Telekom uralta 38,4 százalékos részesedéssel (augusztusban 38,3 százalék volt), a Digi Csoport továbbra is 23 százalékos piaccal a második, és a Vodafone 21,4 százalékkal a harmadik.
A magyar háztartásoknak a 64 százaléka rendelkezett vezetékes telefonvonallal, száz lakosra 29,36 vezetékes hangátviteli csatorna jutott idén szeptemberben.

A hatóság becslése szerint összesen 3,001 millió bekapcsolt hangátviteli csatorna van, ebből a legnagyobb arányt az IP-alapú hálózati átviteli csatornák képviseli 1,574 millióval, a kábeltelevíziós hangátviteli csatornák pedig a második a második helyen állnak 1,097 millióval. A hagyományos, rézérpáros hálózatok hangcsatornáit már csak 196,6 ezren használták idén szeptemberben. Az egy csatornára jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 93,6 perc volt a vezetékes telefonok esetében.
Az elmúlt egy év során áprilisban volt a legmagasabb a hívások időtartama (120 perc), amelyben vélhetően a járvány miatti korlátozások is nagy szerepet játszottak.

A vezetékes hangátviteli csatornák piacát magasan a Telekom vezeti 48 százalékos piaci részesedéssel, a második helyen álló DIGI csoport 21,9 százalékot tudhat magáénak, és csak 0,5 százalékkal van tőle lemaradva a Vodafone.”

Forrás:
Egyre több háztartás fizet elő vezetékes szélessávú internetre ; Világgazdaság; 2020. november 23.
Vezetékes gyorsjelentés: szeptemberben átlépte a 77 százalékot a nagy sebességű internet-előfizetések aránya; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH); 2020. november 20.