Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődéstörténelem

Elérhetővé vált az Interneten a FŐFOTÓ gyűjteménye!

Szerző: 2020. december 21.No Comments

„2020 júniusában körbejárt a sajtóban a hír, hogy egy közel 150 ezer darabos fényképgyűjtemény, a Fővárosi Fotó Vállalat (Főfotó) archívuma került a Fortepan közreműködésével Budapest Főváros Levéltára őrizetébe. A gyűjtemény a Főfotóval szerződésben álló vállalatok és más szervezetek számára készített fényképeket tartalmazza az 1961–1993 közötti időszakból. A felvételek jelentős mennyiségben számolnak be a korszak különféle fővárosi és vidéki eseményeiről, rendezvényeiről, de találunk köztük nagy számban gyár-, üzlet-, termék-, reklám-, város- és tájfotót, illetve portrét is.

Az átvétel és a bejelentés óta levéltárunk számos munkatársa dolgozik folyamatosan a felvételek feltárásán, megkezdődött a fotók válogatása, leírása és digitalizálásra előkészítése. Az ősz folyamán pedig az Arcanum Kft. munkatársai elkezdték a felvételek digitalizálását. Júniusban még csupán egy-két ezer felvétel közzétételét terveztük az év végéig. A végeredmény azonban, és ez talán túlzás nélkül állítható, rendkívüli lett, hiszen a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia keretében megvalósított projektünk során több mint 70 ezer fénykép került ki a Hungaricana Közgyűjteményi Portál Képcsarnoka felületére! (A fotógyűjtemény az Elektronikus Levéltári Portálon keresztül is  elérhető!) Ezzel Budapest Főváros Levéltára az eddigi legnagyobb fotógyűjteményét bocsátja az érdeklődők rendelkezésére. A fotók letölthetők, tudományos, oktatási és nem kereskedelmi célból szabadon felhasználhatók (CC-BY-NC-SA-4.0).

A 70 ezer felvétel leírása évekig eltartott volna, ezért a publikálás során csak az azonosításukhoz szükséges néhány alapadatot tüntettük fel. Ezenkívül a fotókat az Arcanum Kft. – mesterséges intelligencia segítségével – automatikus kulcsszavakkal látta el. A fotók további beazonosításában azonban számítunk a nagyközönség segítségére. Ehhez mindössze annyi szükséges, hogy az érdeklődők regisztráljanak a Hungaricana felületén. Ezután a kiválasztott képhez navigálva lehetőségük lesz saját kulcsszavakat megadni, illetve a témára, szereplőkre és egyéb adatokra nézve pontosító megjegyzéseket tenni. Lehetőségük nyílik továbbá arra is, hogy a helyszínt meghatározzák Google-térképes lokalizálás segítségével.

A Főfotó-felvételek tömegességükben jelen feldolgozottságuk mellett is értékes bepillantást nyújtanak a szocialista korszak mindennapjaiba, legyen szó például a hatvanas évek téli Budapestjéről, vagy éppen az ünnepi koccintás korabeli kellékeiről.

A gyűjtemény feldolgozása ezzel még nem fejeződött be, további felvételek közreadását tervezzük 2021 folyamán.”

Forrás:
Elérhetővé vált az interneten a FŐFOTÓ gyűjteménye!; Budapest Főváros Levéltára; 2020. december 12.