Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatika

Rövidesen digitális euró lesz

Szerző: 2020. november 30.No Comments

„Az Európai Központi Bank (EKB) és az eurózónához tartozó 19 állam jegybankjai elsődleges fontosságúnak nevezték a digitális euró kidolgozását és bevezetését. A jegybankok elnökei személyesen foglalkoznak a projekttel. Mindezt a Business Insider tudta meg ágazati forrásoktól.

Az EKB tanácsának tagjai az eurózóna-tagországok központi pénzintézeteinek elnökei. A testület a következő év közepétől akar arról dönteni, hogy bevezeti-e a digitális eurót. Ez azonban csak merő formalitás, miután 2021 közepétől elkezdődik a fizetőeszköz tesztelése, s ha minden rendben halad, akkor 2022 elején be is vezethetik azt.

A Business Insider kérdésére válaszul az EKB azt mondta, hogy mindenekelőtt a szükséges technológiai infrastruktúrát kell biztosítani, hogy a rendszer biztonságosan és zökkenőmentesen működjön. A cél az, hogy az európai uniós állampolgárok az okostelefonján magukkal vihessék a pénztárcájukat, amely az elektronikus eurójukat rejti és azzal bonyolíthassák le másodpercek alatt a vásárlásaikat, akár az országhatárokon átnyúlva is.

A projektet egyébként részben azért hívták életre, mert Kínában már javában zajlik az e-jüan tesztelése, amely várhatóan 2021 tavaszán zárulhat le. Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy Peking a digitális pénzt jövőre mindenképpen be akarja vezetni. Vagyis az e-euró megalkotása és bevezetése geopolitikai célkitűzés, hiszen azáltal megakadályozható, hogy az európai uniós állampolgárok külföldi digitális fizetőeszközöket használjanak. Az viszont kérdéses, hogy sikerül-e tartani a 2022-es határidőt és milyen lesz a kész rendszer.

A Német Szövetségi Bank márciusban külön csoportot hozott létre a digitális euró bevezetésének a tanulmányozására, valamint annak előnyeinek és kockázatainak a vizsgálatára. Az EKB októberben jelezte, hogy felgyorsítja a digitális jegybankpénz bevezetését. ”

Forrás:
Már jövőre tesztelnék a digitális eurót; SG.hu; 2020. november 28.