Skip to main content
gazdaságinformatikajogközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Közigazgatás szakértők a magyar legaltech-zászlóshajó kapitányi hídján!

Szerző: 2020. december 7.No Comments

Kleinheincz Gábor, az eGov Tanácsadó Kft. alapítója és ügyvezetője a közigazgatás hatékonyabbá tételét tűzte ki célul, legutóbbi fejlesztésük – a Joghatály-alkalmazás – révén pedig jogalkalmazók és jogalanyok ezreinek életét igyekeznek megkönnyíteni a következő évtől kezdve. Gábort a Joghatály ötletéről, funkcióiról és az eGov jövőbeli terveiről kérdeztük.

Mielőtt belecsapnánk a közepébe, kérlek, mesélj az életutadról. Hogyan kötöttél ki egy, a jogalkalmazás terén átütő lehetőségekkel kecsegtető webes alkalmazást fejlesztő cégnél?
Talán kissé rendhagyó módon nem jogi háttérből közelítettem meg ezt a szakmát: villamosmérnökként végeztem annak idején a Műegyetemen. Ezt követően néhány évet a közigazgatásban dolgoztam, ahol közigazgatási informatikával foglalkoztam. A jogrendszer szépsége már a pályám elején megfogott – a közigazgatási jog pedig azóta is fontos szerepet játszik az életünkben. 2002-ben így megalapítottuk az eGov Kft.-t, amellyel azt tűztük a zászlónkra, hogy hatékonyabbá tegyük a közigazgatást. Minden évben nem kevés olyan ötletünk van, amit igyekszünk megvalósítani ennek érdekében.

18 éve tartozol az eGov Tanácsadó Kft. kötelékéhez, tudnál nekünk mesélni a vállalatról?
Az eGov Kft. a közigazgatás hatékonyabbá tételével foglalkozik, ezzel kapcsolatos informatikai és szervezetfejlesztési projektekben veszünk részt lassan húsz éve. A csapatunkban, az éppen futó projektekkel összhangban húsz-harminc munkatárs és külső szakértő vesz részt, akik jellemzően közgazdászok, jogászok vagy mérnökök.

A közigazgatás digitalizációja egyre hangsúlyosabb, nemzetközi összehasonlításban hol áll Magyarország?
Megítélésem szerint nem állunk rosszul, egyre több szolgáltatás érhető el teljesen elektronikusan. Ma már nem kérdés az, hogy az ügyfelek az interneten keresik először a szolgáltatásokat, és a közigazgatás igyekszik is kiszolgálni ezeket az igényeket. Reményeink szerint sok új szolgáltatás fog megjelenni a közeljövőben. Minden bizonnyal ilyen lesz az ITM-BM ötlete, amelyik sokak életét fogja megkönnyíteni: hiteles elektronikus formában kérhetjük majd a különböző azonosítóinkat az állami nyilvántartásokból, így nem lesz szükség a különböző igazolványaink másolgatására az ügyfélszolgálati irodákban.

Hogyan kezdődött a Joghatály-projekt? Évek óta készültetek a projekt elindítására, vagy egy hirtelen ötletként született jó időben jó helyen?
Fontos szempont a munkánk során az előzmény nélküli problémák megoldása, ami folyamatos kreativitást igényel – így sok jó ötlettel találkozunk, vagy találjuk ki őket. Tulajdonképpen ennek révén született a Joghatály-projekt is, egy pár évvel ezelőtti belső ötletpályázatunk során, ami aztán az NKFIH innovációs támogatásából valósult meg. Hiszünk abban, hogy ez a hasznos szolgáltatás beépülhet a jogkereső közönség, vagy a jogalkalmazók hétköznapjaiba.

Miért tartod jelentősnek a Joghatály alkalmazás megjelenését? Miben fogja megváltoztatni a jogászok, vagy a magánemberek életét?
Azt hiszem, a Joghatály sok olyan tulajdonságot egyesít magában, amelyeket már régóta vártak a jogalkalmazói piacon: innovatív, mindenki számára elérhető, egyszerű megoldást nyújt a mindennapi jogértelmezéshez, segíti a jogbiztonságot, mindemellett pedig időhatékony is, hiszen jelentős adminisztratív terhektől szabadítja meg a használóit. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a Joghatály egyedülálló módon tartalomfüggetlen dokumentumokat is vizsgálni tud hatályossági szempontból, és automatikusan felismerni a dokumentumokban lévő jogszabályokat.

Mivel a fejlesztés során a gyors és hatékony működésre helyeztük a hangsúlyt, azt gondoljuk, mind magánszemélyeknél, mind a céges vagy jogászi szektorban egy hasznos eszközt adunk a jogi munkavégzés megkönnyítésére. Gyakorlatilag nem kell naprakésznek lenned a jogszabályokkal kapcsolatban – ezt elvégzi helyetted a Joghatály.

Érthető, hogy a hatályosságra fókuszál a Joghatály webes alkalmazás, de mégis hogyan teszi ezt? Milyen technikai feltételeknek kell megfelelnie egy szövegnek ahhoz, hogy értékelhető outputot adjon az alkalmazás?
Dióhéjban: a Joghatály a weboldalra feltöltött szöveges állományokat (legyen szó akár .doc, .docx vagy .pdf kiterjesztésű fájlról) átvizsgálja, egyezéseket keresve a magyar vagy európai uniós joganyagok, illetve a szövegben fellelt jogszabályi hivatkozások, jogszabálycímek között. A megtalált jogszabályi egyezésekre ún. hatályossági ellenőrzést tud indítani a felhasználó, aminek eredményeképpen a rendszer meghatározza, hogy a feltöltött szövegben található jogszabály-szövegverzió hatályos-e vagy sem. A Joghatály forrásvizsgálat funkciója pedig akkor nyújt segítséget, amikor nem tudjuk, hogy egy szövegrészlet melyik európai uniós jogszabályból származik – ez különösen érdekes lehet azokban a szektorokban, amelyek működését végeláthatatlan számú és hosszúságú irányelvek és rendeletek szabályozzák. Végül, a Joghatály keresési funkciójával szabadszavas kereséssel, valamint évszám, sorszám és kibocsátó alapján is kereshetők a joganyagok.

Mik a tartalmi feltételei egy értékelhető outputnak? Jogszabályhivatkozás, vagy konkrét jogszabályszöveg jelenléte a szövegben?
Alapvetően egy feltételnek kell, hogy megfeleljen a vizsgálni kívánt dokumentum: legyenek benne – bármilyen – jogszabályi hivatkozások. Alapvetően a magyar joganyagban a törvényi és rendeleti szinteket vizsgálja, EU-s jogi normák esetén pedig a rendeletek mellett az irányelveket hatályát is értékelni tudja. Megemlítendő még, hogy magyar joganyagok közismert rövidítéseit is felismeri, mint a Ptk. vagy az Mt.

Semmi sincs ingyen. Milyen fizetési konstrukcióban tervezitek elérhetővé tenni a publikum számára az alkalmazást?
Az év végéig – pontosabban 2020. december 31-ig – ingyenesen ki lehet próbálni a Joghatályt. Így arra bíztatnánk minden kedves olvasót, akinek felkeltette az érdeklődését ez a szolgáltatás, hogy keressen meg minket, próbálja ki, és természetesen mondja el visszajelzéseit.

Terveztek különböző mélységű előfizetéseket? Vagy horizontális differenciálást az előfizetések terén, például adójogi, társasági jogi stb. jogterületek alapján?
Nem tervezünk tartalom szerinti differenciálást – mindenki, bármely jogszabály hatályos mivoltát vizsgálhatja tartalmi megkötések nélkül. Az előfizetések közötti különbséget azok időszakos mivolta jelenti majd.

Mit vársz a Joghatály első évétől? Hogyan szeretnéd értékelni egy év múlva a termék első évét?
A Joghatály megalkotásakor az lebegett a szemünk előtt, hogy egy olyan piacképes szolgáltatást nyújtsunk, amelyik a felhasználók – korábban már említett – igényeit kielégíti. Az első évben az a célunk, hogy minél szélesebb körben megismerkedjenek a termékünkkel, minél több szektorhoz jusson el a Joghatály, elsősorban a jogi munkavégzés és a tanácsadás területén. Amikor már eljutunk arra a pontra, hogy magánszemélyek is rendszeresen használják a Joghatályt, azt gondolom, sínen leszünk.

További célunk jövőre a termék folyamatos fejlesztése, és ennek fényében komoly hangsúlyt fektetünk a felhasználói visszajelzések felmérésére és becsatornázására. Ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy ténylegesen időt takarítsunk meg a felhasználóinknak a Joghatállyal – hiszen mostanában éppen az idő az, amiből mindenkinek kevés van.

Hogyan tovább? Terveztek további, a jogalkalmazást segítő alkalmazásokat piacra dobni?
Az eGov-nál soha nem áll meg az élet és az innováció, így egészen biztosan hallani fog még a termékeinkről a szakma. Jelenleg azonban a Joghatály termékünk fejlesztésére koncentrálunk, hogy egy olyan mankót adjunk a felhasználók kezébe, amellyel valóban megkönnyítjük az életüket.”

Forrás:
Közigazgatás szakértők a magyar legaltech-zászlóshajó kapitányi hídján!; arsboni; 2020. december 2.
Joghatály (a szolgáltatás webhelye)
Az eGov Tanácsadó Kft. egyben az eGov Hírlevél kiadója és gazdája is. (Szerk.)