Skip to main content
Európai Uniójogközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Határokon átnyúló videokonferenciák, iratok cseréje és gyorsabb kézbesítése – új uniós szabályok segítik a digitalizációra támaszkodva, hogy többen férjenek hozzá a jogorvoslathoz

Szerző: 2020. december 7.No Comments

„Határokon átnyúló videokonferenciák, az iratok cseréje és gyorsabb kézbesítése – mutatjuk, hogy mit jelent az igazságszolgáltatás digitalizálására vonatkozó új EU-s szabály a gyakorlatban.

November 23-án a Parlament két javaslatot fogadott el, amelyek célja az EU igazságszolgáltatási rendszereinek korszerűsítése. A javaslatok segítenek csökkenteni a késéseket, növelni a jogbiztonságot, és olcsóbbá és felhasználóbarátabbá tenni a hozzáférést az igazságszolgáltatáshoz.

Az új szabályozás számos digitális megoldást vezet be a határokon átnyúló bizonyítékok megosztására és a dokumentumok kézbesítésére.

A távközlési technológiák segítségével a bizonyítékok gyorsabban és alacsonyabb költséggel juthatnak el a megfelelő helyre. A kihallgatásokat pedig határokon átnyúló eljárásban videokonferencián keresztül is megtarthatják, nem szükséges a fizikai jelenlét.

Egy decentralizált informatikai rendszer egyesíti a nemzeti rendszereket, hogy a dokumentumok elektronikus úton gyorsabban és biztonságosabb módon megoszthatók legyenek. Az új szabályok emellett az adatokat és a magánéletet védő rendelkezéseket is tartalmaznak.

3,4 millió azoknak a polgári és kereskedelmi bírósági eljárásoknak a száma évente, amelyeknek határokon átnyúló következményei vannak.

A két javaslat a már meglévő uniós szabályokat frissíti

Az EU számos rendelkezést hozott már az igazságszolgáltatás modernizálása érdekében. Míg egyes országokban már beváltak a digitális megoldások, a határokon átnyúló eljárások még mindig többnyire papíron zajlanak, ezen változtatna most az Unió.

A Covid19-válság számos alkalommal okozott fennakadást az igazságszolgáltatási rendszer működésében, el kellett halasztani a személyes meghallgatásokat, késett a bírósági iratok határokon átnyúló kézbesítése, a lejárt határidők miatt sokan nem jutottak jogorvoslathoz. A folyamatok digitalizálása ezen is segítene.

Az új szabályok az Európai Unió Hivatalos Lapjában történő kihirdetésüket követő 20. napon lépnek hatályba.

További információ

Forrás:
Új uniós szabályok: a digitalizáció segíti, hogy többen férjenek hozzá jogorvoslathoz; Európai Parlament; 2020. december 1.