Skip to main content

Tartalomjegyzék

Kiemelt híreink

Közigazgatás, politika

Közigazgatási, politikai informatika

Informatika, távközlés, technika

Társadalom, gazdaság, művelődés

Információ röviden

Szakirodalom


Részletes tartalom

Kiemelt híreink

Állami Számvevőszék: A zöld állam lehet a megoldás, de még gyerekcipőben jár

„ Az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetőjével arról beszélgettünk, hogy itthon hogyan lehetne elterjeszteni a környezetbarát megoldásokat, és mi lehet ebben az állam szerepe.

Összekapcsolható a fenntarthatóság és a gazdasági versenyképesség, ezen célok megvalósításában pedig az államnak és a közszolgáltatóknak is élen kell járniuk – állapítja meg az Állami Számvevőszék júliusban [júniusban. Szerk.] közzétett elemzése. Pulay Gyula, az ÁSZ felügyeleti vezetője szerint azonban ez a koncepció még nem népszerű itthon.

Az Állami Számvevőszék az elemzés elkészítésekor az Országgyűlés nemzeti klímavédelmi stratégiájából indult ki. Ez is azt a célt tűzi ki, hogy kapcsolják össze az ország versenyképességét és a klímavédelmi célkitűzéseket. Azt járták körbe, hogy ennek milyen lehetőségei vannak – mondta Pulay Gyula felügyeleti vezető.

Mint kifejtette: arra következtettek, hogy tíz éven belül azok az országok lesznek a leginkább versenyképesek, amelyek azokat a technológiákat meg tudják valósítani és olyan termékeket tudnak gyártani, amelyek a klímavédelem szempontjából meghatározó jelentőségűek.

A világban már folyamatban van ez a nagy változás, az emberek és a vállalkozások részéről is növekszik az igény az ilyen technológiák iránt – emelte ki Pulay Gyula.

Felügyeleti vezető példaként említette a Porter-féle versenyképességi modellt, amely szerint a legfontosabb feltétel, hogy az igény meglegyen az adott termék iránt.

Az egyik kiemelkedő kérdés az, hogyan lehet az igényt növelni a klímabarát termékek, szolgáltatások iránt.

A közszféra intézményeinek, a közszolgáltató állami, önkormányzati vállalatoknak kellene az élen járniuk – vélekedett Pulay Gyula. Megemlítette a zöld közbeszerzéseket – vagyis ha az állami szervek rendelnek valamit, akkor el kellene érni, hogy a klímavédelmi szempontok kiemelkedőek legyenek. A példák között sorolta a hulladékhasznosítást, vagy az elektronikus autók, buszok használatát.

Zöld állam, zöld közszolgáltatás koncepciót próbáltak felvázolni, amelyben az állam az igények befolyásolója, valamint a háttérben az innovációt, a technológiaváltást támogatja – jelentette ki.

Az ÁSZ felügyeleti vezetője ugyanakkor úgy látja, a zöld közbeszerzés még nem népszerű, ritkán fordul elő.”

Forrás:
A zöld állam lehet a megoldás, de még gyerekcipőben jár; Sipos Ildikó; Infostart/InfoRádió; 2019. szeptember 30.
A műsor az Inforádióban (hangfájl)
A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás fenntarthatósági, versenyképességi összefüggései; Állami Számvevőszék; ISBN 978-615-5222-22-1; 2019. június (PDF)

Barabási Albert-László: Székelyföld sikerképlete nem a Szilícium-völggyel való versengésről szól

„Az igazi kihívás, hogy fenn tudjuk-e tartani az egyediséget, a diverzitást vagy beolvadunk a globalizációba, válaszolta kérdésünkre a neves hálózatkutató.

A múlt hétvégi, szeptember 26–29. között zajló Digitális Székelyföld konferencia egyik kiemelt eseményének számított a székelyföldi származású Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató és Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány igazgatótanácsi tagjának beszélgetése, ahol lényegében azt vitatták meg, hogy Székelyföldnek milyen gazdasági potenciáljai vannak és hogy a digitalizációs technológiákkal mit kellene kezdenie ennek a régiónak.

Érdekfeszítő beszélgetés alakult ki, amelynek lényegét egy mondatban talán így lehetne megfogalmazni: Székelyföld esetében nem működnek a „nyugati minták”, saját magunknak kell megteremtenünk egy olyan stratégiai formát, ahol a viszonylagos elszigeteltségből előnyt tudunk kovácsolni.

Képlet: ha nincs minőség és érték, akkor nincs siker sem

A beszélgetés egyik legérdekesebb megállapítása arra vonatkozott, hogy a székelyföldi, természetközeli életforma, a tradicionális(abb) körülmények nagyon izgalmasak lehetnek a Nyugat számára. Ezek olyan értékeket vonnak maguk után, amelyeket mi igazából fel sem fogunk. Az lenne a legnagyobb eredmény, ha a fiatalokkal és az aktív munkaerővel „elhitetnénk”, hogy a földművelés vagy a rámás csizma készítése igazából „cool”, és ne abban gondolkodjanak, hogy „bezzeg külföldön”. A közösség ki kellene emeljen néhány sikersztorit, és fellendíteni az örökölt kulturális értékek sikerét. Naiv ábránd ugyanis, ha a Google-t vagy a Facebookot akarjuk utolérni. A mi esélyünk abban rejlik, ha mi MÁSOK vagyunk a nagyvilágban.

Kutatások is kimutatták, hogy Erdélyben – a világon egyedülálló módon – magas a biodiverzitás, ami azt mutatja, hogy az élőlények és együtteseik minden öröklött változatossága nálunk rendkívül eklektikus. Ez pedig rengeteg turisztikai és mezőgazdasági potenciált biztosít a közösségünknek.

Barabási Albert-Lászlót az előadást követően egy gyorsinterjúban kérdeztük arról, hogy személyes meggyőződése szerint mi lehetne Székelyföld sikerének képlete a jövőben.

Szerinte az értékeinkről kellene kommunikáljunk

– Ennek a régiónak nagyon sok alternatív jövője lehetséges. Én úgy látom, hogy az egyedisége az, amiben a jövője rejlik. Adott egy mezőgazdasági, táj- és hagyományrendszer, amely bizonyos szinten érintetlen maradt. Ez pedig nagyon fontos érték! Az igazi kihívás az, hogy ezt fent tudjuk-e tartani, avagy beolvadunk a globalizációba és mindannyian a McDonald’s-ban fogunk enni. Ha pedig meg is tudjuk tartani, kérdés, hogyan tudjuk lekommunikálni a világgal: mert a nyugati világ élményekre vágyik, eredeti, autentikus dolgokra éhezik. Ha Amerikában bárhová konferenciára megyek, egyszerűen nem tudok semmilyen egyedi ajándékot vinni a családomnak, mert ugyanazt lehet megvásárolni Új-Mexikóban is, mint Bostonban. Amerikában nincs diverzitás, minden globalizált. Székelyföldet egy nagyon erős másság jellemzi, itt életben van egyfajta diverzitás, ami óriási élményt tud nyújtani, hogyha ezt megfelelő módon tudjuk csomagolni. És itt kap hatalmas jelentőséget a digitalizáció.

Persze ehhez az is szükséges, hogy a diverzitás ne vesszen ki. Ezzel kapcsolatban olyan példával szoktam jönni, hogy Székelyföldön már senki nem készít rámás csizmát, Magyarországról kell behozni. Pedig ezek a tradicionális mesterségek a kulcsai annak, hogy mások legyünk a világban, és valóban tudjunk valamit felmutatni, olyan értékeket teremteni, amire kíváncsi a turista, ami érdekli a befektetőket. A legnagyobb kérdés szerintem, hogy hogyan tudjuk ezt a kettősséget megtartani: egyszerre legyünk digitálisak és materialisták, valamint klasszikusak és hagyományőrzők. Na, ez az igazi kihívás Székelyföld számára!

Az üzenet ezek szerint világos, viszont milyen konkrét lépésekre lenne szükség a megvalósításhoz?

– Valóban a kérdés az, hogy hogyan lehet a folyamatokat lebontani és ez mindig a helyi körülményektől függ. Ha már a közösség szerepéről beszélünk: már az csodálatos, hogy itt vagyunk a Digitális Székelyföld konferencián, ahova eljönnek a hasonló érdeklődésű emberek és egymásnak bemutatják, hogy mivel foglalkoznak és mit tudnak. Networkingolnak, kapcsolatokat építenek és azt a tudást, amelyet itt megszereztek, hazaviszik a saját közösségeikbe. Ez egy nagyon fontos lépés ebbe az irányba.

Gábor is arról beszélt az előadásában, hogy a székely közösségnek volt egy nagyon erős hálózatszerveződése, viszont a mai világban nagyon erős a globalizáció hatása, ami azt jelenti, hogy nagyon jellemző a nyugati gondolkodás másolására való hajlam. A kérdés az, hogy ezt a kettőt hogyan tudjuk összekombinálni. Mert nagyon nehéz megmondani, hogy pontosan mit kell tenni. Elsősorban azért, mert nagyon sok mindentől függ, hogy mik a feladatok és milyen eszköztár áll rendelkezésünkre egy adott pillanatban.

Erre szoktam azt a példát elmondani, hogy én sokat dolgozom rákkutatókkal, de nem én fogom a rák ellenszerét megtalálni, hanem ők. Én csak a segítséget tudom adni, más szempontokat a probléma megoldásban. Tehát létezik egy globális váz, de helyileg kell lépni ebben a kérdésben. A lépések a helyi közösségektől és a helyi vezetőktől függnek. Nem létezik ugyanis egy fekete-fehér lista, amely öt pontban minden falu és kisváros részére egyformán előírja, hogy mit kell tenni. Ami nekem lejött ebből a beszélgetésből, hogy ne azon gondolkodjunk, hogy hogyan legyünk méltó versenytársai a Szilícium-völgynek, hanem azon, hogy mi lesz az a tartalom, amit a digitális technológiával közvetíteni tudunk a világ számára. Ne csak abba fektessünk be, hogy fantasztikus legyen a technológia, hanem arra is figyeljünk, hogy megmaradjanak azok az értékek, amiket érdemes kommunikálni.

A beszélgetéskor megemlítette, hogy egy ideig visszavonul. Milyen projekteket fog bemutatni a visszatérésekor?

– Van néhány előadás-felkérés, amelyet elfogadtam, így az elkövetkezendő időszakban azokat még megtartom. Ez nem azt jelenti, hogy nem leszek a közösség része és nem találkozom továbbra is emberekkel, csak most egy jó ideig inkább a hallgatóság soraiban ülnék. Szükségem van egy új lendületre. A siker továbbra is dübörög a laborban, ott még gondolkodunk, hogy milyen irányvonalak felé mozduljunk, de amibe nagyon sok időt, energiát és pénzt szeretnénk befektetni, az az élelmiszer szerepe az egészségben. Az élelmiszeripari termékek ugyanis olyan kémiai elemeket tartalmaznak, amelyeket nem tüntetnek fel a csomagoláson. Igaz, az alapvető nutricionális elemek feltüntetése kötelező, de ez csak egy töredéke a teljes képnek. Most megfelelő adatmennyiséggel és erőforrással rendelkezünk ahhoz, hogy ezzel a témával komolyan foglalkozzunk.

Jelenleg egyébként átfedéses időszakban élek. Az időm 40%-át Budapesten töltöm, és a maradék 60%-ot Bostonban. De lemondtam a bostoni állásom 40%-áról azért, hogy ezt az időt Budapesten tölthessem. Budapest és Erdély számomra az otthon, és próbálom részben hazahozni azt a tudást, amelyet Amerikában szereztem. Azt tervezem, hogy Magyarországon, és akár Erdélyben, lehetőség szerint kutatócsoportokat hozzak létre. Egy csíki srác most érkezik amúgy a laboromba, hogy ott folytassa kutatását. Mindenesetre próbálok továbbra is részese lenni annak a kulturális közegnek, amelyben felnőttem, és amely érték számomra.”

Forrás:
Barabási Albert-László: Székelyföld sikerképlete nem a Szilícium-völggyel való versengésről szól; Kádár Kata; Pénzcsinálók.ro; 2019. október

NVI: Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája

„ A próba során minden állomáshelyről adatokat küldtek a központba, és modellezték a szavazatösszesítést is.

Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája: a választási apparátus begyakorolta az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi voksolás választásnapi feladatait – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az MTI-vel pénteken.

Pálffy Ilona elmondta: a felkészítések, előkészületek befejeződtek, az NVI munkatársai készen állnak a választás technikai lebonyolítására. A főpróba szerint a választási informatikai rendszer megfelelő teljesítményű és eleget tesz a jogszabályi, igazgatási és informatikai követelményeknek.

Hozzátette: az informatikai rendszer főpróbája csütörtök reggel kezdődött valamennyi választási iroda részvételével. A főpróba célja az volt, hogy meggyőződjenek arról, az önkormányzati és nemzetiségi választásra készített informatikai rendszer jól működik-e, valamint az ügyintézők gyakorolhassák a szavazásnapi feladatokat.

Azt mondta, a próba során minden állomáshelyről adatokat küldtek a központba, és modellezték a szavazatösszesítést is. A szavazás napján a részvételi adatokat 7, 9, 11, 13, 15, 17 és 18.30 órakor összegzik majd, az eredményeket pedig a szavazókörök zárása után hozzák nyilvánosságra. Az, hogy a választás napján a szavazókörök este 7 órai zárása után mikor jelennek meg az adatok az internetes tájékoztató rendszerben, attól függ, a szavazatszámláló bizottságban mennyire gyorsan összesítik a szavazólapokat.

Pálffy Ilona szólt arról is, hogy az önkormányzati választáson az EP-választáshoz hasonlóan az NVI bővített védelmi megoldásokat alkalmaz a különböző típusú kibertámadások kivédésére. Kialakították és működtetik a választási informatikai biztonsági műveleti központot (NVI SOC), amely folyamatosan monitorozza a védelmi megoldások működését, riasztásait, észleli a biztonsági eseményeket és kezeli az esetleges incidenseket. Az NVI SOC közvetlen kapcsolatban áll a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézettel és a Nemzeti Eseménykezelő Központtal.”

Forrás:
NVI: Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája; Mandiner/MTI; 2019. október 4.

Közigazgatás, politika

Konferencia a társadalmi szempontok alkalmazhatóságáról a közbeszerzésben

„Október 16-án, a Belügyminisztérium Márványtermében rendezik meg a magyarországi “Buying for Social Impact” c. konferenciát, mely a szociális szempontok közbeszerzésben való alkalmazhatóságát tárgyalja.

A konferencia fő célja a közbeszerzési szakemberek, a szakértők, a szociális gazdaság és a szociális vállalkozások közötti konstruktív tapasztalatcsere a társadalmilag felelős közbeszerzés lehetőségeiről a stratégiai társadalmi, környezeti és gazdasági célok elérése érdekében; valamint a társadalmilag felelős közbeszerzések terén a sikeres bevált gyakorlatok megosztása Magyarországon és az EU többi részében.

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, melyet ide kattintva tehet meg október 11-ig.

A konferencia az európai Buying for Social Impact projekt keretében kerül megszervezésre, az Európai Bizottság kezdeményezésére a társadalmilag felelős közbeszerzés előmozdítására az Európai Unió tagállamaiban. A projekt magában foglal 15 európai uniós országot Magyarországgal együtt, és egy öt európai szervezetből álló konzorcium által kerül megszervezésre: Social Economy Europe (SEE), AEIDL (European Association for Information on Local Development), REVES (European Network of Cities and Regions for the Social Economy), ENSIE (European Network of Social Integration Enterprises) és DIESIS Coop. A magyarországi rendezvény az ENSIE (European Network of Social Integration Enterprises), a Hétfa Kutatóintézet, a Galileo Progetti Nonprofit Kft. és a Közbeszerzési Hatóság közös szervezésében kerül megrendezésre.

BSI –Buying for Social Impact

A közérdekkel kapcsolatos megfontolások alkalmazása a magyarországi közbeszerzésekben

2019. október 16.Belügyminisztérium, Márványterem, Budapest

09.00-09.30 Regisztráció
9.30-10.15 1. NYITÓ SZEKCIÓ: ÜDVÖZLŐ BESZÉDEK (Moderátor: Csite András, a Hétfa Kutatóintézet ügyvezető igazgatója)

10.15-11.30 2. A SZABÁLYOZÁSI SZEMPONTOK (Moderátor: Tátrai Tünde, BSI magyarországi jogi szakértő, Corvinus Egyetem)
A közbeszerzés szociális szempontúvá tétele – a jelenlegi nemzeti szabályozás általános bemutatása
Kretter Diána – Miniszterelnökség, a közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkár

Az európai esetjog legfontosabb üzenetei a közérdekkel kapcsolatos megfontolások támogatására a közbeszerzésben
Gyulai-Schmidt Andrea – Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Kara

A releváns adatok gyűjtése és információk szolgáltatása a társadalmi szempontok ösztönzésére a közbeszerzésben
Kovács László – Közbeszerzési Hatóság

Kérdések és válaszok

11.30–11.50 Kávészünet

11.50–12.30 3.I. PANEL: FENNTARTOTT SZERZŐDÉSEK (Interaktív vita – Moderátor:Tátrai Tünde, BSI magyarországi jogi szakértő, Corvinus Egyetem)
A fenntartott szerződések bevált gyakorlatai

A szociális szolgáltatási szerződések fenntartása mint eszköz a harmadik szektor fejlődéséhez
Hubai Ágnes – A Közbeszerzési Szakértők Szövetségének elnöke

Kérdések és válaszok

Spanyol jó gyakorlat a 20. cikkre vonatkozóan

12.30-13.45 Ebédszünet (Hálózatépítés)

13.45-15.30 4.II. PANEL: A KÖZÉRDEKKEL KAPCSOLATOS MEGFONTOLÁSOK A KÖZBESZERZÉSBEN: POLITIKA ÉS GYAKORLAT(Interaktív vita – Moderátor:Koltai Luca, BSI magyarországi szociális gazdasági szakértő, Hétfa Kutatóintézet)

A gazdasági szereplők szerepe – a társadalmi megfontolások előmozdítása
Az előadó neve megerősítésre vár

A magyar főváros tapasztalata a társadalmilag felelős közbeszerzés területén
Kittka Dalma – Budapest önkormányzata

Az egyetemes tervezési kritériumok használata a közbeszerzésben
Ms. Péterné Zalabai – Motiváció Alapítvány, környezetervező rehabilitációs szakértő

Kisméretű szociális vállalkozások tapasztalatai a közbeszerzésben
Szabadkai Andrea – Kislépték Egyesület

Kérdések és válaszok

15.30-16.00 ZÁRÓ SZEKCIÓ (Moderátor: Tátrai Tünde)
Tanulságok és záró megjegyzések
A nap moderátorai”

Forrás:
Konferencia a szociális szempontok alkalmazhatóságáról a közbeszerzésben; Közbeszerzési Hatóság; 2019
BSI – Buying for Social Impact. A közérdekkel kapcsolatos megfontolások alkalmazása a magyarországi közbeszerzésekben (A konferencia programja, PDF)

Októberben zöld közbeszerzés tréning sorozat indul

„Az Európai Bizottság szervezésében és támogatásával zöld közbeszerzés tréning sorozat indul, melynek célja a zöld közbeszerzések elterjedésének segítése a beszerzés folyamatában résztvevők ismereteinek, kompetenciáinak fejlesztésével.

A tréning a zöld közbeszerzés sikeres alkalmazásához szükséges szemléletet, menedzsment- és beszerzéstechnikai ismereteket gyakorlatorientált módszerekkel adja át a résztvevőknek, a hatékony zöld közbeszerzések lefolytatásához nyújt termékcsoport-specifikus felkészítést (közbeszerzési értékhatár alatt és felett egyaránt).

A tréning során bemutatásra kerül az Európai Bizottság megbízásából kidolgozott új GPP Training Toolkit is.

A képzés részletei, feltételei, tematikája és a jelentkezés módja:

A tréning sorozatról…
Az Európai Bizottság szervezésében és támogatásával megvalósuló Zöld közbeszerzés tréning sorozat célja, hogy a zöld közbeszerzés elterjedését segítse az egyes tagállamokban a beszerzés folyamatában résztvevők ismereteinek, kompetenciáinak fejlesztésével.

2019.tavaszától összesen 14 tréning sorozat indul Európa szerte, Magyarországon kívül Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában, Horvátországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában és Máltán is megrendezésre kerül hasonló képzés.

Zöld közbeszerzés tréning sorozat célja
A tréning a zöld közbeszerzés sikeres alkalmazásához szükséges szemléletet, menedzsment-és beszerzéstechnikai ismereteket gyakorlatorientált módszerekkel adja át a résztvevőknek, a hatékony zöld közbeszerzések lefolytatásához nyújt termékcsoport-specifikus felkészítést (közbeszerzési értékhatár alatt és felett egyaránt). A tréning során bemutatásra kerül az Európai Bizottság megbízásából kidolgozott új GPP Training Toolkit is.A képzés moduláris rendszerű, az egyes modulok egymásra épülnek.A tréning elvégzését követően a résztvevők önállóan képesek lesznek a fenntarthatósági szempontok tenderekbe való implementálására, a zöld közbeszerzés stratégiai céljainak kitűzésére, annak monitorozására.

Zöld közbeszerzés tréningsorozat

Részletek

A képzés időtartama: 4 alkalom, 12 hónapos időszakra lebontva
Képzési idő: összesen 20 kontakt óra + egyéni felkészülés 10 óra
Résztvevők száma: minimum 15, maximum 20 fő
Célcsoport: közbeszerzők, fenntarthatóságért/környezetvédelemért felelős kollégák
Megengedett hiányzás: maximum 10%
Oktatók: Dr Tátrai Tünde és Dr Diófási-Kovács Orsolya

Tematika

1. alkalom

  • fenntartható fejlődés elve, dimenziói, indikátorai
  • fenntartható fogyasztás elmélete
  • zöld közbeszerzés definíciói, különböző megközelítései(fenntartható/körkörös közbeszerzés)
  • zöld közbeszerzés története, európai elterjedtsége
  • a zöld közbeszerzés jogi vonatkozásai
  • precedens értékű esetek, mintatenderek elemzése

2. alkalom

  • a zöld beszerzés gazdasági és menedzsment vonatkozásai, stratégiai megközelítései
  • beszerzés lépései, környezetbarát kritériumok beépíthetősége (ökocímkézés, menedzsment rendszerek, GPP Criteria set)
  • gyakorlati megvalósítás keretei

3. alkalom

  • környezetbarát követelmények stratégiai szintű meghatározása
  • környezetbarát követelmények meghatározása termékcsoportonként
  • beérkező ajánlatok kiértékelési-, és teljesítés ellenőrzési módszerei
  • szervezeten belüli zöld beszerzési eredmények értékelési módszerei,továbbfejlesztési lehetőségek

4. alkalom

  • termékcsoport specifikus követelmények ismertetése (min 4 kiválasztott termékcsoportra)
  • minta tenderek elemzése
  • zöld tenderdokumentációk készítése a résztvevők inputjai alapján

Időpontok
1. alkalom: 2019. október 22.9:00-15:00
2. alkalom: 2019. január 8. 9:00-15:00 [Itt nyilvánvaló elírták a dátumot! 2020. január 8-ról lehet szó.Szerk.] 3. alkalom: 2020. március 11.9:00-15:00
4. alkalom: 2020. május 20.9:00-15:00

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem, 1093 Budapest, Fővám tér 8.

Jelentkezés
A Zöld közbeszerzés tréning sorozaton való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezni 2019. október 10-iglehet az alábbi regisztrációs felület kitöltésével: Regisztráció

Kapcsolat
Amennyiben kérdése van a Zöld Közbeszerzés Tréning sorozattal kapcsolatban nagyon szívesen állunk rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:
Dr Diófási-Kovács Orsolya
orsolya.diofasi@gmail.com
+36303439385”

Forrás:
Októberben zöld közbeszerzés tréning sorozat indul; Közbeszerzési Hatóság
Zöld közbeszerzés tréning sorozat; 2019 (PDF)
Lásd még: GPP Training Toolkit (2019); Európai Bizottság (az anyagok magyar nyelven is elérhetőek!)

Platformok és felelősség az új Audiovizuális Médiaszolgáltatásokról szóló irányelvben

„2018-ban módosult a teljes médiaszektort szabályozó uniós jogi norma, az Audiovizuális Médiaszolgáltatásokról szóló irányelv. Amellett, hogy a hagyományos televíziós és lekérhető szolgáltatást nyújtó szolgáltatóknak egy sor új szabálynak kell megfelelniük a jövőben, az irányelv kiterjeszti a szabályozás hatókörét a videómegosztókra is. Milyen előírások vonatkoznak a jövőben a YouTube-ra? Milyen szabályokat kell betartani a kereskedelmi közlemények, így reklámok, termékmegjelenítés esetén? Hogyan biztosítható hatékonyan a kiskorúak védelme az ártalmas tartalmaktól?
Ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre igyekszik választ találni az Információs Társadalom Kutatóintézet októberi workshopja, amely a témát kutató szakemberek mellett az megszólaltatja az azoknak a piaci szereplőknek a képviselőit, akiknek a szabályokat a gyakorlatban is alkalmazniuk.

Időpont: 2019. október 17. 15:00 óra
Helyszín: Ludovika főépület, Hunyadi terem

A rendezvényt megnyitják:
– Dr. Koltay András (Nemzeti Közszolgálati Egyetem, rektor)
– Dr. Török Bernát (Eötvös József Kutatóközpont, igazgató; Információs Társadalom Kutatóintézet, intézetvezető)
Előadók: – dr. Balogh Virág, Gyömöri Enikő – Magyar Telekom
– dr. Detrekői Zsuzsanna – az Origo jogásza
– Fazekas Ildikó – Önszabályozó Reklámtestület
– Kovács Krisztián – Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók egyesülete
– dr. Sorbán Kinga – NKE, Információs Társadalom Kutatóintézet
– dr. Szikora Tamás – NKE, Információs Társadalom Kutatóintézet”

Forrás:
Platformok és felelősség az új Audiovizuális Médiaszolgáltatásokról szóló irányelvben – az Információs Társadalom Kutatóintézet workshopja; Nemzeti Közszolgálati Egyetem; 2019. október (PDF)

Közigazgatási, politikai informatika

Papíralapú vény helyett eRecept – egy háziorvos, betegek és egy patikavezető az eddigi tapasztalatokról

„ 2019 januárjától minden háziorvosnak kötelezően csatlakoznia kellett az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér rendszeréhez, aminek egyik, mindenki által érzett következménye, hogy az orvosok többsége papír alapú vény helyett eReceptet ír. Lapunk egy háziorvost, betegeket és egy patikavezetőt kérdezett az eddigi tapasztalatokról.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) az Állami Egészségügyi Ellátó Központ hozta létre azért, hogy az egészségügyi szolgáltatók összekapcsolásával és egy egységes kommunikációs tér biztosításával kiaknázza az e-egészségügyben rejlő lehetőségeket. Ez azt jelenti, hogy a beteg ellátása folyamán keletkezett adatok és dokumentumok felkerülnek a „felhőbe” – vagyis az interneten keresztül érhetik el őket az erre jogosultak –, így lehetővé válik ezek egységes kezelése és hatékony elemzése, ami segítség a betegnek és az orvosnak is. Az EESZT egyik hozadéka az úgynevezett elektronikus recept is, amelyet ma már egyre több orvos használ, és számos beteg él is ennek az előnyeivel.

– A rendszer adatokkal való feltöltése még folyamatban van, de mi, háziorvosok, valamint a gyermek- és a fogorvosok már használják, viszont az ügyeleten egyelőre még nem kötelező. Én egyébként igen hasznosnak tartom, hiszen a beteg a szokásos havi gyógyszereit akár otthonról, a fotelből is felirathatja, ezért nem kell bejönnie a rendelőbe – mondta el kérdésünkre Honos Anasztázia háziorvos, akitől azt is megtudtuk, különösen jó lehetőség ez azok számára, akik nehezen járnak, vagy pszichiátriai betegeknek, akik szoronganak, ha emberek közé vagy orvoshoz kell menniük. Sőt, a krónikus betegek így annak sincsenek kitéve, hogy – főként járványos időszakokban – éppen az orvosi rendelőben várakozó betegektől kapjanak el valamit.

Honos doktornő rendelőjében a betegek már egyáltalán nem lepődnek meg, ha a megszokott vény helyett felírási igazolást kapnak a kezükbe a vizsgálat végén, a krónikus betegek pedig azt is tudják, hogy nemcsak telefonon, de akár a kifejezetten erre a célra létrehozott e-mail-címen is kérhetik a megszokott gyógyszereik felírását. Az eRecept rendszer azonban nem terjed ki a vényen rendelhető termékek teljes körére, egyelőre a vényköteles, valamint tb-támogatással vényen rendelhető gyógyszereket kezeli. Következő lépésben tervezik a sorozatgyártású gyógyászati segédeszközök bekerülését a felírható termékkörbe. Anyatejet, gyógyfürdőt, fogászati kezeléseket viszont a későbbiekben sem lehet majd elektronikus vényen rendelni.

A rendelőből kijövet megkérdeztem az ott rendelésre várakozó betegeket, ismerik-e, és mennyire tartják hasznosnak az eReceptet. Többen élénken bólogattak, egy édesanya pedig elmesélte, fiai különböző városokban tanulnak, így ha gyógyszerre van szüksége valamelyiknek, ő itt felíratja az orvossal, az érintett pedig bármelyik patikában személyi igazolvánnyal és tajkártyával ki tudja váltani a szert.

Egyesek azt mesélték, hogy a nőktől nem kérik el a dokumentumokat a gyógyszertárban, ha női név szerepel a felírási igazoláson – ezt amúgy jövő évtől kezdve már nem is kell kiadnia az orvosnak –, amire Pap Ildikó, a Skorpió Gyógyszertár vezetője elmondta, ők szigorúan betartják az előírásokat: eRecept kiváltásához a személyi igazolvány és a tajkártya elengedhetetlen. Az újfajta recept tehát megkönnyíti sokak életét. De van-e hátránya?

– Az egyik, hogy csak az a beteg válthatja ki a gyógyszert, akinek a nevére azt felírták, bár mostanság úgy hírlik, az orvos regisztrálhatja majd a rendszerben a kiváltásra jogosult személyeket is. Erről azonban egyelőre nincs semmilyen hivatalos tájékoztatás. A másik probléma, hogy időnként az internetkapcsolatban hibák lépnek fel, ilyenkor nem látjuk a rendszert, vagyis a betegnek felírt gyógyszereket sem, ezért nem tudunk semmit kiadni – árulta el Pap Ildikó. A patikavezetőtől azt is megtudtuk, ma már egyre több az eRecepet, náluk nagyjából a betegek 70-80 százaléka váltja ki ilyen módon a gyógyszereit. Ők egyébként legtöbbször nem is figyelik, hogy a hagyományos vénnyel vagy felírási igazolással érkeznek a gyógyszertárba, mert a kettő szinte hajszálra ugyanúgy néz ki.

Vannak persze rutinosak is, akik már „ismerik a dörgést”, és azt is tudják, hogy a felírt, de a már kiváltott recepteket, valamint az elvégzett orvosi vizsgálatokat és azok eredményeit is ellenőrizni tudják az EESZT-ben. Ehhez elég ügyfélkapun keresztül belépni az eeszt.gov.hu internetes oldalon a rendszerbe.”

Forrás:
Akár otthonról, a fotelből is kérhetjük gyógyszereink felíratását; Borsányi Bea; FEOL.hu; 2019. október 3.

A Lechner Tudásközpont Digitális Légifelvétel Archívumának titkai

„A Kutatók Éjszakája keretében szeptember 27-én este a Lechner Tudásközpont légifelvétel-digitalizálásának rejtelmeibe pillanthattak be a kíváncsi látogatók, akiket a filmtár 15 fokos hőmérséklete sem tántorított el.

Légifilmtári bemutatóval készült az idei Kutatók Éjszakájára a Lechner szeptember 27-én a Tudásközpont Bosnyák téri épületében. A Digitális Légifelvétel Archívum bővítésén dolgozó filmelőkészítő és szkennelő munkatársak lelkes előadásait hallgatva a két turnus látogatói végigkövethették a digitalizálás izgalmas folyamatát. Takács Krisztián térinformatikus a Magyarországon 1959 és 2007 között polgári célra készült légi felvételeit őrző Légifilmtárat, a repülőgépből fotózás tudományát és technikai részleteit mutatta be. A félmillió felvétel épségének megőrzését állandó 14-17ºC-os hőmérséklet és állandó páratartalom biztosítja, nem csupán a tárolásuk, a filmek előkészítése is különös gondoskodást igényel.

Dudás János projektkoordinátor a filmelőkészítő helyiségben gyakorlatban is bemutatta, milyen kesztyűs kézzel kell bánni a felvételekkel. A tisztítás mellett itt végzik a titkosított fedések és maszkolások eltávolítását is – az elmúlt hatvan év hazai légifilm-termésében szép számmal akadnak olyan felvételek, amelyeket annak idején az ország biztonságát érintő, vagy más állami érdekek miatt cenzúráztak.

Cserkúti György és Mátó Mátyás légifelvétel-digitalizálók a szkennerlabor rejtelmeibe nyújtottak bepillantást. Itt hatalmas méretű, speciális gép digitalizálja az archív légi felvételeket, a DSW700 szkennert kifejezetten erre a célra fejlesztette ki a gyártó Leica. A folyamatos digitalizálásnak köszönhetően a 400 000 darabot meghaladó analóg képállományból már több mint 160 000 felvétel között böngészhetnek az érdeklődők Digitális Légifelvétel Archívum online weboldalán, a fentről.hu oldalon.”

Forrás:
A Légifilmtár titkai; Lechner Tudásközpont; Jancsó Ágnes; 2019. szeptember 30.

Megújult a Geoshop portál: friss arculat, reszponzív felület, új tartalom a földmérési és térképészeti téradatok számára

„Megújult a Geoshop portál. A földmérési és térképészeti téradat szolgáltatásokat digitális formában kínáló weboldal friss arculattal, reszponzív felülettel, új tartalommal és új, könnyen átlátható szerkezettel állt munkába október 1-jén.

Megújult tartalommal, új designnal és új, könnyebben kezelhető felülettel jelentkezett október 1-jén Magyarország geodéziai webáruháza a geoshop.hu. A most újjászületett geoportálon a felhasználók már 2011 óta érhetnek el digitális formában földmérési és térképészeti téradat szolgáltatásokat, melyeket a portálon keresztül meg is vásárolhatnak.

A geoshop.hu oldal nyolc évvel ezelőtt az uniós INSPIRE irányelvek alapján készült el, amelyek szerint az Európai Unió országainak biztosítania kell, hogy a téradatok elektronikus formában is elérhetőek, böngészhetőek és letölthetőek legyenek. A Geoshop azóta is biztosítja a földmérési és térképészeti állami alapadatok felhasználásával előállított térképi adatok és a Lechner Tudásközpont által készített értéknövelt termékek elérhetőségét mindenki számára, egyszerű és közérthető módon, ám mint mindennek, ennek a felületnek is szüksége volt megújulásra.

Az új, mobileszközökre is optimalizált felületen egyszerűbb lett a rendelés, a nagyobb térképtérnek, a könnyen használható eszközöknek és a felület átláthatóságának köszönhetően könnyebbé és gyorsabbá vált a megrendelések leadása, de a rendelés feldolgozása is gyorsabb lett.

A korábbi regisztrációk a megújult oldalon is érvényesek, a visszatérő megrendelőknek tehát nem kell majd újra rögzíteniük magukat a rendszerben.

A Geoshop2-ben a kínálat is bővült. Az eddig ismert választék újabb évekből való valós- és infraszínes ortofotókkal, európai CORINE felszínborítási információkkal, nagyfelbontású felszínborítás rétegekkel, Városatlasszal, folyó menti területekkel, NATURA 2000 területek felszínborításaival, digitális, színezett digitális és normalizált digitális felszínmodellel is gazdagodott.

A megrendelt tételek kifizetésénél továbbra is van lehetőség online bankkártyás és átutalásos fizetésre is, de újdonságként jelenik meg, hogy az előbbi esetben már a SimplePay-jel is lehet fizetni.

A Geoshop2 projekt a Mezőgazdasági vízhasználat információs és ellenőrzési keretrendszer (VIZEK) kialakítása KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 projekt keretein belül valósult meg.”

Forrás:
Megújult a Geoshop; Lechner Tudásközpont; 2019. október 2.

Tájékozódás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál nyilvántartott adószámláról

„Tisztelt Ügyfelünk!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál nyilvántartott adószámlájáról többféleképpen tájékozódhat. Ön leggyakrabban az elektronikusan (eBEV felületen) lekérdezhető adószámlával, a postán küldött adószámla-kivonattal, illetve pótlékértesítővel találkozhat. Szeretnénk segíteni a közölt adatok, például az aktuális tartozás, vagy a túlfizetés értelmezésében. Hogy megkönnyítsük a tájékozódást, ezen a felületen témakörönként csoportosítottuk az adószámlával kapcsolatos információkat.

Forrás:
Adószámla; Nemzeti Adó- és Vámhivatal; 2019

Változások a valós idejű számla-adatszolgáltatásban

„A 2018. július 1-jétől kötelező, valós idejű adatszolgáltatás kereteit adó NAV online számla jelenleg támogatott, v1.1-es verziójával már csak 2020. március 31-ig lehet adatot szolgáltatni az adóhatóság felé, 2020. április 1-jével kötelezően át kell állni a 2.0-ás verzióra – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a MAZARS.

„Bár ez a változás azokat a cégeket látszólag nem érinti, amelyek kiszervezték a számlázást vagy külsős szolgáltató számlázási szoftverét használják, a nyugodt hátradőlés előtt érdemes megbizonyosodni arról, hogy a külsős szolgáltató is tisztában van ezekkel a változásokkal, és ennek megfelelően határidőre frissíti majd a rendszereket. Az adóhatóság online számlázóprogramját használó adózóknak természetesen nincs semmilyen teendőjük.” – foglalta össze H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.
A szakember rámutatott: az új specifikáció korábban nem szükséges, de a jövőben már kötelezően vagy opcionálisan feltüntetendő adatmezőket is tartalmaz, ami miatt a cégek együttműködése is szükséges lehet a fejlesztések során.

Az egyedi, esetleg külföldi fejlesztésű számlázóprogramot használó adózóknak feltétlenül javasolt, hogy – a változás kapcsán – egyeztessenek fejlesztőikkel vagy kérjenek fel IT-tanácsadót, hogy a szükséges módosítások időben megtörténjenek.

A felkészülést hamarosan el lehet kezdeni, mivel az új verzió – a metrikát lekérdező kényelmi szolgáltatás, illetve a figyelmeztető válaszüzenetek változásai kivételével – már 2019. október 15-től tesztelhető, élesben pedig várhatóan jövő év februárjában lesz kipróbálható.”

Forrás:
Változások a valós idejű számla-adatszolgáltatásban; Világgazdaság; 2019. október 3.

A német Belügyminisztérium szerint túlságosan függnek néhány szoftvergyártótól, különösen a Microsofttól

„A német belügyminisztérium felmérette, hogy milyen kockázatai vannak annak, hogy a kormányzati szervek néhány nagy szoftvergyártótól függnek.

Ismét félnek a németek attól, hogy túlságosan függnek néhány szoftvergyártótól, különösen a Microsofttól. Egy a német belügyminisztérium megbízásából készített tanulmány újabb fegyvert ad azok kezébe, akik emiatt a függőség miatt bírálták a német kormányt.

A közelmúltban publikált elemzés egyértelműen arra a következtetésre jutott, hogy a német kormány minden szinten erősen függ néhány nagy szoftvergyártótól. Ez különösen a Microsoftra igaz: a tanulmány szerint ugyanis az állami szerveknél használt gépek 96 százalékán Windows és MS Office fut. Ez kiszolgáltatottá teszi a kormányzatot, és veszélyezteti az ország digitális szuverenitását – áll a tanulmányban, amely azt is megjegyzi, hogy a kialakult helyzet ráadásul ellentétes a kormány stratégiai céljaival.

Veszélyben a szuverenitás?
A vita azután erősödött fel, hogy nyáron a kormány döntött: 2022-ig meghosszabbítják a Microsofttal a kormányzati szervek szerződéseit. Egy német lap szerint 2018-ban a német állam 73 millió eurót fizetett a szoftvergyártónak a licencekért. A legnagyobb felhasználó egyébként a védelmi tárca volt, amely egymaga több mint 60 millió euróval részesedik ebből.

Ez a végszámla 25 millió euróval magasabb volt, mint amennyit erre eredetileg előirányoztak. Ráadásul a 73 millió euró csak a szövetségi kormány és szervei igényeit fedi le, a tartományi kiadások még ezen felül vannak.

De nem csak a pénz körül folyt a vita. A német adatvédelmi biztosok már tavaly megfogalmazták kritikájukat a Windows 10-zel kapcsolatban. Egy tavaly készült elemzésükben például a telemetriai adatok gyűjtésével és kezelésével kapcsolatos kockázatokat fogalmazták meg. A biztosok legfőbb problémája az volt, hogy nincs lehetőség ennek teljes leállítására. A biztosok idei konferenciáján is kiadtak egy állásfoglalást [PDF], mely utalva a tavalyi elemzésre három kockázatot azonosít:

1. A Windows 10 nem pusztán operációs rendszer, hanem olyan rendszerkörnyezet, amely a tényleges operációs rendszeren kívül számos további funkciót is tartalmaz, amelyek ugyan külön-külön is konfigurálhatók, de nem kínálják fel alapértelmezetten a legmagasabb védelmet az adatgyűjtés ellen.

2. Problémás a Windows 10 frissítési módja is, mert a frissítésekkel automatikusan módosulhatnak a konfigurációs beállítások és a funkciók, tehát minden frissítéssel lényegében egy új termék kerül a gépekre.

3. Nincs egyetlen olyan generális beállítás, amivel teljes mértékben letiltható az adatgyűjtés, és nem azonosítható pontosan, hogy milyen adatok landolnak a cégnél.

Vissza a nyílt forráskódhoz?

Mint a ZDNet írja a PwC-tanulmány a helyzet kezelésére javaslatokat is megfogalmaz. Olyan szabályozási keretet kellene létrehozni, amely növelné a szoftverdiverzitást. Emellett helyzetbe lehetne hozni nyílt forráskódú szoftvereket és/vagy egyedi megállapodásokat lehetne kötni a szállítókkal szigorúbb telemetriáról (ezzel próbálkoznak például a hollandok)…”

Forrás:
A németeket megint zavarja, hogy túl sok a Microsoft; Bitport.hu; 2019. szeptember 30.
Strategische Marktanalyse zur Reduzierung von Abhängigkeiten von einzelnen Software-Anbietern. Abschlussbericht August 2019; PwC Strategy& (Germany) GmbH, Eine Studie im Auftrag des Bundesministeriums des Innern, für Bau und Heimat; 2019. augusztus 23 (PDF)
Microsoft poses threat to Germany’s digital sovereignty, warns study; Cathrin Schaer; ZDNet; 2019. szeptember 20.

Informatika, távközlés, technika

Karas Monika lesz a BEREC egyik alelnöke

„ Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke jövőre az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) egyik alelnöke lesz – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a szervezet Krétán rendezett tisztújítói ülésén a tagországok Karas Monika mellett Tonko Obuljent, a horvát hírközlési hatóság vezetőjét, az ír Jeremy Godfrey-t, a BEREC leköszönő elnökét és Michel Van Bellinghent, a belga hírközlési hatóság elnökét választották meg alelnöknek.

Utóbbi 2021-ben a testület elnöke lesz, jövőre pedig a svéd Dan Sjöblom irányítja a BEREC-et – tették hozzá.

A megbízatások ideje egy évre szól, a mindenkori elnök a hivatalba lépése előtti és a rákövetkező évben alelnökként is segíti a munkát.

A döntést azért az őszi találkozón hozták meg, mert ezzel elősegítik a munkaterv fejlesztését, és több időt hagynak a felkészülésre, az érintettek bevonására és a tervezésre – olvasható a közleményben.

A BEREC a 28 európai nemzeti szabályozó hatóság vezetőiből álló testület, amely tanácsokkal segíti az Európai Bizottságot és a nemzeti szabályozó hatóságokat, valamint segítséget nyújt az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak az elektronikus hírközlés uniós szabályozási keretrendszerének alkalmazásával kapcsolatos kérdésekben.”

Forrás:
Karas Monika lesz a BEREC egyik alelnöke; Magyar Nemzet/MTI; 2019. október 3.
Lásd még: BEREC

Társadalom, gazdaság, művelődés

Nemzeti Adókonzultáció 2019

„Konzultáció a NAV új ellenőrzési szemléletéről, a jogkövetést ösztönző megoldásokról, a vállalatcsoportok kihívásairól, a társaságiadó-alanyiságról. A plenáris és szekcióüléseken a NAV szakértői mellett a Pénzügyminisztérium, a vállalkozói szféra és az adótanácsadói szektor vezető szakemberei vesznek részt.

A konferencia fővédnöke dr. Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője.

A konferencia célja, hogy átfogó képet adjon a magyar adópolitikáról, az adóhivatali, jogkövetést ösztönző megoldásokról, a társaságokat érintő új szabályokról és egyben visszacsatolási lehetőséget biztosítson a társaságokat, szakértőket képviselő szervezetek számára.

A konferencia hagyományainak megfelelően nemcsak előadások, hanem izgalmas kerekasztal-beszélgetések tárják fel az egyes témakörökhöz kapcsolódó folyamatokat, ismereteket, egyúttal kiváló lehetőség kínálkozik vélemények, észrevételek, javaslatok megvitatására is.

Az idei Nemzeti Adókonzultáció szakmai tartalma, az aktuális adóstratégiai kérdések mellett az adózói jogkövető magatartást segítő, támogató megoldásokat, a jogkövetés-ösztönzés újszerű módszereit és tapasztalatait helyezi középpontba.

A konferencián Varga Mihály pénzügyminiszter nyitóelőadása után a Pénzügyminisztérium adóügyi szakterületének, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetői és szakértői, valamint a vállalkozói, tanácsadói szektor szakemberei fejtik ki véleményüket, osztják meg tapasztalataikat a hallgatósággal az előadások és kerekasztal-beszélgetések során. A konferencia résztvevői már az előadások és beszélgetések közben is kérdezhetik a szakembereket, előadókat.

A konferencia időpontja 2019. november 29. (péntek), helyszíne: Danubius Hotel Helia (Budapest).

A korábbi évek magas résztvevői létszáma bizonyítja, hogy a rendezvény iránt a gazdasági élet szereplői és a szakmai szervezetek nagy érdeklődést mutatnak, reményeink szerint így lesz ez idén is.

Várunk minden érdeklődőt, ügyfeleinket, szakmai partnereinket a rendezvényre, melyre november 25-ig regisztrálhatnak

Program

A konferencia fővédnöke dr. Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője.

Házigazda: dr. Kis Péter András, a NAV szóvivője

PROGRAM

10 órától 13 óráig előadások és kerekasztal-beszélgetés

Előadók: Dr. Sors László, a NAV vezetője
Varga Mihály pénzügyminiszter
Dr. Vankó László, a NAV bűnügyi főigazgatója

Tudatos adózók, segítő hivatal kerekasztal-beszélgetés

Moderátor: Tamásné Czinege Csilla helyettes államtitkár

Vitaindító előadás: Izer Norbert államtitkár, PM

14 órától 17 óráig szekcióülések előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel

1. szekció: Vállalatcsoportok adózása

Szekcióvezető: Sinkáné dr. Csendes Ágnes, a NAV adóügyi szakfőigazgatója
Hazai és nemzetközi vállalatcsoportok adózási kihívásai
A csoportos társaságiadó-alanyiság
A csoportos társaságiadó-alany létrejötte, a tagok illetve a csoport által fizetendő adóelőleg, tao-felajánlás, transzferár, tao-kedvezmények, adóoptimalizálás, agresszív adótervezés, BEPS akciótervek hazai megvalósítása.

2. szekció: A jogkövetés ösztönzése

Szekcióvezető: Czinege Attila, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója
* A jogkövetést erősítő megoldások a NAV ellenőrzései során
A motiváló levelek szerepe, az Online Számla rendszer adózói lekérdezéseinek lehetőségei, az online pénztárgépek naplófájl-lekérdezése
* A NAV ellenőrzési szemléletváltása és az informatikai fejlesztések hatása a tanácsadói tevékenységre
* A jogkövetés-ösztönzés újszerű módszerei és tapasztalatai

A szekcióülések előadóival és a kerekasztal-beszélgetések résztvevőivel kiegészített, részletes program később kerül nyilvánosságra.

Résztvevőknek

Regisztráció:
Az online regisztráció a „Jelentkezés” oldalon érhető el. A jelentkezési lap faxon is elküldhető a 06-1-794-5174-es számra. A regisztráció befogadása után díjbekérőt küldünk.

A konferencia helyszínén a részvételi díj készpénzes befizetésével lehet regisztrálni.
A részvételi díj egy fő számára: 13 100 forint + áfa

A konferencia részvételi díja tartalmazza a rendezvényen való részvételt, a kávészünetek és az ebéd költségeit, melyek adóját és járulékát a törvények és rendelkezések alapján a résztvevőnek kell megtérítenie. A részvételi díjban foglalt étkezés értéke 13 100 forint + 27% áfa.

A részvétel feltétele a konferencia díjának befizetése az esemény kezdetéig. A részvételi díj a konferencia előadásainak és kiegészítő programjainak látogatását is tartalmazza.”

Forrás:
Nemzeti Adókonzultáció 2019; Nemzeti Adó- és Vámhivatal; 2019

Ötleteket adó együtt gondolkodás (Sikeres volt a Digitális Székelyföld Konferencia)

„Az IT Plusz Klaszter hétvégén Marosvásárhelyen szervezte meg a hetedik Digitális Székelyföld Konferenciát. A Természetesen a mesterséges intelligenciáról! címmel tartott háromnapos eseményen kutatás-fejlesztési, vállalati és tanügyi tapasztalattal rendelkező szakemberek tartottak előadásokat és workshopokat, s jelen volt több közéleti személyiség is. A konferencia egyik fő szervezője, a klaszter elnöke, a sepsiszentgyörgyi Bihari Béla úgy érzi, célt értek: a találkozások és a kommunikáció helyszínévé váltak, az együtt gondolkodás pedig sokaknak adott ötletet és ihletet, hogy mire összpontosítsanak, miként fejlesszenek.

– A terveknek megfelelően sikerült-e a konferencia?
– Nagyon sok munkát igényelt a szervezés, megfeszítve dolgoztunk az utolsó pillanatig, hogy mindenki számára színvonalas, tartalmas program álljon össze. Nagyon intenzív napok voltak: rengeteg érdekes előadás hangzott el, azokból tanulni lehetett, és sok tekintetben igazi útmutatást jelentettek, ezért azt hiszem, nem csak mi, szervezők, hanem a közel négyszáz résztvevő is sikernek könyveli el a konferenciát. A felsoroltak mellett a konferencia jelentős hozadékának tartom azt is – talán a legnagyobbnak –, hogy egy tető alá tudunk gyűjteni különböző szervezetekből érkező szakembereket – képviselve volt az egyetemi, vállalkozói, önkormányzati és a kutatói szféra is –, akik kapcsolatokat építhettek, eszmét cserélhettek, beszámolhattak egymásnak tapasztalataikról. Nyereségként tartom számon azt is, hogy dr. Barabási Albert László itt jelentette be: kicsit visszavonul a publikus előadásoktól és a kutatásnak szenteli idejét, illetve első kézből szerezhettünk tudomást arról, hogy a Két székely című film óta, azaz az elmúlt öt évben mi minden történt vele a magánéletében és milyen szakmai megvalósításokat ért el. Továbbá láthattuk azt is, hogy a hazai közélet egyik jeles képviselője, Kolumbán Gábor élete is milyen érdekesen alakult. Kettőjük beszélgetésén elhangzott egy mondat, mely szerint a teljesítmény rólad szól, de a siker a közösségé. Úgy érzem, ez miránk, a konferencia szervezőire is ráillik, hiszen a megvalósított sikerek sem egyediek, hanem mind­annyiunké, azoké, akik ebből a néhány napból tanultak, szakmailag új inspirációkhoz, lehetőségekhez jutottak.

– A konferencia a Természetesen a mesterséges intelligenciáról! címet viselte: hogyan állunk ezen a téren, vannak itthoni cégek, amelyek ilyen téren fejlesztenek?
– Igen, Erdélyben volt és van történelme a mesterségesintelligencia-fejlesztésnek – ez nyilvánvalóvá vált annak a tizenkét előadónak köszönhetően, akiket a témában meghallgathattunk. Felkapott, mondhatni új iparágról van szó, de Erdély nem maradt le, ezekben a több szempontból is lehetőséget kínáló kutatásokban cégeink jelen vannak. Az egyik bemutatóból például kiderült, hogy Dan Dumitrescu, aki a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen a mesterséges intelligencia szakirányú képzést elindította, aktív kutatócsoporttal rendelkezik, de mások is végeznek ilyen jellegű kutatást, és tanulmányok foglalkoznak a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeivel. Hogy ez miként mutatkozik meg s a nagyközönség számára mennyire látható – úgy vélem –, ezért mi, a konferencia szervezői és résztvevői is tehetünk.

– A két székely – beszélgetés a digitalizációról címet viselő programpont végén a résztvevőket arra szólította fel, hogy csatlakozzanak crowdfundingjukhoz (közösségi finanszírozási kampány – szerk. megj.), és segítsenek Kolumbán Gábornak olyan kaptárformát létrehozni, ami „testhezállóbb”, és azáltal boldogabbá teszi a méheket. Mit gondol, kollégái mennyire vették komolyan a felhívást, illetve hiszi-e azt, hogy a programozók ilyen téren is tudnak segíteni?
– Biztos vagyok benne, hogy kezdeményezésünk sokak számára fog motivációt jelenteni, Kolumbán Gábor számára pedig szellemi és akár anyagi hozadéka is lesz ennek az akciónak. És miért ne remélném azt is, hogy munkánk tudományos szempontból fontos lesz, és hozzájárulhatunk a méhek boldogságához. Ezen a héten elindítjuk a crowdfundingot, s meglátjuk, milyen visszajelzések, hozzászólások, anyagi támogatások fognak bejönni.

– Tervezik-e jövőben folytatni a konferenciát?
– Mindenképp igen, lesz folytatás: Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely után új helyszínen, Csíkszeredában kerítünk rá sort, és várhatóan szintén szeptember végén, október elején tartjuk. Hogy témája mi lesz, még természetesen nem tudni, de igyekezni fogunk, hogy továbbra is érdekfeszítő és aktuális kérdések szerepeljenek a napirenden.”

Forrás:
Ötleteket adó együtt gondolkodás (Sikeres volt a Digitális Székelyföld Konferencia); Háromszék; 2019. október 2.
Lásd még: Sajtó Visszhang – Digitális Székelyföld

Információ röviden

A héten olvastuk: digitális diplomácia – 2019. október 7.

Twitter igazgató, vagy kiberkatona? Kockán a közösségi média hitele

„A Twitter egy nyílt, semleges, független szolgáltató” – vallja magáról a nyugati világ közösségi média óriáscége, a formálisan valóban globális vállalkozásnak számító Twitter Inc. Az utóbbi időben azonban egyre szaporodnak az internetes mamutvállalatok elfogulatlanságát legalábbis erősen megkérdőjelező hírek. A Google és a Facebook például az amerikai kémelhárításért és belbiztonságért felelős nagyhatalmú amerikai állami hivatalokkal, az FBI-al és a Belbiztonsági Minisztériummal ül le „egyeztetni”. Most a nyugati világ vezető mikroblog szolgáltatója, a Twitter esetében derült fény egy több mint kellemetlen összefonódásra. A nemzetközi politika szereplői, szakértői által elsődlegesen használt platform, ami ne feledjük: a mind nagyobb jelentőséget kapó digitális diplomáciának is a legtöbbet használt új eszköze, tehát a Twitter esetében az elfogulatlanság, a semleges szolgáltatói hozzáállás és politika valóban kulcsfontosságú lenne. Ami annyit jelent, hogy a szolgáltató cég, a közösségi média platform üzemeltetője nem avatkozik bele (nyilván a törvényes kötelezettségeket leszámítva) a platformon folyó információ áramoltatás tartalmába, menetébe. Sem ideológiai, sem politikai, sem biztonságpolitikai szempontok alapján nem szűri, nem cenzúrázza, sőt nem is „prioritizálja” az ott folyó beszélgetéseket. Ez utóbbi kitétel azért fontos, mert jó, ha tudjuk: a közösségi média, vagy a Google keresőmotorja esetében különleges célprogramok, „algoritmusok” befolyásolják, hogy mi kerül a felhasználó látókörébe, és mi marad előtte rejtve első látásra.
Már pedig, a Twitter, mint közösségi szolgáltató pártatlanságával kapcsolatban most nyugtalanító hírek kerültek felszínre. A cégóriás egyik kiemelt területe, az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát felölelő „szuper régió” tartalomszolgáltatásért felelős igazgatója, Gordon MacMillan időről időre felölti az egyenruhát, és a brit hadsereg tartalékos tisztjeként teljesít szolgálatot. Nem is akárhol. A különleges hadműveletekért felelős 6. Brit Hadosztály egyik egységénél, a 77. Brigádnál kamatoztatja különleges szaktudását – és félelmek szerint hivatali kapcsolatrendszerét is. Ez a hadsereg „lélektani hadviselésért” felelős szervezete. A 2015-ben életre hívott 77-es egység tömöríti a brit hadsereg „kiberharcosait”. Az alakulat nem túlságosan nagy – alig több mint 200 fő tartozik ide -, de annál fontosabb feladatokat lát el: hatáskörébe tartozik a közösségi média tér folyamatos figyelése, elemzése, a „szembenálló felek” és az ellenség felderítése, azonosítása a digitális világhálón. Működésük korántsem merül ki az online terek figyelésébe és elemzésébe: feladatuk az is, hogy olyan „információs hadműveleteket” tervezzenek és hajtsanak végre, amelyeknek a célja „a kiválasztott célcsoportok befolyásolása, viselkedésük megváltoztatása”. Hogy hol? Hát, például a Facebookon, a YouTube-on – és igen, a Twitteren! Azóta egyébként a brit cégvezető nyilvános LinkedIn profilját gondos kezek „megtisztították”. Gondosan eltüntetve minden utalást arra, hogy kettős életének katonai felében mivel is foglalkozik a globális cég csúcsmenedzsere. De, ahogy mondani szokták: „az Internet nem felejt”.
Twitter executive for Middle East is British Army ’psyops’ soldier; Ian Cobain; Middle East Eye; 2019. szeptember 30.

PÁR MONDATBAN – TOVÁBBI HÍREK, OLVASMÁNYOK, ADATOK

Digitális (és) Diplomácia – konferencia Genfben

A kissé szokatlan címmel megrendezett konferencián a szervező DiploFoundation, az online terek diplomáciájának kutatásában és oktatásában élenjáró alapítvány vezetője azzal magyarázta névválasztásukat: a digitális diplomácia továbbra is – sőt, a nemzetközi szabályozási törekvésekkel párhuzamban egyre inkább – két oldalát is jelenti az éremnek. Egyfelől a digitális technológiát, mint a nemzetközi kapcsolatok gyakorlati alakításának eszközét. Másfelől pedig, és ez az aspektus kap mind nagyobb súlyt, vonatkozik a digitalizációra, mint tématerületre: arra az új és gyorsan változó világra, amelynek nemzetközi kereteit a diplomaták folyamatosan alakítják.
Henri Verdier, a Francia Köztársaság digitális nagykövete maga is a határvonalak képlékenységére, következésképpen a terminológia folyamatos újrateremtésének szükségességére hívta fel a figyelmet. A konferencia visszatérő témája volt a privát és a közszféra együttműködésének szükségessége a digitális technológiák alakításában-szabályozásában. Ezen a téren különösen érdekes volt az osztrák Martin Rauchbauer, az Open Austria társigazgatójának expozéja, aki a Szilícium-völgyben létesített osztrák „technodiplomáciai” képviseletet mutatta be. Dánia mellett így Ausztria a másik „kicsi”, ami fürgén lépett a technológiai óriáscégekkel való diplomáciai kapcsolatépítésben.
Digital (and) Diplomacy: Co-operation, transparency, smart approaches, and awareness; DiploFoundation; 2019. szeptember 24.

Már elérhető a Szentpétervárra érvényes orosz e-vízum

Október 1. óta elérhető a speciálisan Szentpétervár felkeresésére jogosító új elektronikus vízum. A korábban nem túlságosan ügyfélbarát (értsd, személyes ügyintézést kívánó, meglehetősen hosszadalmas, és nem is túl olcsó) beutazási eljárásokat Oroszországban gyors tempóban váltják fel a lényegesen kedvezőbb és főleg egyszerűbben beszerezhető elektronikus utazási engedélyek. Mostantól már (az üzleti szempontból korábban is kiemelt távol-keleti körzetek mellett) a Néva parti városba utazók is online igényelhetik a beutazáshoz szükséges e-vízumot. Az orosz kormányzat láthatóan szeretné megkönnyíteni az országba érkező turisták dolgát, és ebből a szempontból az e-vízum lehetőség mostani kiterjesztése logikus lépésnek nevezhető: Szentpétervár ugyanis az idegenforgalmi beutazások egyik legkedveltebb célpontja, évi mintegy 7 millió oda látogató külföldivel.
A nem túl rég bevezetett e-vízum rendszer lényegi sajátossága, hogy csupán adott területre (tehát pl. a Távol-Keletre, vagy Kalinyingrádba, illetve most már Szentpétervárra) érvényes az így szerezhető engedély. Az online igényelhető „dokumentum” 8 napos turisztikai, üzleti, vagy családi célú tartózkodásra jogosít.
New Russia E-visa for St Petersburg Is Now Available; Evisas Russia; 2019. október 1.

Elbúcsúzhatunk a „Hollandia” névtől – legalábbis hivatalosan

A holland kormányzat úgy döntött: újrapozícionálja magát. Azaz: a németalföldi kormány. Mert a mostani lépés egyik legfontosabb eleme éppen ez: a hivatalos kiadványokban, szórólapokon, videókon, prospektusokban lecserélik a „Hollandia” elnevezést, és ettől kezdve kizárólag a „Németalföld” formát preferálják majd.
A lépés mögött a globális országimázs megújítását említik a szakemberek. Az országképért felelős hivatalnokok, idegenforgalmi szakemberek, iparági vezetők szeretnék, ha az országhoz kapcsolódó egyes fogalmak (mindenekelőtt a könnyű droghasználat, valamint a vöröslámpás negyedek képe) fokozatosan háttérbe szorulnának. Bár, a kívülállónak nehéz első pillanatra átlátni, hogy ez hogyan kacsolódik az ország elnevezéséhez. A Külügyminisztérium szóvivője azt emelte ki: szeretnék, ha az államuk nyitott, innovatív és befogadó országként rögzülne a külvilág szemében. A közeljövőtől egységesen használni kívánt elnevezés – „Németalföld” – persze cseppet sem új, hiszen eddig is ez volt az államalakulat hivatalos neve. A névhasználat kérdése azonban még okoz majd bonyodalmat, amint azt jól mutatja az újrapozícionálásban oroszlánrészt vállaló Németalföldi Idegenforgalmi Hivatal, amely továbbra is Holland.com című webhelyén át szólítja meg a külföldet.
Dutch government ditches Holland to rebrand as the Netherlands; Daniel Boffey; The Guardian; 2019. október 4.

Összeállította és szemlézte: dr. Nyáry Gábor

A héten olvastuk: válogatás a Közbeszerzési Értesítőben megjelent informatikai és szakpolitikai témájú eljárások eredményeiből – 2019. szeptember 30-október 4.

[Megtartottuk az egyes tételek eredeti helyesírását. Szerk.]

Ajánlati/részvételi felhívás

Ügyfélhívó kijelzők beszerzése
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/189
Közzététel dátuma: 2019.10.01.
Ajánlatkérő: Digitális Kormányzati Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: 2019.10.11.
509 darab, minimum 41”, maximum 43,0” képátmérőjű professzionális ügyfélhívó kijelző (LFD) beszerzése a fővárosi és megyei kormányhivatalok által működtetett kormányablakokba, a kormányhivatalok digitalizációs képességeinek biztosítása érdekében szükséges források biztosításáról szóló 1542/2016. (X. 13.) Korm. határozat végrehajtása érdekében.
Lásd még

SZOFTVERKÖVETÉSI ÉS TÁMOGATÁSI SZOLG. NEXON RSZ-RE
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/191
Közzététel dátuma: 2019.10.03.
Ajánlatkérő: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: 2019.10.14.
Szoftverkövetési (support) és támogatási szolgáltatás biztosítása a teljes NEXON rendszerre (minden az NMHH-nál már bevezetésre került modult tekintve).
Az NMHH-nál már bevezetésre került modulok száma: 7 db (NEXONbér, NEXONtime, NEXONhr, NEXONtd, NEXONjob, NEXONpm, persONLINE).
Kapcsolódó feladatok:
– telefonos támogatás
– e-mailes támogatás, incidensek kezelése
– bejelentések kezelése, hibajavítás
Lásd még

Szélessávú rádió iránymérő rendszer szállítása
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/191
Közzététel dátuma: 2019.10.03.
Ajánlatkérő: Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat
Ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: 2019.11.04.
Szélessávú rádió iránymérő rendszer szállítása
Sokcsatornás szoftver rádió technológiát alkalmazó UHF/VHF rádió vevőkészülék szállítása a hozzá kapcsolódó antenna rendszerrel
1 darab, háromsávos iránymérő antenna rendszer, kompenzált dipólokkal, fősávonként öt antennával.
Lásd még

Fájl ellenőrzést végző szoftverbővítés, support
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/192
Közzététel dátuma: 2019.10.04.
Ajánlatkérő: Médiaszolgáltatás – támogató és Vagyonkezelő Alap
Ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: 2019.10.14.
MTVA meglévő fájl ellenőrzést végző szoftver csomagjának bővítése, valamint a rendszer szoftver elemeinek 2019.10.01-2022.09.30 közötti támogatása
Lásd még

Tájékoztató az eljárás eredményéről

Hardverinfrastruktúra bővítése
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/188
Közzététel dátuma: 2019.09.30.
Ajánlatkérő: Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft.
Nyertes ajánlattevő: HumanoiT Informatikai Kft.
Fejlesztéspolitikai rendszerek hardverinfrastruktúra bővítése. Ajánlatkérő meglévő Hitachi Vantara háttértárolóinak hardverbővítése és szoftver terméktámogatási szolgáltatásának biztosítása. Ajánlattevőnek a bővítéses rendszerkonfigurációkra és a szoftver terméktámogatási szolgáltatásra kell ajánlatot beadnia. A szolgáltatás keretében a reaktív (hibaelhárítási) és proaktív (hibamegelőzési) kategóriájú támogatás fejezetekben részletesen ismertetett elvárásokat, továbbá a hardverbővítés teljes rendszerintegrációját és annak rendszerszintű dokumentálást szükséges megajánlani a közbeszerzési dokumentumok részét képező Műszaki leírás 1. számú mellékletben részletezett háttértároló rendszer hardver és szoftver elemeire terjed ki.
A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül): 27.749.500,- Ft
Lásd még

Elektr. hírközlési piac fogyasztóinak vizsgálata
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/189
Közzététel dátuma: 2019.10.01.
Ajánlatkérő: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Nyertes ajánlattevő: BellResearch Kutató, Elemző és Tanácsadó Kft.;Ariosz Szolgáltató, Informatikai és Tanácsadó Kft
Vállalkozási szerződés „Elektronikus hírközlési piac fogyasztóinak vizsgálata” tárgyában, három részajánlattételi lehetőséggel (I. rész: Üzleti felmérés, II. rész: Háztartási felmérés, III. rész: Internetes felmérés)
A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül): 149.092.000,- Ft
Lásd még

TEE – EFOP I.
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/189
Közzététel dátuma: 2019.10.01.
Ajánlatkérő: Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Nyertes ajánlattevő: IQR Partner Kereskedelmi és Szolgáltató Kft;Freedom-Tech Informatika Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság;CENTRAL COMPUTER Számítástechnikai Korlátolt Felelősségű Társaság
Informatikai – és laboreszközök beszerzése EFOP projektek keretében I. ütem – (EFOP 3.6.2, EFOP 3.4.4, EFOP 3.6.3)
1. rész: Laboreszközök beszerzése EFOP projekt keretében (EFOP 3.4.4)
2. rész: Informatikai eszközök beszerzése EFOP projektek keretében (EFOP 3.6.2, EFOP 3.6.3)
3. rész: Nagyteljesítményű szerverek beszerzése EFOP projekt keretében (EFOP 3.6.2)
A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül): 40.100.800,- Ft
Lásd még

Eredménytájékoztató – Digitális tartalom
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/189
Közzététel dátuma: 2019.10.01.
Ajánlatkérő: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Nyertes ajánlattevő: Envirosense Hungary Szolgáltató és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság
1. rész: Digitális tartalomfejlesztés
Ajánlattevő feladata az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) által megvalósítás alatt álló projektekhez kapcsolódóan a műszaki leírásban meghatározott digitális tartalomfejlesztési feladatok ellátása.
2. rész: Fordítási feladatok
Ajánlattevő feladata az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) által megvalósítás alatt álló projektekhez kapcsolódóan a műszaki leírásban meghatározott fordítási és nyelvi lektorálási feladatok ellátása.
A beszerzés végleges összértéke (ÁFA nélkül): 201.633,- EUR
Lásd még

Eredménytájékoztató – MedWorkS medikai rendszer
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/190
Közzététel dátuma: 2019.10.02.
Ajánlatkérő: Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó
Nyertes ajánlattevő:GlobeNet Zrt.
A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-MakóMedWorkS moduláris felépítésű integrált informatikai rendszerének továbbfejlesztése, kiterjesztése és követési, valamint karbantartási szolgáltatásainak ellátása
A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül): 71.978.000,- Ft
Lásd még

HOGYI –Egységes betegazonosító rendszer bevezetése
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/191
Közzététel dátuma: 2019.10.03.
Ajánlatkérő: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet
Nyertes ajánlattevő: IERP Hungary Informatikai és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Egységes betegazonosító rendszer bevezetése a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben. Szállításra kerülő eszközök:
Beteg leolvasók (mobil)
Beteg érzékelő kapuk (RFID)
Beteg érzékelő kapu vezérlőegység
Betegazonosító rendszer
Kamera rendszer
Labor rendszer
Vérvételi csövek szállítása
A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül): 90.700.000,- Ft
Lásd még

Neptun KRÉTA_eredménytájékoztató hirdetmény
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/191
Közzététel dátuma: 2019.10.03.
Ajánlatkérő: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Nyertes ajánlattevő: EKRÉTA Informatikai Zrt.
A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül): 84.881.000,- Ft
Lásd még

Társasági hálózati eszközök fejlesztése
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/192
Közzététel dátuma: 2019.10.04.
Ajánlatkérő: Budapest Közút Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Nyertes ajánlattevő: S&T Consulting Hungary Rendszerintegrációs és Technológiaátadási Korlátolt Felelősségű Társaság
A Budapest Közút Zrt. valamennyi telephelyén üzemel gyengeáramú helyi hálózat, melyek egymással összekötve nélkülözhetetlen módon biztosítják a napi munkavégzést és az üzletmenet folytonosságot. A hálózat sebességének és üzembiztonságának növelése érdekében aktív hálózati eszközök beszerzése, valamint a hálózat folyamatos fejlesztése szükséges.
A közbeszerzés célja, hogy a keretmegállapodás megkötésétől számított 24 hónapig – vagy a keretösszeg kimerüléséig – biztosított legyen az egységárgyűjteményből lehívható hálózati eszközök megrendelése és szállítása.
A beszerzés végleges összértéke (ÁFA nélkül): 7.000.000,- Ft
Lásd még

Eljárás lezáráshoz szükséges tájékoztató feladása.
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/192
Közzététel dátuma: 2019.10.04.
Ajánlatkérő: EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA
Nyertes ajánlattevő: IC Kentaur Számítástechnikai Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
I. EESSI Nemzeti Hozzáférési Pont (AP) és Referencia Alkalmazás (RINA) üzemeltetése (alkalmazás szerverek, adatbázis-kezelők, operációs rendszerek).
Az EESSI Nemzeti Hozzáférési Pont (AP) és Referencia Alkalmazás (RINA) szoftverek az EMMI Szervezetbiztonsági, Informatikai és Dokumentációs Főosztály által biztosított hardverkörnyezetben működnek, amelynek jelenlegi paraméterei az alábbiak:
– Hardver környezet: 3 db HPE DL580 G9 szerver, HPE MSA 2052 SAN
– Virtualizált környezet hypevisor: VmWare vSphere 6.7- Mentési környezet: Veeam Backup & Replication 9.5
– 1 db HPE DL 380 G9 szerver
A beszerzés tárgyát képező szolgáltatás:
EESSI Nemzeti Hozzáférési Pont (AP) és Referencia Alkalmazás (RINA) üzemeltetési feladata:
– A rendszer folyamatos rendelkezésre állásának a biztosítása,
– Operációs rendszer üzemeltetése: Microsoft Windows 2016, CentOS,
– Adatbázis kezelő üzemeltetése: Microsoft SQL 2016, PostgreSQL,
– Alkalmazás szerver üzemeltetése: Microsoft BizTalk 2016, Apache,
– Jogosultságkezelés,
– Hibakeresés, hibaelemzés, Level 2 service desk támogatása, Level 1 service desk támogatása,
– Biztonsági követelmények teljesülésének biztosítása és dokumentálása,
– A rendszeresen megjelenő alkalmazás verzióváltások és hibajavítások, operációs rendszeri frissítések telepítése,
– Üzemeltetési dokumentáció továbbfejlesztése, verzióváltás esetén tesztelési dokumentáció elkészítése.
II. Közreműködés a nemzeti EESSI Service Desk feladatok ellátásában
II. Opció keretében: Az EESSI change management eljárás alapján már működő rendszerek továbbfejlesztéséhez kapcsolódó, előre nem tervezhető feladatok – új üzemeltetési igény – ellátására az ajánlatkérő egyedi megrendelései alapján (mennyiségi egység: rendszergazdai óradíj, mértéke: mindösszesen maximum nettó 1.500.000,- Ft
A beszerzés végleges összértéke (ÁFA nélkül): 22.920.000,- Ft
Lásd még
(EESSI=Electronic Exchange of Social Security Information. A szociális biztonságra vonatkozó információk elektronikus adatcseréje (EESSI); Európai Bizottság.Szerk.)

MJV SECAP-ok alapján fejlesztési tervek készítése
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/192
Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés
Közzététel dátuma: 2019.10.04.
Ajánlatkérő: Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány
Nyertes ajánlattevő: MVM Partner Energiakereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság;NKM Optimum Zártkörűen Működő Részvénytársaság;MEGÉRTI Magyar Energetikai Gazdaságtervező és Értékelő Tanácsadó Iroda Korlátolt Felelősségű Társaság
„Hazai MJV-k koordinált klímavédelmi fejlesztési programja”
A hazai megyei jogú városok (MJV-k) klímavédelmi fejlesztési terveinek elkészítése, mérhető célok kitűzése az eddig elkészült SECAP és SEAP dokumentumaik átfogó összehasonlító elemzése alapján
A feladat a megyei jogú városok (MJV-k) összehangolt, egységes klímaterveinek elkészítése, melyek együttesen teljesítik az „Under2” kezdeményezés felé vállalt kötelezettségeiket.
1. részfeladat: A MJV-ok eddig elkészült SECAP és SEAP dokumentumainak átfogó összehasonlító elemzése. Meglévő SECAP, SEAP és egyéb helyi tervek, illetve hiátusok számba vétele, fő sajátosságainak összevetése a célállapottal (összehangolt, egységes MJV klíma¬tervek, melyek együttesen teljesítik az „Under2” felé vállalt kötelezettségeket)
2. részfeladat: Továbbfejlesztési lehetőségek felmérése. Továbbfejlesztés előtt álló akadályok és feloldási lehetőségek, ill. problémagazdáik azonosítása, valamint a lehetséges pénzügyi alapok rendelkezésre állásának feltárása. Elméleti, lehetséges és reális opciók,. forgatókönyvek, illetve mérhető célok kitűzése a továbbfejlesztéshez, az „Under2” kezdeményezésben vállalt célok eléréséhez.
A beszerzés végleges összértéke (ÁFA nélkül): 12.498.000,- Ft
Lásd még
(Under2 Coalition; Wikipédia. Szerk.)

Önkéntes előzetes átláthatóságra vonatkozó hirdetmény

EÁH- SCALA licensz vásárlás és létesítmény-integr.
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/190
Közzététel dátuma: 2019.10.02.
Ajánlatkérő: Budapest Közút Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Nyertes ajánlattevő: Siemens Mobility Korlátolt Felelősségű Társaság
A beszerzés végleges összértéke (ÁFA nélkül): 40.000.000,- Ft
Lásd még

Meghiúsult közbeszerzések

Tájékoztató az eljárás eredményéről
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/191
Közzététel dátuma: 2019.10.03.
Ajánlatkérő: Agrárminisztérium
Felmérés és annak alapján tanulmány készítése az alábbiak szerint:
Az ajánlattevő által elvégzendő feladat célja

  • A VIZEK projekt keretében felülvizsgálatra került a vízjogi engedélyezési eljárások eljárásrendje, jogszabályi háttere. Az elkészítendő tanulmány célja a módosult eljárások bemutatása, rendszerzése, valamint az egyszerűsítés és elektronizálás mértékének meghatározása.
  • Ezzel együtt cél annak meghatározása, hogy a termelőkre és a közreműködő egyéb szereplőkre (pl. tervezők) az érintett engedélyezési eljárások milyen hatást gyakorolnak.
  • A szakértő feladata, hogy a vízügyi engedélyezési eljárásokban szerzett termelői és tervezői gyakorlati tapasztalata révén értékelje és elemezze a VIZEK keretrendszerben megvalósult informatikai, eljárásrendi és jogi megoldások alkalmazását és azt, hogy a jogszabályi háttér megfelelő kialakítására sor került-e.

Szerződés/rész odaítélésre került: nem
x A közbeszerzési eljárást eredménytelennek minősítették
Az eredménytelenség indoka: A közbeszerzési eljárás a Kbt. 75. § (2) bekezdés b) pontja alapján eredménytelen arra tekintettel, hogy a – Kbt. 75. § (4) bekezdésben foglaltak szerint igazolható – rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel. Ajánlatkérőnek a rendelkezésre álló anyagi fedezet nettó 650.000,- Ft összeggel történő kiegészítésére a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító számú, Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) elnevezésű projekt keretében forráshiány miatt nincs lehetősége.
Lásd még

TÁER – FÖRI IT ügyviteli rendszer karbantarás
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/191
Közzététel dátuma: 2019.10.03.
Ajánlatkérő: Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság
A beszerzés tárgya Ajánlatkérő (FÖRI) ügyviteli informatikai rendszer központi elemeinek és perifériáinak üzemeltetése, karbantartása és hibaelhárítása, ezen belül a FÖRI számítógép hálózatának szerver-, szoftver szintű üzemeltetési szolgáltatása és szoftverkarbantartása, valamint a Fővárosi Ügyeleti és Információs Központ (FÜIK) kiemelt támogatása 24 hónap határozott időtartamra. Az eszközpark a központban és a telephelyeken összesen jelenleg mintegy 250 darab számítógépből (asztali számítógépek, laptopok, táblagépek), valamint különböző perifériákból (videó fal monitorok, nyomtatók, lapolvasók) tevődik össze, melyeket szerver együttes szolgál ki. A számítástechnikai felhasználók száma a központban és a külső helyszíneken jelenleg kb. 220 fő.
Szerződés/rész odaítélésre került: nem
x A közbeszerzési eljárást eredménytelennek minősítették
…a bontáskor ismertetett fedezet összege nettó 30.240.000 Ft a szerződés tervezett 24 hónapos időtartamára. A benyújtott ajánlatok mindegyike a rendelkezésre álló fedezetnél magasabb összegű ajánlatot tartalmazott a 24 hónapra vetítve, ezért Ajánlatkérő az eljárást az ajánlatok elbírálása és értékelése nélkül eredménytelenné nyilvánítja.
Lásd még

AK az eljárás eredménytelenítéséről döntött
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/190
Közzététel dátuma: 2019.10.02.
Ajánlatkérő: CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft.
„Kárpát-medencei gazdasági EXPO 2019”
Az ajánlattevő feladata a KÁRPÁT-EXPOrt rendezvény teljes körű kivitelezése, ajánlatkérő által megadott instrukciók alapján. Látványos, modern, átlátható, egységes, kiállítói tér kialakítása. Reprezentatív megjelenés biztosítása, kiállítói standok megfelelő színvonalú, elegáns, egyedi kivitelezése, minőségi anyaghasználat, eszközök alkalmazásával, céges arculati elemek felhasználásával.
Szerződés/rész odaítélésre került: nem
x A közbeszerzési eljárást eredménytelennek minősítették
Az eredménytelenség indoka: A „Kárpát-medencei gazdasági EXPO 2019” tárgyú közbeszerzési eljárásra vonatkozóan 31389 azonosító számon rögzített beszerzési igény saját hatáskörben történő lefolytatását a Nemzeti Kommunikációs Hivatal nem hagyta jóvá.
Lásd még

Tájékoztató az eljárás eredményéről
Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/191
Közzététel dátuma: 2019.10.03.
Ajánlatkérő: Magyar Nemzeti Bank
Vállalkozási szerződés, a Magyar Nemzeti Bank ajánlatkérő alkalmazásfejlesztés tesztelési folyamatait támogató, automatikus tesztelést és tesztkiértékelést elvégző, modell alapú tesztelési technikát alkalmazó, a modell létrehozását automatizmusokkal támogató, akár több, egymással integrált alkalmazással végrehajtható tesztesetek automatikus ellenőrzését megvalósító, a különböző fejlesztési projektekhez kapcsolódó tesztautomatizálási feladatokat egységesen és párhuzamosan kezelő eszköz beszerzésére és a hozzá szorosan kapcsolódó tesztelési módszertan bevezetésére.Az eljárás teljes elnevezése”Az MNB automatikus tesztelést támogató rendszerének bevezetése(KBF/42/2019)”
Szerződés/rész odaítélésre került: nem
x Egyéb ok (a közbeszerzési eljárást eredménytelennek minősítették)
A közbeszerzési eljárás a Kbt.75.§ (1) bekezdés b) pontja alapján eredménytelen, tekintettel arra, hogy kizárólag érvénytelen ajánlatot nyújtottak be.
Lásd még

Szakirodalom

McKinsey: teljesítménymenedzsment agilis szervezetekben

„A McKinsey saját oldalán közzétett vezetési útmutatójában (Performance management in agile organizations) annak feltételeit veszi sorba, hogy mitől lesz eredményes agilis szervezetekben a teljesítménymenedzsment. Mint a szerzők rámutatnak: néhány kulcsjellemző dönti el, hogy a teljesítménymenedzsment az adott szervezetnél hatékony és méltányos lesz-e, vagy kudarcot vall. Ez a hagyományos szervezeteknél is kritikus kérdést jelent, de egy agilis szervezetnél különösen.

Az útmutató bevezetésképpen áttekinti az agilis szervezetek jellemzőit a hagyományosakhoz képest. Utóbbiakat elsősorban úgy tervezik és rakják össze, hogy stabilan működjön, ennek megfelelően statikus, silószerű és hierarchikusan strukturált. A célok és a döntések felülről lefelé haladnak, a legnagyobb hatalommal rendelkező csúcsvezetés felől az egyszerű dolgozókig. Az ilyen szervezet erős lehet, de ezzel együtt merev és lassan mozduló is. Az agilis szervezeteket ezzel szemben úgy tervezik, hogy az egyszerre legyen stabil és dinamikus is. Csoportok hálózataként épül fel, az emberközpontú kultúra jegyében, gyors tanulás és gyors döntési körök jellemzik, korszerű technológiákkal megtámogatva, erőteljes közös célok által vezetve, az érdekeltekkel közös értékteremtést valósítva meg. Az ilyen agilis modellek lehetővé teszik a stratégia, a struktúra, a folyamatok, az emberek és a technológia gyors és hatékony újraformázását az értékteremtés és értékmegőrzés érdekében. Az agilis szervezetek gyorsaságot és alkalmazkodóképességet adnak hozzá a stabilitáshoz, kritikus versenyelőny-forrást teremtve egy változékony, bizonytalan, összetett és többértelmű környezetben.

Az agilis szervezeteket öt „védjegy” jellemzi:

  • A „Sarkcsillag” iránymutatása beépül a szervezet egészébe – a vezetés által tágan meghatározott irányvonalakhoz és prioritásokhoz a csoportok hozzá tudják igazítani saját céljaikat és ütemüket. [Magyarán a szervezetnek van egy mindenki által osztott célja, amelyhez érzelmileg is kötődnek. Ez a közös cél, érték úgy működik a szervezet tagjai számára, mint az utazóknak a Sarkcsillag – azaz mutatja az utat.Szerk.]
  • Felhatalmazással bíró csoportok hálózata – lapos szervezeti struktúra, korlátozott hierarchiával, középvezetői szint nélkül, felhatalmazással bíró és önműködő csoportokkal, amelyek elszámoltathatók és világos célokkal rendelkeznek.
  • Gyors döntési és tanulási körök – a kockázatvállalás, a kudarctűrés és az abból való gyors tanulás bátorítása, az emberek folyamatos fejlesztése a teljesítményszint növelése érdekében.
  • Az emberi viszonyok dinamikus modellje – a munka agilis módját erősítő kultúra, sarokkőnek tekintve a kézműves jelleget.
  • Az új technológiák jelentette támogatás igénybevétele – ami már önmagában is alapvetően változtatja meg a teljesítmény-menedzsmentet.

Megfelelően alkalmazás esetén az agilis működés ugródeszkát jelenthet a teljesítménymenedzsment gyakorlatának fejlesztéséhez.

Ehhez azonban az agilis szervezeteknek is adaptálniuk kell a jó teljesítménymenedzsment három alapvető gyakorlatát, a következők szerint.

  • Kössük össze a célokat az üzleti prioritásokkal
    • Mutassuk be a csoportcélokat az egyéni célkitűzések mellett, vagy akár azok helyett.
    • A célokat csapatként határozzuk meg, vitassuk meg gyakran, és fordítsunk az irányon, ha szükséges.
    • Teremtsük meg a célok és a teljesítmény átláthatóságát.
  • Fektessünk be a vezetés coaching képességeinek fejlesztésébe.
    • Tisztázzuk a vezetők szerepét a fejlesztésben és az értékelésben.
    • Fókuszáljunk a folyamatos visszajelzésekre és a folyamatos fejlesztési beszélgetésekre.
    • Rendszeresen gyűjtsünk információkat több forrásból a teljesítmények értékeléséhez.
  • Differenciáljunk az értékelésben és annak következményeiben
    • Tegyünk különbséget a csoport tagjai között abban a tekintetben, hogy mennyiben járultak hozzá a csoport teljesítményéhez a kívánatos értékek, gondolkodásmód és viselkedés alapján.
    • Növeljük a belső motiváció és a nem pénzbeli jutalmazás súlyát.

A 2. pontban a McKinsey útmutatója kitér arra, hogy miben más egy munkacsoport (squad), egy projektcsoport (tribe) és egy részleg(chapter) vezetőjének szerepe a teljesítmény-értékelésben. Ezeket a típusokat egy másik tanulmányukban (The agile manager) határozzák meg és írják le, itt csak röviden mutatjuk be ezeket. A munkacsoportok, részlegek és projektcsoportok azok, amelyek lehetővé teszik az agilis szervezet mátrixszerű, kereszt-funkcionális működését. A projektcsoport az, ami az adott projekten dolgozik, jellemzően 100-150 szakemberrel. Ezen belül működnek a tíz főnél kevesebb létszámú, autonóm munkacsoportok, amelyek teljes felelősséget viselnek egy-egy jól elkülöníthető tartalmi egység fejlesztéséért. Másképpen megközelítve: az egymással összefüggő fejlesztéseket végző munkacsoportok tartoznak egy projektcsoporthoz. A munkacsoportok számára kitűzik az elérendő célt, de a megvalósítás módját maguk határozzák meg. Egy munkacsoporton belül tehát egy adott célért dolgoznak együtt különböző kompetenciájú szakemberek. Ez jelenti a projektcsoport mátrixának egyik dimenzióját. A másik dimenziót a részlegek, amelyek viszont kompetencia-alapon szerveződnek, a hasonló munkakörben dolgozók egy egységbe szervezésével, és tudásmegosztó, támogató szerepet töltenek be. A projektcsoport minden tagja tehát egyszerre tartozik egy munkacsoporthoz és egy részleghez is, ami egyszerre biztosítja az agilis szervezet stabilitását és dinamizmusát is.”

Forrás:
Performance management in agile organizations ; Lucia Darino, Marcus Sieberer, Arthur Vos, Owain Williams; McKinsey Insights; 2019. április
Lásd még: The five trademarks of agile organizations ; Wouter Aghina, Karin Ahlback, Aaron De Smet, Gerald Lackey, Michael Luri e, Monica Murarka, Christopher Handscomb; McKinsey Insights; 2018. január
Szerkesztői megjegyzés:
A fordítás során nem követtük a megszokott magyar terminológiát, amely vagy nem fordítja le a terminusokat (squad, tribe, chapter), vagy szó szerint fordít (törzs, szakasz, csapat). Mind a bennfentes zsargont, mind a katonai ízű szóhasználatot elkerülendő, értelemszerűen próbáltunk fordítani.

A magyar oktatásirányítás változásai. Múlt, jelen és helyzetértékelés

„…Verebélyi Imre 1978-ban készült „A közoktatási igazgatás központi irányítása” című művéhez Berényi Sándor által írt bevezetőben is szerepel, hogy az oktatásügyi igazgatás a jogtudomány és azon belül is a közigazgatás, meglehetősen mostohán kezelt témaköre. Ez a helyzet 1978 óta sem változott jelentős mértékben, holott azt Verebélyi Imre is kiemelte már ekkor, hogy a közoktatás igazgatása az egyik legjelentősebb ágazati szakigazgatási rendszer figyelemmel az oktatás mint tevékenység társadalmi tartalmára, az arra fordított állami kiadások mértékére, valamint a közoktatási intézményrendszer mint irányított szervezetrendszer méretére. E tekintetben pedig ma is érvényes azon megállapítás is, amely szerint az oktatási igazgatáson belül a közoktatás jelenti a legnagyobb alrendszert, hiszen bár a felsőoktatás mérete és jelentősége is elvitathatatlan, a közoktatásban-köznevelésben résztvevő intézmények száma többezerszerese a felsőoktatási intézményeknek, de az közoktatásban részesülők száma is jelentősen meghaladja a felsőoktatás ágazatát.

A közoktatási-köznevelési igazgatásban a rendszerváltás után mélyreható változások történtek, amelyet jól igazol a közoktatási törvény többszöri átfogó módosítása, a feladatellátás mikéntjének, az állami szerepvállalásnak és az irányítási eszközöknek az átalakítása, valamint 2011-ben az új köznevelési törvény megalkotása. Ez utóbbi nemcsak címében, de tartalmában is módosította a közoktatás-köznevelés rendszerét, valamint ismételten és átfogóan megváltoztatta a feladatellátás módját, különös tekintettel az intézményfenntartásra, amelynek kapcsán újabb és újabb szervezeti átalakítások történtek. Ugyanakkor a köznevelés témaköre még ezzel sem jutott nyugvópontra, hiszen még jelen dolgozat kéziratának a lezárása időpontjában (2019. augusztus 10.) is több reformjavaslatot tárgyalnak, amelyek nyomán az állam jogi eszközökkel, a jogalkotás útján igyekszik befolyásolni a köznevelés témakörét.

A doktori tanulmányok során a közigazgatási tanulmányok arra indítottak, hogy a felügyeleti, irányítási eszközöket alaposabban is tanulmányozzam és ennek nyomán vizsgáljam meg a közoktatási intézmények mint közintézetek tevékenységét, valamint az azokkal kapcsolatos állami ágazati igazgatási tevékenységet. Mindezt azért is tartottam indokoltnak, mivel éppen a közigazgatási szakirodalom tanulmányozása során döbbentem rá, hogy a köznevelési ágazatnak minden jelentősége ellenére is a közigazgatási munkák csak kevés figyelmet szentelnek.

Így a bevezetésben és témamegjelölésben is említett szempontok együttesen indítottak arra, hogy átfogó jelleggel vizsgáljam meg a közoktatási-köznevelési igazgatás változásait kifejezetten az állami irányítás és igazgatás témakörére koncentrálva és megkíséreljek következtetéseket levonni és javaslatokat megfogalmazni a jelenlegi rendszert illetően figyelembe véve a közigazgatási intézményrendszerben is lezajlott változásokat…”

Forrás:
A magyar oktatásirányítás változásai. Múlt, jelen és helyzetértékelés; László Vilmos Csongor; Debreceni Egyetem, Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola; 2019 (PDF)
(A készülő doktori értekezés műhelyvitája néhány napja volt)
Sajnos az eredeti PDF-et időközben eltávolították, a megadott intézményi címen lehet érdeklődni.

Államközi kapcsolatok

„2018. februártól a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar egy új tantárgyat vezetett be minden első évfolyamos joghallgató számára „Államközi kapcsolatok” néven. A jogágak és az élet minden területére kiterjedő nemzetköziesedéssel szükségessé vált a joghallgatók képzésében egy, a nemzetközi jogot, nemzetközi viszonyok elméletét és a nemzetközi szervezetek jogát speciálisan kombináló, alapozó tantárgy bevezetése, amely betekintést nyújt az államközi kapcsolatok, bilateralizmus – regionalizmus – multilateralizmus történetébe és a nemzetközi politikai viszonyok elméleteibe. Kiemelten foglalkozik az állam és a nemzetközi szervezet 21. századra megváltozott szerepével, a globalizációval, szuverenitással, szupranacionalitással, és olyan regionális európai együttműködésekkel, mint az Északi Tanács, a Benelux Unió, a Mediterrán Unió, valamint a V4 Együttműködés, továbbá a nemzetközi együttműködés olyan újabb szereplővel is, mint a nem kormányzati szervezetek vagy multinacionális gazdasági társaságok. Vizsgálja a kétoldalú nemzetközi kapcsolatok tipikus megjelenési formáinak jogi alapjait, így különösen a büntetőjog (pl.: jogsegély, kiadatás, átadás), a polgári jog (pl.: nemzetközi polgári jogi együttműködés, szellemi tulajdon védelme), és a gazdasági jog, pénzügyi jog (pl.: kettős adóztatás elkerülése) nemzetközi vonatkozású jogintézményeit.

A jogász szakon számos tárgy tananyaga tartalmaz olyan részeket, melyek a magyar jogrendszer nemzetközi kapcsolódási pontjaira – mindenekelőtt bizonyos nemzetközi szerződésekre vagy nemzetközi szervezetekre – utalnak (alkotmányjog, munkajog, nemzetközi bűnügyi és polgári jogi együtt- működés, jogsegélyek, stb.). Az Államközi kapcsolatok tantárgy célja, hogy egységes alapot nyújtson ezen, a különböző szaktárgyakban előjövő ismereteknek. Kiindulva olyan fontos fogalmakból, mint szuverenitás, globalizáció, nemzetközi specializáció, szubszidiaritás, bemutatja az államok közötti együttműködés legfontosabb formáit és intézményi kereteit. Hangsúlyt fektet azon nemzetközi szervezetekre, melyek a később oktatott tárgyak megértéséhez szükségesek, alapvető ismereteket nyújt az általános nemzetközi szervezetekről (ENSZ, Európa Tanács, Európai Unió) és a fontosabb specializált nemzetközi szervezetekről (pl.: WHO, IMF, Világbank, Nemzetközi Munkaügyi Szervezet).”

Forrás:
Államközi kapcsolatok; Fejes Zsuzsanna, Szalai Anikó (szerk.); Iurisperitus Kiadó; 2019 (PDF)

A magyar állampénzügyek fejlődéstörténete a dualizmus korától napjainkig

„A magyar államiság, benne a költségvetési és monetáris ügyek fejlődéstörténetében a dualizmus – s a vele járó gazdasági fellendülés – meghatározó szerepet játszott. Lentner Csaba „A magyar állampénzügyek fejlődéstörténete a dualizmus korától napjainkig” című munkájában a kiegyezést követően (sőt annak előzményeit is tárgyalva) mutatja be azt a bő másfél évszázados időszakot, melynek során magyar-ország pénzügyi igazgatása, benne a monetáris politika is kiteljesedett. A szerző két „idősíkban” vázolja a történéseket: egyrészt folyamatában, másrészt az egyes főbb időszakokat és tényezőket kiemelten, önmagukban. Így az olvasó figyelmét szorosan a könyvhöz „köti”, mivel a szerző a megtörtént és egymáshoz kapcsolódó összefüggések értelmezésére is vállalkozik…”

Forrás:
A magyar állampénzügyek fejlődéstörténete a dualizmus korától napjainkig; Huszti Ernő; Pénzügyi Szemle; 2019/3.; 462-474. o. (PDF) – recenzió Lentner Csaba könyvéről
A magyar állampénzügyek fejlődéstörténete a dualizmus korától napjainkig; Lentner Csaba; L’Harmattan; ISBN 978-963-414-510-3; 2019

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás fenntarthatósági, versenyképességi összefüggései

„Az elemzés a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást abból a szempontból közelíti meg, hogy a klímasemleges technológiák bevezetése, az ehhez kapcsolódó innováció és egyéb, a klímavédelmet szolgáló intézkedések miként járulhatnak hozzá Magyarország fenntartható fejlődéséhez, versenyképessége növeléséhez. Az elemzés Michael Porter ún. gyémántmodelljén keresztül rávilágít arra, hogy a kormányzat a versenyképességnek minden összetevőjét képes úgy befolyásolni, hogy azok a klímavédelmet is szolgálják. A versenyképesség és a klímavédelem összekapcsolására a kormányzat különösen nagy mozgástérrel rendelkezik a közszférában, amit az elemzés a gyémántmodell közszférára adaptált változatának, az ún. smaragdmodellnek a segítségével szemléltet.”

Forrás:
A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás fenntarthatósági, versenyképességi összefüggései; Pulay Gyula; Pénzügyi Szemle; 2019. június 4.
(A szerző az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője.)