Skip to main content
Európai Uniógazdaságközigazgatási informatikapolitikatársadalom

Berlini nyilatkozat a digitális társadalomról és az értékalapú digitális kormányzásról

Szerző: 2020. december 14.No Comments

„A nyilatkozat az e-kormányzatról szóló Tallinni nyilatkozat (Tallinn Declaration on eGovernment) sikerét követi, amely jóváhagyta a digitális közszolgáltatásokra vonatkozóan a 2016-2020-as időszakra szóló e-kormányzati cselekvési tervben (eGovernment Action Plan 2016-2020) meghatározott alapelveket. A Berlini nyilatkozat egy lépéssel továbbviszi a Tallinni nyilatkozatban megfogalmazott felhasználóközpontúsági elveket azáltal, hogy megerősíti a közigazgatás úttörő szerepét az európai társadalmak értékalapú digitális átalakulásának ösztönzésében.

A Berlini nyilatkozat megerősíti az európai vezetők szilárd elkötelezettségét az alapvető jogok és az európai értékek iránt, és hangsúlyozza a digitális közszolgáltatások fontosságát.
A nyilatkozat elismeri, hogy a közszféra az európai egységes piac alapvető eleme, valamint a közszolgáltatásokra és a társadalmi kihívásokra vonatkozó új és innovatív technológiai megoldások hajtóereje. Hangsúlyozza, hogy a hatóságoknak minden szinten jó példával kell elöl járniuk az Európai Unió alapelveinek megerősítése érdekében.

Ennek érdekében hét alapelvet határoz meg a kapcsolódó szakpolitikai cselekvési irányvonalakkal, valamint nemzeti és uniós szinten:

  1. Az alapvető jogok és a demokratikus értékek érvényessége és tiszteletben tartása a digitális szférában;
  2. Társadalmi részvétel és digitális befogadás a digitális világ alakítása érdekében;
  3. Emancipáció és digitális jártasság, amely minden polgár számára lehetővé teszi a digitális szférában való részvételt;
  4. Bizalom és biztonság a digitális kormányzati interakciók iránt, lehetővé téve mindenki számára, hogy biztonságosan navigáljon a digitális világban, hitelesítse és digitálisan elismerje az EU-n belül;
  5. Digitális szuverenitás és interoperabilitás, amely kulcsfontosságú annak biztosításához, hogy a polgárok és a közigazgatási szervek képesek legyenek önálló döntéseket hozni és cselekedni a digitális világban;
  6. Emberközpontú rendszerek és innovatív technológiák a közszférában, megerősítve annak úttörő szerepét a biztonságos és megbízható technológiatervezéssel kapcsolatos kutatásban;
  7. Ellenállóképes és fenntartható digitális társadalom, az élet természetes alapjainak megőrzése a zöld megállapodással összhangban, valamint a digitális technológiák alkalmazása egészségügyi rendszereink fenntarthatóságának fokozása érdekében.

A digitális közszolgáltatások az Európai Unió digitális évtizedre vonatkozó tervének központi elemét, valamint Európa gazdaságélénkítési ütemtervének kulcsfontosságú elemét képezik.

Az Európai Bizottság ezért üdvözli a tagállamok által a Berlini nyilatkozatban javasolt célkitűzéseket, és ezeket európai szintű szakpolitikai kezdeményezésekkel fogja támogatni, például a közelgő Dgitális Compass-val és az EU megújított digitális kormányzati stratégiájával.”

Forrás:
Berlin Declaration on Digital Society and Value-based Digital Government; Európai Bizottság; 2020. december 8.
Lásd még:
Berlin Declaration on Digital Society and Value-Based Digital Government; 2020. december 7. (PDF)