Elindult a Mesterséges intelligencia (MI) kihívás

„Mesterséges intelligencia (MI) kihívás elnevezéssel kampányt indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az MI Koalíció azzal a céllal, hogy 2021 végére egymillió ember nyerjen átfogó áttekintést az MI technológiában rejlő lehetőségekről, illetve közülük legalább százezren online alapozó formájában ismerjék meg az MI-vel kapcsolatos legalapvetőbb tudnivalókat – közölte az MTI-vel Jakab Roland, az MI Koalíció novemberben újraválasztott elnöke.

Elmondta: annak érdekében, hogy a gazdaságot és a társadalmat felkészítsék a mesterséges intelligencia által kiváltott változásokra, társadalmi ismeretterjesztésre van szükség. Az MI kihívás keretében december 1-jétől az ai-hungary.com oldalon elérhető online alapozón bárki részt vehet, a laikus érdeklődők és az üzleti szféra képviselői számára egyaránt hasznos kiindulási alapként szolgál. A kampány áttekintést nyújt az MI legfontosabb ismérveiről, és a felhasználási esetek bemutatásával rávilágít arra, hogyan segíti a technológia mindennapjainkat, valamint a vállalati hatékonyságot – tette hozzá.

A jelenlegi, nagyjából három óra alatt teljesíthető alapozó szintet a közeljövőben további specifikus lépcsőfokok követik, amelyek szélesebb körű, egyben egyéni érdeklődéshez igazított ismereteket adnak. Jakab Roland tájékoztatása szerint az MI kihívást 2021 végéig hirdették meg, azonban folyamatosan bővítik, és hozzáigazítják a technológiai vívmányokhoz.

Kitért arra: az idei év legnagyobb eredménye Magyarország MI Stratégiájának megalkotása volt, amely az ITM és a Koalíció mintegy ezer szakértőjének közös munkája. Az intézkedési tervben meghatározták azokat a lépéseket, amelyek segítségével Magyarország a saját javára fordíthatja a technológia által nyújtott előnyöket.

A sikeres végrehajtás kulcsa a megfelelő intézményrendszer kialakítása, így a szeptemberi bejelentést követően két héttel már meg is kezdte működését a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ). Hozzátette: megalakult az MI Nemzeti Laboratórium is, feladata az MI területén a vonatkozó alapkutatások folytatása mellett az alkalmazott kutatások számának növelése lesz, így a kutatói szféra sokkal inkább a piaci elvárásokhoz igazodhat. Létrejött emellett az MI Szabályozási és Etikai Tudásközpont (MISZET), amely az új technológiával összefüggő sajátos jogi keretek, illetve az adatvagyon-gazdálkodással összefüggő szabályozás alapjaira tesz majd javaslatot a döntéshozók részére – ismertette az elnök.

A következő év feladatairól elmondta: tavasszal indul az MI Innovációs Központ, amely az MI alkalmazások széles körű elterjesztésével kívánja növelni a magyar vállalatok versenyképességét. Ennek keretében konzultációs szolgáltatást és olyan információs csomagot kínálnak majd, amely az érdeklődő kkv-k számára iránytűként szolgál, hogy saját tevékenységükhöz milyen MI-alapú megoldások léteznek, és azok hogyan szolgálják személyre szabott igényeiket.

Az MI Koalíció 293 tagszervezetet, több mint ezer szakértőt tudhat tagjai között, akik 6 munkacsoportban dolgoznak, a szervezet folyamatosan bővül. Az MI Koalíció elnöksége a tagszervezetek képviselői előtt fél évente plenáris ülésen értékeli a megelőző időszak eredményeit, illetve kijelöli a középtávú feladatokat.”

Forrás:
Elindult a mesterséges intelligencia kihívás; TEOL.hu; 2020. december 26.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, informatika, közigazgatás:magyar, társadalom, technika, tudomány
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.