Skip to main content
Európai Uniógazdaságközigazgatás: magyar

VINOP-1.2.1-21 A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása | Széchenyi 2020

Szerző: 2020. december 21.No Comments

„Mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatására

A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása
A felhívás kódszáma: VINOP-1.2.1-21

Magyarország Kormányának felhívása mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai megújulásához kapcsolódó fejlesztéseinek támogatására. A Kormány az Európai Unió társfinanszírozásának segítségével célul tűzte ki a hazai kkv-k versenyképességének javítását. Ennek egyik fontos feltétele, hogy a vállalkozásokat segítsük a gazdaságban végbemenő folyamatokhoz való alkalmazkodásban, a szükséges felzárkózásban, és a megnyíló új lehetőségek kihasználásában.
A vállalkozások folyamatosan újabb és újabb kihívásoknak kell, hogy megfeleljenek, és az ezekhez való alkalmazkodás folyamatában kulcsfontosságú őket segíteni. A hazai kkv-k a magyar gazdaság fejlesztési potenciálját képezik, ugyanakkor termelékenységük, szervezeti működésük, emberi erőforrásaik, digitális felkészültségük tekintetében még jelentősen elmaradnak európai versenytársaiktól, miközben velük állnak versenyben.
Ezért jelen felhívás olyan kkv-kat támogat, amelyek elkötelezettek termelékenységük növelésére és nyitottak a fejlődésre és technológiai megújulásra.

Az együttműködés keretében a Kormány vállalja, hogy:
* a felhívás feltételeinek megfelelő projekteket a projektre megítélt 10 millió Ft – 629,3 millió Ft közötti visszatérítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig,
* a támogatási előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő támogatott projekteknek a megítélt, visszatérítendő támogatás legfeljebb 100%-ának megfelelő, maximum 629,3 millió Ft összegű előleget biztosít.

A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek az együttműködés keretében vállalják, hogy:
* a kapott támogatáson felül önerőből finanszírozzák a projektet.

Milyen tevékenységek támogathatóak?
* Technológiafejlesztés
* Infrastrukturális és ingatlanberuházás
* Tanácsadási szolgáltatások igénybevétele
* Képzési szolgáltatások igénybevétele
* Üzleti felhőszolgáltatás igénybevétele
* Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása
* Projekt-előkészítés

Nem támogatható a Budapest területén megvalósuló fejlesztés.

A támogatás visszatérítendő vagy vissza nem térítendő?
Visszatérítendő, és adott feltételek mentén vissza nem térítendővé alakuló támogatás

Várhatóan hány projekt kap támogatást?
1000-3000 db

Mikor lehet benyújtani a támogatási kérelmet?

2021. március 1-16.
2021. június 15-30.
2021.szeptember 30-október15.
2022. február 1-15.”

Forrás:
VINOP-1.2.1-21 A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása; Széchenyi 2020; 2020. december 18. (társadalmi egyeztetés anyaga)