Skip to main content
Európai Unióinformatikatechnikatudomány

Az Európai Unió Tanácsa következtetéseket fogadott el a csatlakoztatott eszközök kiberbiztonságáról

Szerző: 2020. december 7.No Comments

„A csatlakoztatott eszközök, köztük a dolgok internetét (IoT) alkotó gépek, érzékelők és hálózatok kulcsfontosságú szerepet fognak játszani Európa digitális jövőjének további alakításában, csakúgy, mint a biztonságuk.

A Tanács a mai napon következtetéseket hagyott jóvá, amelyekben elismeri az internetre csatlakoztatott fogyasztási cikkek és ipari eszközök megnövekedett használatát és az ezzel kapcsolatban a magánéletet, valamint az információ- és kiberbiztonságot érintő új kockázatokat. A következtetések prioritásokat fogalmaznak meg e kritikus kérdés kezelése, valamint annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb szintű reziliencia, biztonság és védelem biztosításával előmozdítsák az EU IoT-ágazatának globális versenyképességét.

A Tanács a következtetésekben hangsúlyozza, hogy fel kell mérni, hogy hosszú távon szükség van-e horizontális jogszabályra annak érdekében, hogy szabályozva legyen a csatlakoztatott eszközök összes releváns kiberbiztonsági szempontja, például az elérhetőség, az integritás és a bizalmas jelleg. Ez magában foglalná a nélkülözhetetlen forgalomba hozatali feltételek meghatározását is.

A kiberbiztonsági jogszabályban meghatározott kiberbiztonsági tanúsítás alapvető fontossággal fog bírni a digitális egységes piacon belüli biztonság szintjének növelése szempontjából. Az EU Kiberbiztonsági Ügynöksége (ENISA) már dolgozik kiberbiztonsági tanúsítási rendszereken, és a Tanács a következtetésekben felkéri a Bizottságot, hogy mérlegelje a csatlakoztatott eszközökre és a kapcsolódó szolgáltatásokra irányuló kiberbiztonsági tanúsítási rendszerekre vonatkozó felkérés lehetőségét.

A Tanács írásbeli eljárással fogadta el a következtetéseket.

Forrás:
A Tanács következtetéseket fogadott el a csatlakoztatott eszközök kiberbiztonságáról; Európai Unió Tanácsa; 2020. december 2.